Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Από το περιθώριο στη Βασιλική Αγ. Μάρκου

Ανθρώπινα πρόσωπα που τα ώθησε η κοινωνία στο περιθώριο κυριαρχούν στην έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μάρκογλου, που πραγματοποιείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. ....................

.................Το τραγικό, η αίσθηση του κοινωνικού ξεριζώματος, ο άνθρωπος που ξαναγίνεται πρόσφυγας στην ίδια την κοινωνία, που ζει σε μια οικονομική και τεχνική λαίλαπα, που καλπάζει και ποδοπατεί ζωές και πολιτιστικές αξίες αλλά και διαλύει κοινωνικές συλλογικότητες, αναδεικνύονται από το φακό του Δημήτρη Μάρκογλου. Ο καλλιτέχνης φαίνεται να εγκαλεί την κοινωνία να επανορθώσει τα λάθη της στις ζωές από τις οποίες αφαίρεσε τη χαρά και τη δημιουργία.

Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι κέντρο αναφοράς στη δουλειά του. Αλλά και τα τοπία μιλούν με τη διάσταση προσώπου ή προσώπων και δημιουργούν μία σύνθετη φαντασιακή αφήγηση πάνω σε ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο, που ξετυλίγει με αμεσότητα τον μύθο του.

Γιος του μεγάλου φωτογράφου Γιώργου Μάρκογλου, ο Δημήτρης πήρε μαθήματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας από μικρή ηλικία. Ως καλλιτέχνης φωτογράφος είναι γνωστότερος στην Ευρώπη, όπου από το 2005 παίρνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας και διακρίνεται. Εχει πάρει 29 χρυσά, 13 αργυρά, 11 χάλκινα, 75 διπλώματα και μετάλλια και 955 αναρτήσεις σε 244 διεθνείς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα της FIAP και της PSA, σε όλο τον κόσμο. Το 2008 μετά από βράβευση των φωτογραφιών του (Α' βραβείο καλύτερης συλλογής) διοργανώθηκε προσωπική έκθεση προς τιμήν του στη Βουδαπέστη. Εχει τιμηθεί από τη Φωτογραφική Ομοσπονδία Αμερικής με ένα αστέρι για τις έγχρωμες, ασπρόμαυρες και ψηφιακές φωτογραφίες του, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 τού απονεμήθηκε ο τίτλος Α.FIAP (καλλιτέχνης φωτογράφος) από τη διεθνή φωτογραφική ομοσπονδία FIAP.

* Διάρκεια ώς 30 Σεπτεμβρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :