Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνες εθνικοπατριωτικές κορόνες από τον Σαμαρά

Με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης της κομματικής βάσης και τον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων
«Εθνικοπατριωτική» ατζέντα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, αναδεικνύει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ευελπιστώντας στην αύξηση της συσπείρωσης της «γαλάζιας» κομματικής βάσης και στον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που ενισχύουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, παρασκηνιακά και δημόσια, τα σενάρια για το ενδεχόμενο να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Στη ΝΔ όπου κυρίαρχη είναι πλέον η εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αυτοεγκλωβίστηκε και δεν θα ................
....................
αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Σαμαράς από τον Εβρο, όπου περιόδευσε προχθές, αποφάσισε να διευρύνει την ατζέντα του, δίνοντας έμφαση στον μεταναστευτικό νόμο και στα εθνικά θέματα. Πράγμα που σημαίνει ότι στην κορυφή της πολιτικής του το επόμενο διάστημα θα έχει μια σειρά ζητήματα που θα ικανοποιούν σημαντικό αριθμό συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά και το «πατριωτικό τμήμα» των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.

Για αυτόν τον λόγο θα επιμείνει στην κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου, «που μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών» όπως θεωρεί και θα συμπληρώνει ότι «προτεραιότητα της ΝΔόταν γίνει κυβέρνηση θα είναι η ενσωμάτωση όσων μεταναστών αντέχει η ελληνική κοινωνία και το κλείσιμο των συνόρων για όσους δεν αντέχουμε». Ευδιάκριτο είναι το στίγμα του και στα εξωτερικά ζητήματα. Ετσι το επόμενο διάστημα θα αναφέρεται συνεχώς στις «κόκκινες γραμμές» έναντι των Σκοπίων και της Τουρκίας όπου ετοιμάζεται να υψώσει υπέρμετρα τους τόνους. Παράλληλα θα επικεντρωθεί και στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην ανάγκη κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, και θα τα χαρακτηρίσει «ασυλία εγκληματικών πράξεων» .

Προσκλητήριο συμμετοχής στο νέο κόμμα που θα ιδρύσει απηύθυνε χθες η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Στις 21 Νοεμβρίου θα ιδρύσουμε τον νέο πολιτικό φορέα στο Μπάντμιντον, στου Γουδή, όπου καλούμε τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν ιδρυτικά μέλη να προσέλθουν» είπε (Ρ/Σ Βήμα FΜ) η πρώην υπουργός που εκτιμά ότι τα μηνύματα που λαμβάνει όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι «εξαιρετικά θετικά». Τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση
«Μας είναι αδιάφορο. Στήριξη σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Για την πατρίδα θα κάνουμε τα πάντα. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ είναι μια από τις δύο βασικές σταθερές του συστήματος». Αυτό το επιχείρημα επικρατεί στη Ρηγίλλης καθώς κυριαρχεί στη «γαλάζια» ΚΟ η κίνηση του κ. Σαμαρά να αφήσει ανοικτό - προχθές από την Αλεξανδρούπολη- το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. Βέβαια η στάση του θα εξαρτηθεί από την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση ανάκαμψης της αγοράς και της ανάπτυξης. Σε αυτό το κλίμα και με τα σενάρια περί πιθανής συγκυβέρνησης να κυκλοφορούν, αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε: «Οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες.Η ΝΔ πρέπει να λειτουργήσει και να λειτουργεί πατριωτικά.Μιλάμε για ένα θεωρητικό σενάριο. Εμείς στις εκλογές θα συμμετάσχουμε για να νικήσουμε. Εχουμε τη δική μας ατζέντα.Τώρα,αν προκύψει ζήτημα ακυβερνησίας -αφήστε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα και θα τα δούμε. Το συμφέρον της πατρίδας μπαίνει πάνω από όλα». Η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη ακολούθησε την παρέμβαση του πρώην υπουργού κ. Ι. Κεφαλογιάννη (στο «Εθνος») όπου με δήλωσή του στο χθεσινό φύλλο ζήτησε τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να αποφύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις.
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :