Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τη Βέρμαχτ χρηματοδοτούσε η λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών από τους Ναζί

Βερολίνο, Γερμανία
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εμπλακεί στο διωγμό των Εβραίων από τους Ναζί περισσότερο από όσο ήταν γνωστό μέχρι τώρα, αποκάλυψε επιτροπή ιστορικών. ............

.................Τα χρήματα που συγκέντρωναν οι Ναζί από τις λεηλασίες των περιουσιών των Εβραίων και άλλων ομάδων που θεωρούνταν εχθροί του ναζιστικού καθεστώτος περνούσαν από το υπουργείο Οικονομικών και αποτελούσαν τουλάχιστον το 30% της χρηματοδότησης της Βέρμαχτ, δηλαδή του γερμανικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με τον Χανς-Πέτερ Ούλμαν μέλος της επιτροπής των ιστορικών που ερευνά το υπουργείο.

Η Γερμανία έχει ερευνήσει εξονυχιστικά τη ναζιστική περίοδο πολλές φορές από το 1945, όμως, όπως δήλωσε ο Ούλμαν, ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών είχε υποτιμηθεί. «Αυτό που κρυβόταν πίσω από αυτή την εικόνα ήταν η απολύτως αναγκαία συμβολή του υπουργείου Οικονομικών του Ράιχ στη λειτουργία, τη σταθερότητα και τις εγκληματικές πολιτικές του καθεστώτος των Ναζί», επεσήμανε ο Ούλμαν.

Τον προηγούμενο μήνα ένα νέο βιβλίο αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε παίξει ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο στο Ολοκαύτωμα απ΄όσο ήταν γνωστό παλαιότερα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι οι περισσότεροι διπλωμάτες κατάφεραν να κρατήσουν τα χέρια τους καθαρά.

Αυτή η νέα έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι κάτοχοι γερμανικών ομολογιακών δανείων γνώριζαν ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνταν για την επίτευξη των στόχων των Ναζί.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι οι καταθέτες γνώριζαν πού χρησιμοποιούνταν οι οικονομίες τους», υπογράμμισε ο Ούλμαν.

Το υπουργείο Οικονομικών μάζευε χρήματα για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Γερμανίας μέσω φόρων, δανεισμού και κλοπών, πρόσθεσε.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2009 έπειτα από διαταγή του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Η επιτροπή αναμένεται ότι θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :