Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο Σαμαράς ..... «από τα λάθη του παρελθόντος έµαθε πώς να κάνει νέα λάθη».

Ως γνωστόν στην Ελλάδα µπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογέςγια δύο λόγους. Ο ένας είναι να πέσει η κυβέρνηση. Ο δεύτερος είναι να το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός µε πρόθεση – ή πρόφαση – να αντιµετωπίσει σοβαρό θέµα για το οποίο χρειάζεται πρόσφατη λαϊκή εντολή.Αλλος τρόποςνα διαλυθεί η Βουλή πριν από την ώρα της δεν υπάρχει.

Και πάντως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι της αντιπολίτευσης – µε εξαίρεση την άρνησή της να  .....................
...........................
συµπράξει, εάν απαιτείται, στην εκλογή Προέδρου της∆ηµοκρατίας. Αλλά αυτό το όπλο δεν περιλαµβάνεται στο οπλοστάσιο του Αντώνη Σαµαρά. Συνεπώς η αυτονόητη επιδίωξή του να αναλάβει κάποτε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν µπορεί να κριθεί πριν από το φθινόπωρο του 2013. Εκτός αν αποφασίσει αλλιώς ο Πρωθυπουργός.

Προς το παρόν το µόνο που µπορεί να κάνειο αρχηγός της αξιωµατικήςαντιπολίτευσης είναι αυτό που έκαναν και άλλοι: να περιµένει να αυτοαπαξιωθεί η κυβέρνηση. Είναι η τακτική του «ώριµου φρούτου»: τους αφήνεις να ολοκληρώσουν την τετραετία και µετά αναλαµβάνουν οι ψηφοφόροι. Εν τω µεταξύ, ασκείς τη µεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε αν υποχρεωθεί ο Πρωθυπουργός να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, να το κάνε ιυπό τις δυσµενέστερες γι’ αυτόν συνθήκες.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαι έτοιµος. Η σηµερινή κυβέρνηση, που δεν ήταν, πήρε την εξουσία και δεν ήξερε τι να την κάνει. Οτι ο Σαµαράς δεν είναι έτοιµος αποδείχθηκε από τη στάση του στις δηµοτικές εκλογές.Χωρίς να κάνει τίποτε περισσότερο από γενικέςπροτάσεις για την οικονοµική κρίση ελάχιστης δυνατότητας εφαρµογής, περιµένει τη σειρά του. Ηταν πάντως µια τακτική που είχε ένα κάποιο νόηµα.

Αυτή η τακτική αλλάζει. Ο πρόεδρος της Ν.∆. προβλέπει εκλογές και προφανώς γι’ αυτό το λόγο θα µετακινήσει το κέντρο βάρος της ρητορικής του από την οικονοµία στα εθνικά θέµατα. Κανείς δεν αντιλαµβάνεταιτον ακριβή λόγο της αλλαγής, πλην της ενδεχόµενης ακόµη µεγαλύτερης επίδρασης του ∆ικτύου 21 στις επιλογές τους
Βεβαίως µε τα εθνικά θέµατα στο παρελθόν έριξε µια κυβέρνηση. Αλλά ήταν η... δική του. Τώρα απλώς θυµίζει αυτό που έλεγε ο άγγλος ιστορικός Αλαν Τέιλορ: «Από τα λάθη του παρελθόντος έµαθε πώς να κάνει νέα λάθη».

Του Γιώργου Λακόπουλου στα "ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια :