Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η διαφθορά απειλεί το ΚΚ Κίνας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Πεκίνο παραδέχεται ότι η διαφθορά απειλεί την ίδια του την εξουσία στη χώρα και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την εξάλειψή της.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα εκχωρήσει τον έλεγχο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύστασης ανεξάρτητων δικαστηρίων για την .................
........................
αντιμετώπιση του προβλήματος, για το οποίο είπε ότι είναι τόσο σοβαρό, που θα μπορούσε να απειλήσει την εξουσία του κόμματος.

Το Κόμμα έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι θα εξαλείψει τη διαφθορά, μία σημαντική πηγή λαϊκής δυσαρέσκειας, τη στιγμή που η ακμάζουσα οικονομία δίνει στους αξιωματούχους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους δια ίδιον όφελος.

Οι επικριτές λένε ότι η μάχη εναντίον της διαφθοράς εμποδίζεται από την έλλειψη ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, το οποίο σήμερα δίνει λογαριασμό πρωτίστως στο κόμμα, ενώ και οι αξιωματούχοι δεν είναι υπόλογοι σε ένα εκλογικό σώμα μέσω ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, τα οποία είναι ασφυκτικά ελεγχόμενα.

Η κατάσταση δεν θα αλλάξει, η κυβέρνηση είπε στην πρώτη της «λευκή βίβλο» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το κυβερνών κόμμα στην Κίνα και για αυτό οι προσπάθειες να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να οικοδομηθεί μία καθαρή κυβέρνηση είναι υπό την ηγεσία του κόμματος», αναφέρει η κυβέρνηση στην έκθεση της που αποτελείται από 39 σελίδες.

Παράλληλα προσθέτει ότι «η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ηγεσίας και έναν μηχανισμό εργασίας με κινεζικά χαρακτηριστικά, στα οποία οι κομματικές επιτροπές αναλαμβάνουν την ενοποιημένη ηγεσία της συνολικής δουλειάς».

Ως μέτρο του κομματικού ελέγχου στις προσπάθειες εναντίον της διαφθοράς, η έκθεση καταγράφει τα εσωκομματικά πειθαρχικά όργανα πρώτα σε μία λίστα που αναφέρει ποιοι έχουν την ευθύνη να ασχοληθούν με τη διαφθορά.

Η λαϊκή εποπτεία της δουλειάς μέσω των μέσων ή με τη μορφή καταγγελιών στα υπουργεία θεωρείται ευπρόσδεκτη, όμως μέσα σε συγκεκριμένα όρια.

Ο διαπρεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Που Ζικιανγκ απέρριψε την έκθεση λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι δημοκρατία.

«Εάν οι ηγέτες σου είναι ήδη διαφθαρμένοι και θέλεις αυτοί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, τότε πραγματικά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ειλικρινές», είπε ο Που προσθέτοντας ότι «η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ορισμένες εντυπωσιακές περιπτώσεις διαφθοράς, οι οποίες στοίχισαν σε μεγάλα ονόματα. Το 2006, ο πανίσχυρος επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη Τσεν Λιανγκού ενεπλάκη σε σκάνδαλο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών.

Πέρυσι, η Διεθνής Διαφάνεια, μία οργάνωση κατά της διαφθοράς που έχει ως έδρα της το Βερολίνο, κατέταξε την Κίνα 79η σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά την έκταση της διαφθοράς, πολύ πιο κάτω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αλλά καλύτερα από την Ινδία και τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Από τη στιγμή που οι σχετικοί μηχανισμοί είναι ακόμη ατελείς, η διαφθορά επιμένει και σε ορισμένες περιπτώσεις αφορά τεράστια χρηματικά ποσά», σημειώνει η κυβέρνηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :