Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο Χέλμουτ Σμιτ

Έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, και επικρίνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες στην Ευρώπη, πρόσωπα στα ανώτατα αξιώματα των εθνικών κρατών, που να έχουν την απαιτούμενη εποπτεία και ικανότητα αποτίμησης σε εθνικά και διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αλλά η χώρα του είναι πολύ μικρή για να παίξει ουσιαστικό ρόλο», λέει ο κ. Σμιτ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Handelsblatt» (Χάντελσμπλατ, 07.12.2010).
Κριτική ασκεί ο Χέλμουτ Σμιτ στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, διαπιστώνοντας ότι ................
...................
«δεν κινείται με ιδιαίτερη ευστοχία». Για τον χριστιανοδημοκράτη υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέει ότι «γνωρίζει μεν καλά τα δημοσιονομικά και φορολογικά προβλήματα, αλλά οι χρηματαγορές, το τραπεζικό σύστημα και η εποπτεία των τραπεζών είναι για αυτόν νέα πεδία». Γενικότερα, για τη σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας εκτιμά ότι «αποτελείται από πρόσωπα που μαθαίνουν τη δουλειά στο αξίωμα», τους λείπει η διεθνής πείρα και «δεν μπορούν να ανατρέξουν σε εμπειρίες τους στη διεθνή πολιτική και την παγκόσμια οικονομία».
Αρνητική είναι και η αποτίμηση των προσώπων, που προΐστανται σήμερα των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι διάδοχοι του προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, είναι εν πολλοίς άγνωστοι, κατά τον κ. Σμίτ, και το ίδιο ισχύει, τόσο για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, όσο και για τη «λεγόμενη υπουργό Εξωτερικών, μία Βρετανίδα κυρία, το όνομα της οποίας πράγματι δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς». Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, «η μόνη προσωπικότητα, που ξεχωρίζει σήμερα, είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ».
Αναφορικά με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες επί χρόνια εμφάνισαν έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τους συσσωρεύοντας εξωτερικό χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ τους, ο Χέλμουτ Σμιτ διερωτάται: «Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό και να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα, ούτε στη Βασιλεία (Basel), ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε σε κάποια στατιστική υπηρεσία;». Παράλληλα, ο πρώην καγκελάριος στηλιτεύει τη συσσώρευση εμπορικών πλεονασμάτων από τη Γερμανία. «Συμπεριφερόμαστε όπως οι Κινέζοι», λέει ο κ. Σμιτ «με τη διαφορά ότι οι Κινέζοι έχουν δικό τους νόμισμα. Εάν είχαμε και εμείς δικό μας νόμισμα, θα είχε στο μεταξύ ανατιμηθεί».
Ο κ. Σμιτ αντικρούει τους νοσταλγούς του γερμανικού μάρκου. «Εάν είχαμε κρατήσει το μάρκο, στα τελευταία 20 χρόνια θα είχαν εκδηλωθεί τουλάχιστον μία με δύο επιθέσεις των σπεκουλαδόρων. Το μέγεθός τους θα υπερέβαινε όλα όσα βιώσαμε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία», τονίζει ο πρώην καγκελάριος και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα η ιδέα του κοινού νομίσματος έχει την πλήρη υποστήριξή μου, καίτοι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν έχουν αντιληφθεί την ανάγκη θέσπισης των σωστών κανόνων και υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος να εντάξουν τον καθέναν στην ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :