Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Θεραπεία της εσωστρέφειας με σπρέι από τη μύτη


Θα περιέχει την ωκυτοκίνη ή αλλιώς την «ορμόνη της αγάπης».

Ισραηλινοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ρινικό σπρέι, που περιέχει ωκυτοκίνη -τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης»- μπορεί να βοηθήσει τους ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να έχουν πιο άνετες και ζεστές κοινωνικές σχέσεις. ......................

.............................Η συγκεκριμένη ουσία είναι γνωστό ότι αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν καλύτερα τον διπλανό τους και να αναπτύσσουν συναισθηματικό δεσμό μαζί του, γι' αυτό η ωκυτοκίνη -που παράγεται με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα- παίζει καθοριστικό ρόλο, ήδη από τη γέννηση, στις σχέσεις μεταξύ των γονιών (ειδικά της μητέρας) και των παιδιών.

Οι ερευνητές του Κέντρου Σίβερ για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού, καθώς και επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, σε μελέτη που παρουσίασαν στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, το σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες των ντροπαλών, ενώ έχει μηδαμινή επίδραση σε όσους είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό, που κλείνονται στον εαυτό τους αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αλλά και πιο γενικά όσους δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια ομαλή κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 27 υγιείς ενήλικους εθελοντές μέσω ρινικού σπρέι είτε την ορμόνη είτε εικονικό φάρμακο («πλασέμπο») και τους ζήτησαν, στη συνέχεια, να εκτελέσουν διάφορα τεστ για να μετρηθεί ο βαθμός της ενσυναίσθησής τους, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να επικοινωνούν με ζεστασιά μαζί τους. Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις για το βαθμό κοινωνικών δεξιοτήτων των εθελοντών πριν και μετά την χορήγηση του σπρέι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη πράγματι βελτίωσε τις ικανότητες των εθελοντών, αλλά μόνο εκείνων που ήσαν «κλειστοί» και ντροπαλοί και όχι εκείνων που ήσαν ήδη άνετοι στις κοινωνικές συναναστροφές. Η χορήγηση του σπρέι έκανε τους πιο εσωστρεφείς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επαφής και εκδηλωτικότητας με τους πιο εξωστρεφείς.

Η ερευνήτρια Τζένιφερ Μπαρτζ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά τόνισε ότι η νέα μελέτη καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ωκυτοκίνη βοηθά όλους τους ανθρώπους να έχουν περισσότερα συναισθήματα και κατανόηση για τους άλλους, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε όσους είναι κοινωνικά λιγότερο ικανοί. Όπως είπε, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, φαίνεται ήδη η δυνατότητα της συγκεκριμένης ουσίας να θεραπεύσει το κοινωνικό «έλλειμμα» ορισμένων ανθρώπων, ακόμα και αυτιστικών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :