Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τα πολιτικά τροπάρια του μητροπολίτη Ανθιμου

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δεν διστάζει να παρεμβαίνει στις πάσης φύσεως πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε συχνά απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία που ουδείς άλλος από τους ιεράρχες έχει.
Το πολιτικό ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, από τα εθνικά θέματα, το ρόλο των μεταναστών, μέχρι βεβαίως ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη που διακονεί. Πρόσφατα, τη μέρα που γιόρταζε ο πολιούχος Δημήτριος, μέσα στο ναό απαίτησε από τον Μπουτάρη να ανασκευάσει την κριτική που του έκανε αλλιώς... «δεν θα εκλεγεί δήμαρχος» και λίγο αργότερα ζήτησε απ' τον πρωθυπουργό να τον... «συμμαζέψει»!
Ο βίος και η πολιτεία του Ανθιμου έχει πολλά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη από τις ...........
.....................
18 Ιουνίου του 2004 που οριστικοποιήθηκε η μετάθεσή του από τη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης:
1 «Μολών Λαβέ. Δεν θα δεχθούμε ποτέ το όνομα Μακεδονία να πάει στη γειτονική χώρα, που το έχει κλέψει και το έχει σφετερισθεί», ήταν μία από τις πολλές τοποθετήσεις του για τις σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων, αναγορεύοντας τον εαυτό του αυθεντικό εκφραστή της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
2 «Η πατρίδα μας είναι κυκλωμένη από τον μόνιμο εχθρό μας, από την Τουρκία. Θα περιμένουμε δηλαδή να εκδηλωθεί πόλεμος για να μιλήσουμε για την πατρίδα;» ήταν η παρέμβασή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
3 «Μαύρισε το μάτι μου...» είπε αναφερόμενος στην παρουσία μεταναστών στον Αγιο Παντελεήμονα Αττικής. Οσο για την παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα, έχει αναφέρει: «Η αντίδρασή μας πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση: φυλάξτε την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, την ιστορία μας, το γένος μας. Εμείς μία χώρα 11 εκατ. ορθόδοξων χριστιανών αν εισάγουμε 2,5 εκατ. μουσουλμάνους δεν υπηρετούμε τα σχέδια της Τουρκίας για μελλοντικό εκτουρκισμό και δεν θα φτάσουμε να έχουμε παράρτημα της Αλ Κάιντα στη χώρα μας;».
4 «Ηρθαν με χίλια παρακάλια ζητώντας μισθό και ασφάλεια και τώρα προβάλλουν και αιτήματα», ήταν η τοποθέτησή του σε μετανάστες εποχικούς εργάτες που ζητούσαν καλύτερη αντιμετώπιση.
Αυτά τα... δειγματοληπτικά κηρύγματα του μητροπολίτη που συνιστούν καταφανή παραβίαση των διακριτών ρόλων Εκκλησίας - κράτους, δόθηκαν ζωντανά από την κρατική ΕΤ3. Και είναι αυτός μόνος από όλους τους ιεράρχες της Βόρειας Ελλάδας να απολαμβάνει αυτού του προνομίου, με το κόστος παραγωγής να βαρύνει τους δημότες της Θεσσαλονίκης, καθώς την κάλυψή του έχει αναλάβει με τα συνεργεία της η Δημοτική Τηλεόραση.
Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του Θεσσαλονίκης Ανθίμου είναι:
- Η καθυστέρηση 10 μηνών που επέφερε στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης με ανάλογη επιβάρυνση του κόστους κατασκευής του έργου, εξαιτίας της επιμονής του να διεκδικεί οικονομικά ανταλλάγματα από μία έκταση που έχει από πολλών χρόνων περιέλθει στο υπουργείο Υγείας και αφορά το Παπάφειο.
- Η επιμονή του να «βαφτίζει» νοσοκομείο ίδρυμα μ' έναν μόνον γιατρό και να το χαρακτηρίζει φιλανθρωπικό ίδρυμα ενώ πρόκειται για εκκλησιαστική επιχείρηση. Με τα «βαφτίσια» πέτυχε την παραχώρηση δασικής έκτασης 30 στρ., αξίας 30 εκατ. ευρώ, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης για να κατασκευάσει το ίδρυμά του. Το θέμα εκκρεμεί στο ΣτΕ και στην ποινική δικαιοσύνη.
Στα 76 του χρόνια ο Ανθιμος πορεύεται το δρόμο που προκαλεί, προβληματίζει, αλλά έχει και την ανοχή μερίδας συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :