Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Νεολογισμοί Σαμαρά

Χθες ο πρόεδρος της ΝΝΔ υιοθέτησε τον ψυχροπολεμικό οικονομικό μοντέλλο υπό τον όρο "κοινωνική οικονομία της αγοράς" ως συνώνυμο του "κοινωνικού φιλελευθερισμού"! Είναι, κατά τον κο Σαμαρά, το κατάλληλο μοντέλλο για την οικονομία της Ελλάδας.

Η κοινωνική οικονομία της αγοράς ήταν το Γερμανικό οικονομικό πρότυπο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, γνωστό ως soziale Marktwirtschaft στα γερμανικά. Το μοντέλλο αυτό ξεπεράστηκε μετά το 1980 με την εφαρμογή των ιδιαίτερα αποτελεσματικών φιλελεύθερων επιλογών από τον Ρ. Ρέηγκαν στις ΗΠΑ και Μ. Θάτσερ στη Μ. Βρετανία.

Κατά τον κο Σαμαρά:...
"...Κι είναι «κοινωνική» οικονομία της αγοράς – ή αν θέλετε «κοινωνικός» Φιλελευθερισμός – διότι δέχεται τις προτεραιότητες μιας ελεύθερης κοινωνίας, που λειτουργεί στα ................
.....................
πλαίσια της ανοιχτής δημοκρατίας. Και συνεπώς είναι αντίθετος με τον ακραίο φιλελευθερισμό του απόλυτου laissez faire, της απόλυτης επιχειρηματικής ασυδοσίας, πέρα από κοινωνικούς φραγμούς.

Για την ακρίβεια, η κοινωνική οικονομία της αγοράς, κάνει την κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στην Ελευθερία και την Ασυδοσία.
Γιατί η ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγεί τελικά στην κατάργηση της ελεύθερης αγοράς. Οδηγεί σε κάθε είδους στρεβλώσεις της αγοράς: Μονοπώλια, ολιγοπώλια, καρτέλ, δεσπόζουσες θέσεις και πλήθος από εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων.
Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή κοινωνική οικονομία της αγοράς, δέχονται την παρέμβαση του κράτους, για να αποκαθιστούν και να περιφρουρούν την ελεύθερη οικονομία από την ασυδοσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας..."

Σε τι διαφέρει η θεώρηση αυτή από τη σοσιαλ-δημοκρατία (social=κοινωνικό), αυτό μόνο ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει.
Επιβεβαιώνει και σήμερα την επιμονή του στη σοσιαλίζουσα πολιτική της ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών και το έντονο φλερτ της με τον κρατισμό που αποτέλεσε και αποτελεί την πηγή των σύγχρονων δεινών της οικονομίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :