Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «Φοβάμαι περισσότερο τους “αντιστασιακούς” παρά την ίδια την κρίση»

Ο συνθέτης μιλάει για το «πολιτισμικό πρόβλημα» της Ελλάδας και για την επικείμενη «αθηναϊκή» συναυλία του στο Παλλάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ

O Νίκος Ξυδάκης δεν δίνει συχνά συναυλίες. Και όποτε γίνεται αυτό προσπαθεί να το κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα ή, για να ακριβολογούμε, με την υψηλότερη δυνατή αισθητική. Εφέτος υποδέχεται τη σεζόν με τη μουσική παράσταση «Συνέβη στην Αθήνα» από τη σκηνή του Παλλάς. Με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει σημειώνει ότι επέλεξε τον εν λόγω τίτλο- τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν και ...

..... του άρεσε- «επειδή σηματοδοτεί μια πορεία. Οχι μόνο δική μου, αλλά και της Αθήνας. Το Παλλάς άλλωστε είναι στο κέντρο της πόλης μας. Οπότε όλα καλά... και συμβολικά».

Αν και στη μουσική παράσταση του Ξυδάκη αυτό που συνέβη στην Αθήνα δεν είναι και τόσο απτό, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα... παραείναι. «Αισθάνομαι σαν να ήμασταν έτοιμοι από καιρό» σημειώνει ο συνθέτης μιλώντας στο «Βήμα». «Μόνο που δεν το πιστεύαμε ότι θα φθάναμε ως εδώ. Μάλλον κάτι δεν κάναμε καλά όλα αυτά τα χρόνια. Αν και, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν πρόκειται για οικονομικό πρόβλημα, αλλά για πολιτισμικό. Ο,τι βιώνουμε σήμερα είναι έλλειψη πολιτισμού. Σαφώς και υπάρχουν τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα, αλλά για μένα πρωτίστως είναι πολιτισμικό πρόβλημα». Ο Νίκος Ξυδάκης κάνει λόγο για καινούργιους «αντιστασιακούς». «Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι “αντιστασιακοί” που εμφανίζονται πάντοτε σε περιόδους κρίσης και με διαφορετικό ρούχο κάθε φορά. Θα δούμε πώς θα τους αντιμετωπίσουμε και αυτούς».

Προς το παρόν ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει την επικείμενη εμφάνισή του στο Παλλάς - «περιλαμβάνει στιγμιότυπα από όλη μου τη διαδρομή ή από σημαντικούς σταθμούς της» -, ενώ ετοιμάζει άλλη μια σειρά παραστάσεων στο Gazarte, «με ένα πρόγραμμα ανακουφιστικό, όπου θα συμμετέχουν και ξένοι καλλιτέχνες με τους οποίους έχουμε κοινά μουσικά βιώματα. Αλλωστε ο ρόλος της τέχνης δεν είναι να έχει έτοιμα τραγούδια και συνθέσεις στο συρτάρι της και να τα βγάζει σε περιόδους κρίσης. Η τέχνη είναι ανύποπτη- και αυτό είναι το ενδιαφέρον της».

Από Σαπφώ και Ελύτη έως «Γυφτιά»

Στο Παλλάς θα πλαισιώνουν τον συνθέτη οι τραγουδιστές Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρθα Φριντζήλα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, το συγκρότημα αραβικής μουσικής Αl Μahaba και σε έκτακτη συμμετοχή ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, ερμηνεύτρια σημαντικών τραγουδιών του Ξυδάκη, θα παρουσιάσει το μουσικό έργο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» σε ποίηση Σαπφώς και απόδοση Οδυσσέα Ελύτη. Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσει πέντε τραγούδια για τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη σε ποίηση Διονύση Καψάλη από το πρόσφατο έργο του Ξυδάκη «Rue Lepsius» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα ανοίξει τον κύκλο λαϊκών τραγουδιών του- τους συνδέει άλλωστε η κοινή παρουσία τους στον «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, καθώς και μετέπειτα συνεργασίες. Η Μάρθα Φριντζήλα θα πάρει τη σκυτάλη με μια αναδρομή στην «Εκδίκηση της γυφτιάς», καθώς και διασκευές γνωστών τραγουδιών του Ξυδάκη σε στίχους Μ. Γκανά, Θ. Γκόνη, Μ. Ρασούλη, διανθισμένες με οργανική αραβική μουσική από το συγκρότημα Αl Μahaba.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

η 1η Νοεμβρίου, Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210

3213.100.

η Τιμές εισιτηρίων: 30, 45, 50, 60, 65 ευρώ.

η Λειτουργία ταμείων Παλλάς: Δευτέρα- Σάββατο 10.00-

20.00, Κυριακή 12.00-20.00. Με πιστωτική κάρτα: τηλ. 210

810.8181 (www.ellthea.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια :