Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ολόκληρη η σημερινή συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην "Κοινωνία ώρα MEGA" (κείμενο και video)

Παραθέτουμε τη σημερινή συνέντευξη της Ανεξάρτητης Βουλευτού, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην πρωινή εκπομπή του MEGA, "Κοινωνία ώρα MEGA", με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.
Παρατίθενται τόσο τα βίντεο όσο και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.



Δείτε τα παρακάτω...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μετά τη συζήτηση που θα έχουμε με την κα Μπακογιάννη που είναι εδώ μαζί μας, να την καλημερίσουμε. Καλημέρα κα Μπακογιάννη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ ο Μένιος Σακελλαρόπουλος «πίσω από τις βιτρίνες».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πήρε την κάμερα και αντί να πάει στα γήπεδα, πήγε μέσα στις παραγκουπόλεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε να δούμε μαζί σε τίτλους την επικαιρότητα, να δούμε τι γράφουν και οι εφημερίδες για να έχουμε το σφυγμό της ημέρας και θα γυρίσουμε μετά. Εσύ που είσαι από εκείνα τα μέρη κάτω, το Κόμμα πότε θα το φτιάξουν;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχει πει το νερό στο αυλάκι, που λέμε. Νομίζω. Αλλά εδώ είναι η κα Μπακογιάννη, εμένα ρωτάς;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάω να δημιουργήσω ένα κλίμα!
Προβολή ρεπορτάζ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία. Επειδή ήσασταν και στο Υπουργείο Πολιτισμού κάποια εποχή, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με αυτά, έχουν μείνει άναυδοι τώρα με την καινούργια είδηση την χτεσινή, συνδικαλιστής εργατοπατέρας –δεν ξέρω πώς να τον πω- στο Υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκε με 9 εκ. στο λογαριασμό του.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα μάλιστα –λέει- τα είχε νομιμοποιήσει με την εγκύκλιο του Μπέζα περί άδηλων πόρων και τα έχει κάνει νόμιμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, πως γίνεται οι συνδικαλιστές διαχειρίζονται λεφτά; Κάτι για υπερωρίες λέει, τι είναι αυτά;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το καταλαβαίνω εγώ, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουμε μείνει άφωνοι.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αδιανόητα πράγματα. Τώρα εκεί εάν οφείλεται με τις υπερωρίες ότι περνούσαν οι υπερωρίες κατά τρόπο περίεργο ή δεν ξέρω τι, τέλος πάντων η ουσία είναι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι απίστευτα εκτεταμένο και σε όλους τους φορείς και σε όλα τα επίπεδα και νομίζω ότι αυτή η κρίση τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα προβλήματα, θα μας απαλλάξει.
Διότι η κρίση είναι πρωτοφανής, η κρίση είναι κάτι το οποίο η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει ποτέ, ουσιαστικά οι παλαιότερες γενιές είχαν ζήσει πολέμους, εμείς ζούμε αυτή την οικονομική κρίση που αλλάζει τη ζωή όλων των Ελλήνων κατά τρόπο δραστικό.
Αυτή η κρίση τουλάχιστον πρέπει να μας βγάλει σοφότερους και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Και θέλω να ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτό θα κερδιθεί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και εγώ θέλω να ελπίζω ότι θα πάρουν μερικά από τα κλεμμένα πίσω, όπου εντοπίζουν τέλος πάντων γιατί το γενικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» δεν έχει κανένα νόημα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα ισοπεδωτικά συνθήματα δεν έχουν κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή εξατομικευμένες ευθύνες πρέπει να βρούμε. Δηλαδή ποιος, που, τι. Συγκεκριμένα πράγματα έτσι ώστε να μπορεί να είναι και αξιόπιστη η δίωξη η οποία θα γίνει.
Γιατί πρέπει να σας πω ότι ένα από τα φαινόμενα τα πιο θλιβερά, τα οποία παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό στη Βουλή, ήταν παραδείγματος χάριν όταν έγινε η συζήτηση για το Βατοπαίδι όπου στη Βουλή μέσα κλήθηκαν και οι κατηγορούμενοι, οι άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται με βάση τα πορίσματα ως ύποπτοι και ήθελαν να απολογηθούν- και στήθηκαν οι άνθρωποι στη Βουλή, τους άκουσαν 50 βουλευτές. Οι υπόλοιποι 250 ψήφισαν, χωρίς να μπουν στον κόπο να ακούσουν τον άνθρωπο, ο οποίος στέκεται μπροστά τους και δίνει τη δική του εκδοχή, η οποία πάρα πολλές φορές ήταν και συντριπτική.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημά μας σήμερα στην Ελλάδα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς λέτε λοιπόν εξατομικευμένες ευθύνες.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι κ. Οικονομέα, υπάρχουν εξατομικευμένες ευθύνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που σημαίνει ότι αν ήμουν πολιτικός και βρουν στο λογαριασμό μου λεφτά, ή βρουν πράγματα που δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω …
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρέπει «να πάω στο πυρ το εξώτερο» κ. Οικονομέα. Όταν έχεις ανθρώπους οι οποίοι σου λένε ότι « ψάξτε τους λογαριασμούς των συγγενών, των κολλητών» τι να σας πω ό,τι θέλετε, «ελάτε ψάξτε το» υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που έχεις στοιχεία για την ενοχή του από αυτόν που δεν έχεις στοιχεία για την ενοχή του. Πώς να το κάνουμε τώρα;
Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν υποψίες και υπάρχουν πολιτικοί για τους οποίους δεν υπάρχουν υποψίες. Η λογική ότι «κάψτε τους και τους 300» ούτε το σύστημα βοηθάει, ούτε κυρίως αυτή τη στιγμή την οικονομία. Και θέλω να πω δυο τρία πράγματα σε αυτό το θέμα.
Η οικονομία βρίσκεται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού το ξέρει όλος το κόσμος.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι αυτό είναι πανθομολογούμενο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία. Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη φάση; Πρέπει να λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσαμε πριν από την κρίση με την ίδια λογική η οποία έλεγε ότι λέει κάτι το ένα Κόμμα και το άλλο Κόμμα λέει όχι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μέχρι τώρα έτσι λειτουργούμε πάντως.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Μπορεί αυτή να είναι η λύση κύριοι; Δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να είναι η λύση. Τι έγινε στην Ελλάδα; Όποτε μια Κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια εξυγίανσης, ερχόταν η Αντιπολίτευση και έλεγε «όχι» σε όλα. Έλεγε «θέλω να φτιάξω το ασφαλιστικό» θυμηθείτε τον κ. Γιαννίτση ήθελε να φτιάξει ο κ. Γιαννίτσης το ασφαλιστικό, έπεσαν όλοι πάνω του, πήρε πίσω ..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά τότε έπεσε και η συμπολίτευση όχι μόνο η αντιπολίτευση.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό λέω. Έπεσαν όλοι πάνω του, η ΓΣΕΕ κ.ο.κ. και πήρε πίσω το ασφαλιστικό. Εάν τότε ο κ. Γιαννίτσης είχε κάνει το ασφαλιστικό, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν αυτά τα δρακόντεια μέτρα.
Έρχεται ο επόμενος, έρχεται η κα Πετραλιά θέλει να φτιάξει κάτι στο ασφαλιστικό, πέφτει όλος ο κόσμος πάνω της «όχι μην το φτιάξεις». Ξανά γίνεται μια προσπάθεια, αλλά δεν ήταν επαρκής κ.ο.κ. Σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε λογική.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό πάντως μου μοιάζει ως προσκλητήριο να στηρίξετε την Κυβέρνηση.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θα στηρίξω οτιδήποτε θεωρώ σωστό, κ. Καμπουράκη ξεκάθαρα πράγματα. Kάνω δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση όχι στις προσπάθειες τις οποίες κάνει αλλά στο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δηλαδή κάθισα χτες με 4 ανθρώπους να μελετήσω το ασφαλιστικό, με ανθρώπους ειδικούς εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά με ανθρώπους ειδικούς. Ήταν αδύνατο να βγάλεις άκρη.
Αποφασίστηκε ότι το ασφαλιστικό, μεγαλώνει –λέει- ο άνθρωπος παραπάνω από 1 χρόνο, έχεις μια διάταξη που αναιρεί την άλλη. Δηλαδή θέλω να πω ότι έχει πολλές αδυναμίες αλλά εν πάση περιπτώσει είναι προς μια κατεύθυνση η οποία είναι εξυγιαντική.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι. Εν πάση περιπτώσει όμως εκτός από σκληρή κριτική, πρέπει να κάνετε και σκληρή αυτοκριτική. Διότι κι εσείς πέσατε στο αμάρτημα της αντιπολίτευσης που έλεγε «όχι» σε όλα όταν δεν ήταν Κυβέρνηση και τα λοιπά, παρ' ότι με μικρότερους τόνους.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μου επιτρέψετε προσωπικώς επειδή εγώ κάποια στιγμή βαρέθηκα να απαντάω για όλο τον κόσμο να απαντήσω για εμένα, που είχα τον τομέα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ήμουν ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο πολλές φορές στήριξε την εξωτερική πολιτική ακόμη κι όταν είμαστε αντιπολίτευση, διότι θεωρούσα ότι αυτό έπρεπε να κάνω. Άρα πάντοτε είχα αυτή την άποψη.
Τώρα η ουσία είναι ότι σήμερα εδώ πού φτάσαμε, δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε, εάν δεν βρούμε μερικούς τομείς γενικότερης συμφωνίας. Και το λέω ευρύτατα και ως κοινωνία. Δεν μπορείς να σταματάς και να αφήνεις την εργαζόμενη, η οποία χτες πήγαινε στη δουλειά της και στο πι και φι, να βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει λεωφορείο. Δεν μπορεί να μην υπολογίζεις ότι σήμερα δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ αυτοί οι οποίοι μειώνεται ο μισθός τους, είναι κυρίως οι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή η πωλήτρια που κλείνει το μαγαζί, το γκαρσόνι που δεν έχει κόσμο και κλείνει το ξενοδοχείο …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του οριστικά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι με συγχωρείτε, τη χάνει τη δουλειά του και γι' αυτόν δεν μιλάει κανείς. Γιατί δεν μιλάει κανείς γι' αυτόν; Διότι είμαστε ακόμη σε ένα σύστημα στο οποίο ο υπάλληλος των ΔΕΚΟ είναι προνομιούχος υπάλληλος και ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα είναι ο υπάλληλος με τις περισσότερες ανασφάλειες και ο πιο αδύναμος σήμερα. Εμείς πρέπει να δούμε το θέμα της οικονομίας από την αρχή και αυτό το οποίο άκουγα χτες τον κ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή σας με πολύ μεγάλη προσοχή και αν ήμουν εδώ, θα του έλεγα «Κύριε Παπακωνσταντίνου μου, πάρα πολύ ωραία αυτά που λέτε, σε πάρα πολλά συμφωνώ, ναι πρέπει να μαζευτούν, ναι δεν υπάρχει περίπτωση, ναι δεν μπορεί να γίνει σπατάλη, 9 μήνες μετά που κόψαμε τις σπατάλες;». Απελπισμένος κύριοι ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου χτες. Διότι εμμέσως πλην σαφώς σας είπε ότι σε όλες τις ΔΕΚΟ οι σπατάλες συνεχίζονται κατά τρόπο αμείωτο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι – ναι αυτό έλεγε. Όταν είπε ότι «θα κόψουν τη δανειοδότηση», αυτό είπε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το οποίο σας είπε χτες, είναι ότι στον τομέα υγείας που είναι η μεγαλύτερη σπατάλη που έχει γίνει παγκοσμίως νομίζω, δεν έχει αλλάξει τίποτε, κατά τον ίδιο τρόπο τρώνε τα λεφτά. Αντίθετα τα κόβουμε από το συνταξιούχος, τα κόβουμε από το μισθωτό.
Άρα σήμερα η λογική της ανάπτυξης που είπε χτες ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιτρέψτε μου να το πω, πως θα υπάρξει ανάπτυξη με ΦΠΑ 23%; Πως θα υπάρχει ανάπτυξη όταν σήμερα οι μεγάλες εταιρείες φεύγουν από την Ελλάδα; Διότι απλούστατα αυτή που είναι μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία παραδείγματος χάριν ή μεγάλη διεθνής εταιρεία που είχε τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα, φορολογείται με 40% η εταιρεία όχι ο επιχειρηματίας, κατόπιν τούτου σου λέει ο άλλος «φεύγω, πάω δίπλα στη Βουλγαρία που έχει 10% και οργανώνομαι εκεί».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά ξέρετε ότι έχει αναπτυχθεί τώρα μια φιλολογία κα Μπακογιάννη ότι «μην πληρώσουμε, εμείς να πληρώσει το κεφάλαιο, γιατί να πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος, φορολογείστε αυτούς που έχουν, φορολογείστε τους πλούσιους, φορολογείστε τις εταιρείες, τις πολυεθνικές». Αυτή είναι η ρητορική.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, πάντως δεν παύει να είναι 40% η φορολογία και δίπλα είναι 10%.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χαίρω πολύ.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να πω ποιος είναι ο εύκολος λαϊκισμός;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο εύκολος λαϊκισμός είναι να πεις ότι «Πάρε όλη την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου σήμερα». Πάρτην όλη! Και μοίρασέ την. Θα σου λείπουν 250 δις. Όλη να την πάρεις. Όλη. Να μπεις, 45 δις είναι σήμερα, πάρτην όλη και μοίρασέ την. Θα σου λείπουν 250 εκ. ακόμη;
Άρα εάν σήμερα φύγουν, εάν σήμερα οι επιχειρήσεις κλείσουν, έρχεται κάποιος κύριος ο οποίος έχει μια επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, δεν ανήκει στους πετρελαιάδες, ιχθυοκαλλιέργεια έχει ο άνθρωπος, αυτή η επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας είναι 99% εξαγωγική. Της χρωστάει το κράτος 300 εκ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από επιστροφή ΦΠΑ.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από επιστροφή ΦΠΑ. Σβήνει αυτός, κλείνει. Αφήνει τους ανθρώπους άνεργους, έρχεται ο επιχειρηματίας και σου λέει «εγώ, ο επιχειρηματίας να φορολογηθώ στο προσωπικό μου όσο χρειάζεται όσο θέλετε ό,τι κερδίζω, αφήστε την επιχείρηση έξω», η επιχείρηση σήμερα στην Ελλάδα θα κλείσει. Εάν δεν μπούμε σε άλλη λογική φορολογίας δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη.
Και άκουγα χτες τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει «θα ‘ρθούν ξένες επενδύσεις», σε ποιον τα λέει αυτά; Πέστε έναν άνθρωπο ο οποίος θα ‘ρθεί να κάνει επένδυση στην Ελλάδα με το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, με το πρόβλημα της φορολογίας και θα έρθει να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού υποτίθεται ότι προσπαθούν να λύσουν όμως.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα δεν το λύνουν, το πολλαπλασιάζουν. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Δεν το λύνουν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η απάντησή τους, χωρίς εγώ να μεταφέρω απαντήσεις, είναι ότι τόσα χρόνια που συσσώρευσαν όλοι όσοι κυβερνούσαν όλες αυτές τις δυσχέρειες και όλα αυτά τα εμπόδια, δεν μπορούν να λυθούν σε 8 μήνες. Αλλά εδώ, δεν μπορούν να διορίσουν ένα Διοικητή, εδώ δεν μπορούν ένα Διοικητή να βάλουν, στην ώρα του.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα το πρόβλημα δεν είναι να λύσουν οι άνθρωποι, ούτε εγώ περιμένω ότι στους 9 μήνες θα λυθούν όλα τα προβλήματα, θα ήμουν και ανέντιμη αν το έλεγα αυτό. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί να μην πεις ότι πας σε λάθος κατεύθυνση, βρε φίλε. Πας σε σωστή κατεύθυνση εκεί που θέλεις να μειώσεις το κόστος, ναι, δεν μπορείς όμως να μπεις στη λογική ότι κάνω αναδιανομή της φτώχειας. Γιατί σήμερα όλη η κουβέντα την οποία κάνουμε, είναι μια αναδιανομή φτώχειας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή με δυο λόγια εσείς λέτε αυτό που λέει και ο Σαμαράς. Άλλη συνταγή οικονομικής πολιτικής.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ λέω συγκεκριμένα πράγματα. Ναι, βεβαίως άλλη συνταγή πολιτικής. Από την άλλη μεριά αυτό το οποίο όμως λέω είναι ότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Να σας πω ένα παράδειγμα, το να βγούμε και να πούμε «Αξιοποιήστε την ακίνητη περιουσία», όποιος το ακούσει συμφωνεί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν οφείλουμε να του πούμε ότι αυτό θέλει 3 με 5 χρόνια;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 3 με 5 θέλει;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια τόσο θέλει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τουλάχιστον.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, γιατί η Νέα Δημοκρατία κάνει κριτική ότι δεν έγινε τους 5 μήνες τώρα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας λέω λοιπόν ότι θέλει 3 με 5.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί θέλει 3 με 5;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι για να προχωρήσεις σωστά και να μην κατηγορηθείς αύριο ότι το ξεπουλάς σε μια στιγμή, για να το κάνεις, θέλει μια σωστή μελέτη, θέλει ένα νέο φορέα ο οποίος θα καθίσει κάτω, ο οποίος θα δει τι έχουμε να αξιοποιήσουμε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ αξιοποίησης και ξεπουλήματος.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι βεβαίως.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν θέλουμε αξιοποίηση, θέλουμε 3 με 5 χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε αλήθειες κ. Καμπουράκη. Δεν μπορούμε να λέμε ό,τι μας κατέβει. Αν πιστεύω ότι κάτι άλλαξε μετά από αυτή την κρίση, είναι ότι και ο κόσμος που μας βλέπει, μας βαρέθηκε να λέμε, αν θέλετε, να πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι πιο έτοιμος να ακούσει αλήθειες.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σου λέει «πες μου ρε παιδάκι μου πως θα το κάνεις το καθένα;». Εγώ ψήφισα το Μνημόνιο. Ψήφισα το Μνημόνιο με απόλυτη γνώση του τι ψηφίζω. Διότι ήμουν απολύτως βεβαία ότι στην περίπτωση που το Μνημόνιο δεν ίσχυε, από εκεί και πέρα στην Ελλάδα δεν θα υπήρχαν ούτε συντάξεις, ούτε μισθοί, απολύτως τίποτε.
Και ξέρω όμως ότι ψηφίζοντας το Μνημόνιο αποδέχομαι και τους όρους οι οποίοι υπάρχουν στο Μνημόνιο, τους οποίους καλώς ή κακώς
-έχω την εντύπωση ότι θα είχαμε διαπραγματευτεί καλύτερα αλλά εν πάση περιπτώσει- διαπραγματεύτηκε η ελληνική Κυβέρνηση και τους αποδέχτηκε.
Το λάθος της σημερινής Κυβέρνησης όμως είναι ότι τι κάνει; Αυτά τα οποία πρέπει να κάνει, ή αυτά τα οποία θέλει να κάνει, αντί να βγει και να πει ότι «Κύριοι αυτά τα οποία θέλω να κάνω, τα κάνω για το καλό της ελληνικής οικονομίας», λέει «μας το επιβάλλει η Τρόικα» και κλαίγονται από κανάλι σε κανάλι και λέγοντας «Μας επιβάλλει η Τρόικα αυτό, το κακό ΔΝΤ αυτό, η κακιά Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι τόσο, ο Λοβέρδος το κάνει περισσότερο αυτό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τέλος πάντων δεν είναι μόνο ο Λοβέρδος. Λίγο να παρακολουθήσει κανένας τηλεόραση, πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει πλήρως καταστραφεί. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει δυνάμεις. Και η Ελλάδα θα βγει από αυτό το τούνελ και θα βγει, από την ώρα που θα έχει στόχο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ πάντως είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο πριν από λίγο καιρό που είχατε πάει στο εξωτερικό και γυρίσατε τρομαγμένη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Σας είπα ευθέως, νομίζω είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι – ναι είχαμε μιλήσει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και σας είπα ότι όταν πήγα στη Γερμανία, ήταν η πρώτη φορά …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα πρόσφατα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα – τώρα, με τις πατερίτσες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι και το πρώτο εξαπτέρυγο με πατερίτσες που έχουμε καταγράψει στην ιστορία!
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, η ιστορία του καθενός μας ξέρετε είναι γνωστή. Τέτοιο τίτλο δεν μου είχε απονείμει κανένας ως τώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα μου έκανε κι εμένα εντύπωση «εξαπτέρυγο»!
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να γυρίσω στη Γερμανία. Το πρόβλημα σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στα προβλήματά της, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητάς της ,στην έλλειψη εσόδων της και τα λοιπά.
Όταν ολόκληρη η Ευρώπη έχει πρόβλημα, έρχονται και σου λένε εσένα ότι «Κύριε σου δίνουμε τα περισσότερα λεφτά τα οποία έχουμε δώσει ποτέ σε χώρα, μέχρι στιγμής και πιστεύουμε ότι πρέπει να πετύχετε». Εμένα το κεντρικό μου επιχείρημα στη Γερμανία ήταν ότι «Κύριοι, διαβάζω στον Τύπο και ακούω και πολλούς πολιτικούς οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και μπορούμε να την αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει εκτός Ευρωζώνης» και αυτό το οποίο τους είπα ήταν ότι «Μην έχετε αυταπάτες, από την ώρα που μια χώρα θα φύγει, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και αυτό να το ξέρετε, αφορά κι εσάς τους Γερμανούς, αφορά και τους Γάλλους, αφορά και όλους».
Ναι, εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως χώρα, να φτιάξουμε τα οικονομικά μας, αλλά στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνουμε. Και επειδή ακούω πολλούς και διάφορες θεωρίες ότι «δεν πειράζει, μπορεί να γυρίσουμε στη δραχμή», ευθέως και κατηγορηματικά σας λέω ότι κατά τη γνώμη μου αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Καταστροφή για τις γενιές οι οποίες έρχονται.
Ό,τι θα είχε χτιστεί τα τελευταία 30 χρόνια, θα είχε πάει στον κάλαθο των αχρήστων και από εκεί και πέρα θα έρχονταν ακόμη χειρότερα. Άρα εμείς πρέπει αυτή την τριετία να βγούμε από αυτό το λούκι και για να βγούμε θα στηριχθούμε και στη δική μας προσπάθεια. Την ατομική και τη συλλογική. Και δεν μπορούμε να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου. Δεν είναι η ώρα να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου, είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το έχουμε απωλέσει το χόμπι αυτό!
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως κα Μπακογιάννη για να πάμε σε ένα διάλειμμα, υπάρχει κι ένα άλλο φιλοσοφικό θέμα: ναι μεν ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει αλήθειες, ναι μεν πρέπει να είσαι συγκεκριμένος όταν του λες πως και τι, έχετε δίκιο σε όλα, αλλά μην αγνοείτε ότι υπάρχει και μια ψυχολογία πολύ άσχημη στον κόσμο και το λέω σε έναν άνθρωπο που ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν ήταν περιφερειακός βουλευτής, ήσασταν το No 2 επί πολλά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία και αναφέρομαι και σε αυτούς πριν από εσάς, επί Σημίτη και πιο κει που κυβερνούσαν, σου λέει «εσείς τα κάνατε μπάχαλο, έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι έχετε λύσεις;».
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς τα κάνατε μπάχαλο. «Με τι κύρος…» δηλαδή σου λέει σήμερα ο κόσμος, «οι πολιτικοί άφησαν άλλους έκλεψαν, άφησαν άλλους μίζες, άλλοι ψηφοθήρησαν και τώρα έρχονται και μας λένε έχουμε λύσεις».
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης. Στη δημοκρατία δεν σου αρέσει αυτός ο πολιτικός, τον στέλνεις σπίτι του.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν σε αρέσει αυτό το Κόμμα, φτιάξε ένα άλλο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επί της ουσίας όμως το σύστημά μας για να πούμε και κάποιες αλήθειες, πότε ένας πολιτικός τολμούσε να πει ότι «δεν δίνω» κάτι; Έπεφτε ολόκληρο το σύστημα να τον φάει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σωστό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ολόκληρο το σύστημα ήταν οι άλλοι πολιτικοί, αυτό λέμε τώρα, που ήταν στην αντιπολίτευση.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν ήταν οι άλλοι μόνο οι πολιτικοί, ήταν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ήταν οι δημοσιογράφοι. Εάν έβγαινες να πεις ότι «Κύριοι δεν έχουμε λεφτά» εσείς θα βγαίνατε να μου λέγατε ότι «τι είναι αυτά, που είστε ανάλγητοι!». Πόσα χρόνια ακούω εγώ περί ανάλγητων πολιτικών, όταν βρέθηκε ένας ή δυο ή τρεις, ελάχιστες εξαιρέσεις να πουν …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε η απάντηση είναι: μην υποδύεσαι ότι κυβερνάς αυτό τον τόπο, αν είσαι δέσμιος όλων αυτών, κα Μπακογιάννη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτή η κρίση όλους μας και εσάς τους δημοσιογράφους, κυρίως εμάς τους πολιτικούς αλλά και την ίδια την κοινωνία, μας έκανε σοφότερους και πιο προσεκτικούς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μακάρι.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ισχυρίζομαι τουλάχιστον εγώ, πιστεύω ότι από αυτή την κρίση όταν βγαίνεις σοφότερος κάνεις την αυτοκριτική σου, γυρίζεις σελίδα και λες «Μέχρι εδώ ήταν». Αν με στενοχωρεί κάτι, είναι ότι βλέπω ότι το πολιτικό σύστημα και το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν πήρε το μάθημά του, ότι ακόμη μένουμε στις λογικές της επιφανειακής μικροκομματικής αντίληψης.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γι' αυτό θα ορμήσετε τώρα να κάνετε μια εγκάρσια τομή με το Κόμμα. Σωστά το είπα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μετά το διάλειμμα θα κάνουμε την τομή.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα εσείς μιας και αναφέρατε τη Βουλή και το Βατοπαίδι και την εξεταστική Επιτροπή, ακολουθήσατε τη γραμμή Σαμαρά; Αν επιτρέπετε, ψηφίσατε υπέρ της απαλλαγής όλων; Τι κάνατε; Μπορείτε να μας πείτε κάτι;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ ψήφισα υπέρ της απαλλαγής, ναι. Και το λέω ευθέως.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλων;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ψήφισα υπέρ της απαλλαγής, ναι και θα σας πω και γιατί ψήφισα υπέρ της απαλλαγής. Διότι θεωρώ ότι αυτό το οποίο γίνεται, είναι ένα θέατρο σκιών και ένας απόλυτος φαρισαϊσμός. Σας έλεγα πάντα ότι το Βατοπαίδι είναι σκάνδαλο. Και το πιστεύω ότι το Βατοπαίδι είναι σκάνδαλο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό ήθελα να σας θυμίσω.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν χρειάζεται να μου το θυμίσετε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έφταιγε κανείς;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, η πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη στο Βατοπαίδι για την ανταλλαγή των γαιών, είναι μια πολιτική απόφαση και υπήρξαν Υπουργοί οι οποίοι υπέγραψαν με την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να τους λέει ότι είναι σωστό και τα γνωμοδοτικά Συμβούλια να τους λένε ότι είναι σωστό.
Αν ένας Υπουργός δεν μπορεί να εμπιστευτεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τότε σταματάει να είναι Υπουργός, διότι σταματάει να έχει την οποιαδήποτε προστασία. Δεν υπήρχε τρόπος να προστατευτεί, διότι όταν είσαι Υπουργός παίρνεις το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σου λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «σωστά κάνεις» και βάζεις την υπογραφή σου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με συγχωρείτε κα Μπακογιάννη, τότε έπρεπε να αφήσουμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να κυβερνάει. Υπάρχει και η πολιτική διάσταση στα θέματα, δεν είναι μόνο το Νομικό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα, εάν σήμερα δεν μπει καμία υπογραφή από κανέναν Υπουργό, θα με θυμηθείτε τι θα γίνει. Διότι όταν ο Υπουργός ασκεί Διοίκηση, έχει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς το πάτε στο νομικό, εγώ το πάω στο πολιτικό. Εάν ένας Υπουργός σήμερα αποφασίσει να νοικιάσει την Ακρόπολη σε μια ντισκοτέκ, έχει τον τρόπο να το κάνει νομότυπα και το Νομικό Συμβούλιο να πει «Βεβαίως έχεις δίκιο, νοίκιασέ το».
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν έχει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλά η βασική πολιτική απόφαση είναι ότι δίνεις την Ακρόπολη να γίνει ντισκοτέκ.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι κ. Οικονομέα δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πως δεν την έχει;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν το Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε παραδείγματος χάριν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και εσύ το δώσεις, είσαι παράνομος. Εάν το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το ΚΑΣ, παίρνει την ίδια απόφαση που πήρε επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας την παίρνει και σήμερα, και λέει ότι «δεν είναι αρχαιολογικός χώρος» άρα δεν μπορεί να έχεις τη μια φορά αρχαιολογικό χώρο και την άλλη να μην έχεις.
Γιατί το λέω αυτό; Θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τον έλεγχο όπως πάντοτε έλεγα ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να διώκεται από την Αντιπολίτευση, ή να αθωώνεται από τη Συμπολίτευση. Δεν γίνεται. Διότι έτσι δεν γίνεται καμία έρευνα.
Τι έχουμε πάθει τώρα; Και θυμηθείτε με. Οι μεν Υπουργοί θα μείνουν με το στίγμα, το οποίο δεν θα καθαρίσει ποτέ διότι θα πάνε κάποια στιγμή σε ένα δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα πει «παρεγράφη κύριε» άρα έμεινε το στίγμα και δεν μπορούν να αποδείξουν ποτέ αν ήταν ή δεν ήταν αθώοι. Από την άλλη μεριά η υπόθεση δεν θα διερευνηθεί και δεν θα βάλει το δάχτυλο επί των τύπο των ήλων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, πάντως εάν είναι σκάνδαλο όπως το λέτε και το παραδέχεστε, κάποιοι το άφησαν να γίνει σκάνδαλο και υπάρχουν και ευθύνες πολιτικές.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα συμφωνώ. Ο τρόπος με τον οποίο όμως αυτή τη στιγμή λειτούργησε το σύστημα, οδήγησε σε αυτό το οποίο λέει ο λαός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διερεύνηση. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έγινε, φανταστείτε, αποτίμηση. Εγώ περίμενα ότι θα ‘ρθεί μια αποτίμηση και θα πει «το σπίτι αυτό κάνει τόσο, το χωράφι αυτό κάνει τόσο…»
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και εκεί έγινε η στραβή.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και εκεί έγινε η στραβή.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σωστά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό δεν είναι για ένα μέσο μυαλό, σαν το δικό μας;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι αποτίμηση να κάνεις στο νερό;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι αποτίμηση να κάνεις στο ακίνητο;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο ακίνητο ναι, στο νερό τι να κάνεις;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:. Μα για τη γη μιλάμε γύρω από το νερό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα η αποτίμηση είναι βασική προϋπόθεση για να πας για υπεξαίρεση. Δεν γίνεται αλλιώς. Το ίδιο γίνεται και με τη SIEMENS.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα είναι δυνατό μια εξεταστική Επιτροπή θεωρητικώς να προχωράει και να ψάχνει και να μην έχει ζητήσει μια αποτίμηση; Θεωρώ ότι με κοροϊδεύουν εμένα προσωπικά. Με κοροϊδεύουν. Φέρε μου την αποτίμηση. Γιατί δεν έγινε αυτή η αποτίμηση; Γιατί δεν έγινε αυτή η έρευνα;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να σας πω τώρα κα Μπακογιάννη, εσείς έχετε ανοίξει μια βεντέτα με τον κ. Σαμαρά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ πάλι καμία βεντέτα. Αν και Κρητικά, καμία βεντέτα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εννοώ ο Σαμαράς με την Μπακογιάννη, η Μπακογιάννη με τον Σαμαρά αρχίζουν και ανεβαίνουν πάρα πολύ οι τόνοι, δηλαδή στις ανακοινώσεις σας πια είναι σαν να κάνετε πόλεμο μεταξύ σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή ήταν και η πρώτη φορά που δεν μετείχατε σε Συνέδριο τα τελευταία πολλά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, έχει ενδιαφέρον να μας πείτε πως αισθανθήκατε. Γιατί βγήκαν τα μαχαίρια πια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πολύ. Ο Σαμαράς σας λέει εξαπτέρυγο, εσείς λέτε ότι έχει μανία καταδίωξης, δηλαδή αγριεύει το πράγμα λίγο. Σε τι κατάσταση είναι τώρα …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι σχέσεις σας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι οι προσωπικές, οι πολιτικές. Τι λέτε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ήταν θλιβερό ότι ένα μεγάλο Κόμμα, όπως το Κόμμα το οποίο εγώ έχω υπηρετήσει πάρα πολλά χρόνια έκανε ένα Συνέδριο από το οποίο δεν βγήκε κανένα πολιτικό μήνυμα. Πέστε μου εσείς ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που εισπράξατε από το Συνέδριο της ΝΔ; Έγινε ένα Συνέδριο χωρίς διάλογο. Έγινε ένα Συνέδριο στο οποίο κανένας δεν βγήκε να πει ότι «Εγώ βρε παιδί μου με αυτή την λεπτομέρεια την οποία λες, δεν συμφωνώ».
Υπήρξε ένας μονόλογος και πέντε οργανωτικές αλλαγές. Αυτά δεν είναι Συνέδρια και αυτή είναι η παθογένεια του συστήματος. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πάντα έδινα τη μάχη και έδινα τη μάχη στα Συνέδρια, είχα πάρει 13 ψήφους, άλλες φορές είχα πάρει 25, άλλες φορές είχα πάρει πλειοψηφία στις προτάσεις τις οποίες έκανα. Λίγες φορές είχα πάρει πλειοψηφία. Αλλά εν πάση περιπτώσει προσπαθούσαμε να κάνουμε ένα Κόμμα ανοιχτό, πολυτασικό, ένα Κόμμα στο οποίο η διαφορετική άποψη δεν θα ποινικοποιείται, ένα Κόμμα στο οποίο δεν θα τρέμει κάποιος να ψηφίσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και που κατέληξε αυτή η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Κατέληξε στο να έχει έναν αρχηγό, ο οποίος εκλέχτηκε από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, τότε 380.000 ψήφους πήρε ο κ. Σαμαράς, 300.000 πήρα εγώ και από εκεί και πέρα έγινε ένα μονοτασικό, στενό Κόμμα, στο οποίο διορίζονται οι Αντιπρόεδροι. Με απόφαση –λέει- του αρχηγού θα διοριστούν 2 Αντιπρόεδροι.
Το διανοείστε αυτό σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό Κόμμα; Ή κατεβαίνει ένας υποψήφιος για την Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής. Γιατί κατεβαίνει ένας και δεν κατεβαίνουν δύο ή τρεις, να επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κεντρική Επιτροπή που εξελέγην;
Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι αυτό το Κόμμα κλείνεται περιχαρακώνεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι και δεν συνομιλεί με την κοινωνία. Η κοινωνία σήμερα δεν την ενδιαφέρει αν είμαι εγώ, αν είστε εσείς γραμματέας ή φαρισαίος ή οτιδήποτε, την κοινωνία σήμερα την ενδιαφέρει: «Μπορείς ρε παιδί μου να μου προτείνεις μια λύση; Πρότεινέ μου μια λύση στα προβλήματα».
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει έξω από το χορό μπορεί κανείς να κάνει κριτική. Εσάς σας κατηγορούν ότι δεν συμφιλιωθήκατε ποτέ με την ιδέα ότι χάσατε, ότι από την επόμενη μέρα δρομολογήσατε …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τακτική εξόδου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ώστε μετά να φτιάξετε και Κόμμα. Ρωτάς ας πούμε «πως είναι δυνατό να γίνει Συνέδριο χωρίς την Μπακογιάννη;» και σου λέει «Επέλεξε να φύγει». Αυτό είναι το πνεύμα και δεν επιλέξατε να φύγετε γιατί τσαντιστήκατε, είχατε ένα σχέδιο –αυτό σας καταλογίζουν- να φύγετε από τη Νέα Δημοκρατία να φτιάξετε το Κόμμα με το καλό μεθαύριο, να πάρετε και μερικούς βουλευτές ή να πάρετε μερικά στελέχη και να προχωρήσετε το δρόμο σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα. Οτιδήποτε και να έκανα, θα με κατηγορούσαν. Καθόμουν στη Νέα Δημοκρατία και περίμενα να δω πως θα εξελιχθεί. Εγώ είμαι ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, κύριοι. Βγήκα το ίδιο βράδυ, πολύ πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, πριν ανακοινώσει ο Σιούφας τα αποτελέσματα και είπα ότι «Ο κ. Σαμαράς κέρδισε, συγχαρητήρια κ. Σαμαρά, καλή επιτυχία κ. Σαμαρά».
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, δεν μπορούσατε να κάνετε κι αλλιώς.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να πω ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος αποδεδειγμένα τη δημοκρατική λειτουργία και την επιδιώκω και τη σέβομαι. Από εκεί και πέρα όμως πιστεύω ότι οι βουλευτές είναι άνθρωποι που εκλέγονται και δεν εκλέγονται τυχαία. Τρεις φορές εξελέγην 1η βουλευτής Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, τρεις φορές οι άνθρωποι που με επέλεξαν και με έστειλαν 1η στη Βουλή, κάτι ήθελαν να πουν, κάτι τους έλεγα εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Θεώρησα ότι σε μείζονες κρίσεις όπως αυτή, δηλαδή τι άλλο να ζήσει η γενιά μας; Μια φορά ζήσαμε τα Ίμια που ήμασταν στο τσακ να φτάσουμε σε πόλεμο με την Τουρκία και …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι η κορυφαία στιγμή.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας ο λαός μας η κοινωνία μας, είναι αυτή. Δεν θα το συζητούσαμε κύριοι; Δεν θα υπήρχε κατάθεση απόψεων από τους βουλευτές; Έκανα προσπάθεια και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να πάμε, δεν συνεκλήθη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και προσωπικά πήγα στον κ. Σαμαρά και του είπα «Ξέχνα αυτό το οποίο μας χωρίζει τα εσωκομματικά, σκέψου τη χώρα, σκέψου την πατρίδα. Εάν αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία ψηφίσει κατά του Μνημονίου, ο κίνδυνος για τα ασφάλιστρα της Ελλάδας θα τριπλασιαστεί». Πράγμα, το οποίο και έγινε.
Την ίδια ώρα παίξαμε το παιχνίδι της σπέκουλας. Αυτών που στοιχηματίζουν ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτά είπα. Και από εκεί και πέρα δεν είχα άλλο τρόπο. Ψήφισα. Με διέγραψαν. Μπορούσα να είχα ψηφίσει και να θεωρούσαν ότι έχει δικαίωμα ένας βουλευτής να ψηφίσει. Με διέγραψαν. Και βρέθηκα εκτός.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το επιδιώκατε, σου λέει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί να το επιδιώξω;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την άλλη φορά θα κάνατε κάτι άλλο, την άλλη θα πηγαίνατε κόντρα σε κάτι άλλο, θέλατε να φύγετε. Αυτή είναι η άποψη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, αυτή είναι η άποψη των ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι οι βουλευτές είναι πιόνια, ότι δίνεις μια εντολή και με βάση αυτή την εντολή πρέπει να κινηθεί. Εμείς όμως ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας. Άρα αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τέτοιες ανταρσίες δεν κάνατε όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Καραμανλής, που είχατε την ευκαιρία να κάνετε και οι απόψεις σας πολλές φορές δεν ήταν …
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορώ να σας θυμίσω ότι ανήκω στους λίγους -δεν ήμουν η μόνη- βουλευτές που στο Σύνταγμα καταψήφισαν το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Δεν με διέγραψε ο Καραμανλής τότε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει στο Σύνταγμα είχαν δώσει εντολή ότι είναι κατά συνείδηση και λογικό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί ανοιχτά και υπήρξαν βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν αντίθετα, με βάση τη συνείδησή τους και δεν διεγράφη κανένας τότε, διότι ψηφίσαμε. Πάντως εγώ ψήφισα διαφορετικά και δεν διεγράφην τότε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν ορισμένες απλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πως, πότε, που!
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρώτον, πότε θα το κάνετε το Κόμμα; Πότε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε τα Κόμματα δεν είναι προσωπικές υποθέσεις και δεν είναι και προσωπικά μαγαζιά. Εγώ από αυτή την ιστορία έχω διδαχτεί πολλά, δεν είμαι καινούργια και όσοι λένε ότι «δεν είναι καινούργια η Ντόρα στην πολιτική», έχουν δίκιο, δεν είμαι καινούργια και έχει ζήσει πάρα πολλά και έχει μάθει από τις παθογένειες του συστήματος.
Άρα ο στόχος δεν είναι να κάνεις άλλο ένα προσωπικό Κόμμα το οποίο θα λέει ότι «είναι το Κόμμα της Ντόρας». Το ερώτημα είναι: στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν ότι πρέπει να βγουν από το χώρο της ιδιώτευσης στον οποίο βρίσκονται και να ασχοληθούν με τα κοινά, διότι και ο δικός τους ιδιωτικός χώρος αν τα κοινά πάνε άσχημα θα πληρώσει; Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν και οι οποίοι σήμερα …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς που έχετε καταλήξει; Ότι υπάρχουν;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατά τη γνώμη μου ναι υπάρχουν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, άρα θα κάνετε Κόμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άρα ένα προσκλητήριο δημιουργικών δυνάμεων κάνω, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή, όποτε είναι η ώρα, να εκφραστούμε και να καταθέσουμε διαφορετική άποψη και στη λειτουργία και στη δομή και στον τρόπο του σκέπτεσθαι και κυρίως στην εφαρμοσμένη πολιτική. Εγώ βαρέθηκα να ακούω ανθρώπους να λένε μεγάλα λόγια και όταν φτάνουμε στην εφαρμοσμένη πολιτική, να μην υπάρχει σχέδιο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμοσμένης επαναλαμβάνω πολιτικής, πολιτική η οποία να λύνει προβλήματα και κυρίως να είναι αποτελεσματική.
Ξέρετε ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν τιμωρείται κανείς για αναποτελεσματικότητα;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ρωτάει κάποιος «Τι έκανες εκεί;» «Α, πέρασα εκεί και δεν με κατηγόρησε κανείς». Μάλιστα, δεν σε κατηγόρησε κανείς, έκανες τίποτε;». «Όχι» λέει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί δεν έκανε τίποτε, γι' αυτό δεν τον κατηγόρησαν.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όποτε είσαι Θεός στην Ελλάδα. Άπαξ και δεν κάνεις τίποτε, είσαι Θεός.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη επειδή έχουμε και μια παράδοση εδώ και λέμε και μερικά πράγματα και μερικές ειδήσεις, επειδή εγώ έχω καταλάβει ότι το Κόμμα θα το κάνετε και θα το κάνετε γρήγορα, όνομα έχετε βρει;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω βρει. Όταν είναι η ώρα θα γίνουν όλα γνωστά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχετε καταλήξει κάπου;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα δεν έχω καταλήξει όχι. Ευθέως, δεν έχω καταλήξει. Αλλά δεν πιστεύω κιόλας ότι θα είναι μια απόφαση ενός ανθρώπου αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το καταλαβαίνω. Σε αυτό το Κόμμα, που είναι βασικό και αναρωτιούνται και πολλοί, θα έχετε και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Δεν θέλουμε ασφαλώς να μας πείτε ονόματα, αλλά θα έχετε; Πως το φαντάζεστε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι βουλευτές, τέλος πάντων. Μπορεί να πάρει και από το ΠΑΣΟΚ.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτό το ζητούμενο κύριοι. Στην Ελλάδα το κουτσομπολιό «ήρθε ο τάδε», «ήρθε ο δείνα», «ήρθε ο τρίτος», «ο τάδε βουλευτής, ο τάδε γνωστός». Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η πολιτική και ποιες δυνάμεις θα εκφραστούν, τι θα λες είναι το ζητούμενο. Από την ώρα που θα λες ορισμένα πράγματα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι λέμε.
Από εκεί και πέρα ποιοι έρχονται και ποιοι δεν έρχονται, αυτό θα φανεί στην πορεία. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει σήμερα και νομίζω ότι αυτή την απάντηση χρωστάμε στον ελληνικό λαό είναι να του πούμε συγκεκριμένα πράγματα, να πούμε σε αυτή τη γυναίκα η οποία αύριο το πρωί πρέπει να πάει στη δουλειά της και δεν έχει παιδικό σταθμό να αφήσει το παιδί της, ότι η διαφωνία μου εμένα παραδείγματος χάριν που είμαι υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είναι ότι πρέπει να υπάρχει η βάση. Δεν ζητάω θαύματα, ούτε είμαι αιθεροβάμων, αλλά η βάση για να μπορεί να λειτουργήσει μια γυναίκα που είναι ο παιδικός σταθμός, πρέπει να υπάρχει. Πώς να το κάνουμε; Δεν μπορούμε να φτάνουμε να δίνουμε το 25% του ΑΕΠ μόνο σε συντάξεις. Διότι αν δώσουμε το 25% του ΑΕΠ μόνο σε συντάξεις, δεν θα έχουμε αυτά, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Μικρά παραδείγματα σας είπα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θέσεις πολλές, ασφαλώς με παραδείγματα τα οποία είναι σημαντικά, θα υπάρξουν πολλές. Εγώ ρωτώ άλλο πρακτικό: πέστε ότι τον Σεπτέμβριο ανακοινώνετε ότι κάνετε ένα Κόμμα και ενδιαφέρονται 10 Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία να έρθουν σε αυτό το Κόμμα. Μέχρι εδώ πάμε καλά; Υπάρχει κανένα πρόβλημα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχει κανένα Κόμμα το οποίο να κρεμάσει μια ταμπέλα απ' έξω και να λέει «Παρακαλώ μην προσέλθετε», εκτός εάν υπάρχουν άνθρωποι …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει όμως και το «Επιστρέφω σε λίγο»!
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εκτός αν υπάρχουν θέματα ηθικής τάξεως. Το λέω εκ περισσού, αλλά…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει εκ του περισσού το λέτε τώρα αυτό. Αλλά τα θέματα ηθικής τάξεως ποιος θα τα κρίνει; Εσείς θα τα κρίνετε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ υπήρχε η τακτική του Καρατζαφέρη, ο οποίος είπε «εν ενεργεία βουλευτή, στο Κόμμα μου δεν παίρνω». Ήταν μια τακτική.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχε όμως Κόμμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είχε Κόμμα, εντάξει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι άλλο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέει «εν ενεργεία δεν παίρνω». Μπορεί, επειδή λέει ότι απευθύνεται κυρίως στο χώρο σημαντικών σοβαρών ανθρώπων που είναι στο χώρο της ιδιώτευσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σου απάντησε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μόνο εκεί;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σε αυτούς απευθύνομαι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μόνο εκεί ή και στο υπάρχον πολιτικό σύστημα να πάρετε 10;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι ο στόχος μου αυτός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ο στόχος σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι ο στόχος μου αυτός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει ο στόχος σας δεν είναι, αλλά δεν θα κλείσετε και την πόρτα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα με συγχωρείτε, εμένα δεν με ενδιαφέρει η λογική του αποκόμματος. Καθόλου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προφανώς δεν πάτε για απόκομμα, δεν το συζητάμε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Με ενδιαφέρει κατ' αρχήν σε αυτή την κρίση την οποία διανύουμε, υπάρχουν βρε παιδί μου άνθρωποι οι οποίοι σου λένε «Φτάνει πια! Θέλω κάτι τελείως διαφορετικό, θέλω το άλλο»; Υπάρχουν; Αυτή την καταγραφή αν θέλετε κάνω αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι σε όλη την ελληνική κοινωνία; Και αν υπάρχουν, τους καλώ να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια. Αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είπα το «Επιστρέφω σε λίγο» διότι ο κ. Καρατζαφέρης χτες το βράδυ μόλις, είπε ότι πρώτον σας έδωσε μια συμβουλή ότι δεν είναι καιρός για Κόμματα για να φτιάξετε Κόμμα, θα το ακούσατε φαντάζομαι. Και δεύτερον ότι υπενόησε ότι εσείς κάποια στιγμή θα επιτρέψετε στη Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό είπα «Επιστρέφω σε λίγο», το είπα έτσι χοντρικά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Καρατζαφέρης, ομολογώ δεν τον άκουσα. Αλλά πάντως εν πάση περιπτώσει θα μου επιτρέψετε να μιλάω για τον εαυτό μου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως σας έδωσε μια συμβουλή ότι δεν είναι καιρός για Κόμματα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μου επιτρέψετε να μιλάω για τον εαυτό μου, να μην κάνω θεωρίες και συνωμοσιολογικά σενάρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λέω λοιπόν εγώ τώρα αν μου επιτρέπετε ένα σενάριο ότι γίνεται το Κόμμα το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και έχετε και 5-15 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και κάνετε ένα Κόμμα ακόμη μέσα στη Βουλή, δηλαδή το 7ο, το 8ο ποιο θα είναι αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, μαζί με τον Κουβέλη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το Κόμμα που θα έχετε εσείς με τους 5-10 βουλευτές, υποθετικό σενάριο, θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε μια πορεία;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ' όλα δεν έχω Κόμμα. Δεύτερον στη Βουλή είμαι ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Ντόρα Μπακογιάννη με το ΠΑΣΟΚ;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανήκουμε στην ανεξάρτητη ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών, η οποία παρεμπιπτόντως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι ενδιαφέρουσα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι ένα μικρό Κόμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που ο καθένας έχει την άποψή του, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να τη λέει, πρωτόγνωρο πράγμα για το πολιτικό σύστημα διότι απαγορεύεται δια ροπάλου. Κατ' αρχήν απαγορεύεται να σκέφτεσαι, αλλά εάν σκεφτείς και φτάσεις και στο σημείο να εκφράζεις και τη γνώμη σου, τότε …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς επιστρέψατε στην εφηβεία πάλι που μπορεί να λέει κανείς ό,τι θέλει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα ξέρετε τι απελευθέρωση είναι για εμένα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το καταλαβαίνω.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε τι απελευθέρωση είναι να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου; Να λέω αυτά τα οποία πιστεύω;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε τι πάτε να κάνετε Κόμμα να αυτό-δεσμευτείτε πάλι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη θα συνεργαζόσασταν με το ΠΑΣΟΚ;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε ένα σενάριο εθνικής, δήθεν ή κανονικής, προσπάθειας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ίδιο θα ρωτούσαμε τον κ. Κουβέλη, δεν ρωτάμε μόνο εσάς.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε ένα λεπτό, εμένα μου έδωσε ο λαός μια εντολή. Η εντολή είναι να κάνω αντιπολίτευση. Το ερώτημα είναι τι αντιπολίτευση κάνω. Κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση με στόχο να έρθω εγώ επί των ερειπίων της χώρας; Ευθέως και κατηγορηματικά: όχι, δεν με ενδιαφέρει το σπορ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το κάνει ο κ. Σαμαράς;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατά τη γνώμη μου, ναι. Δεύτερον εάν όμως κάνω αντιπολίτευση και προσπαθώ να τους πω ότι «Κύριοι στραβά αρμενίζετε και η πρότασή μου για να αρμενίσετε σωστά είναι αυτή» και αυτό λέω αυτό πιστεύω και αυτό πιστεύω ότι πιστεύει αρκετός κόσμος, τότε κάνω δημιουργική αντιπολίτευση. Εμένα λοιπόν αυτός είναι ο ρόλος μου.
Σε αυτή τη Βουλή λοιπόν για όσα χρόνια διαρκέσει αυτή η Βουλή, θα κάνω αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Θα κάνω αντιπολίτευση με τον τρόπο με τον οποίο τον καταλαβαίνω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν υπάρξει εθνική ανάγκη για ένα ευρύτερο σχήμα, διότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελπίζω να μην πάνε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα όλοι ελπίζουμε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ελπίζουμε και το αποδεικνύουμε και στην πράξη ότι το ελπίζουμε. Θέλω να πω δίνουμε και τη μάχη μας για να μην γίνει, διότι υπάρχει διαφορά. Το ελπίζω και δεν κάνω τίποτε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάλι για τον κ. Σαμαρά μιλάτε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι – όχι γενικώς μιλάω. Γενικώς. Μιλάω για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Το ελπίζω, αν το πιστεύεις κύριοι, δεν πας να μου κλείσεις τα λιμάνια και να αφήσεις τον κόσμο να μην μπορεί να πάει στα νησιά και να φτάσουν να χάσουν θέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα. Δεν το κάνεις. Τέλος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει το ΚΚΕ έχει κηρύξει πόλεμος πάντως από την πρώτη μέρα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν θεωρώ ότι μπορεί να κηρύξει κάποιος πόλεμο. Θεωρώ ότι όταν έχεις μια τέτοια κρίση, μαζεύεσαι στην κεντρική πλατεία του Πειραιά, κάνεις μια πολύ ωραία διαδήλωση που το ΚΚΕ πάντα τις κάνει και πολύ σωστά και πολύ ωραία και περιφρουρημένα και αφήνεις τα λιμάνια να λειτουργήσουν και αφήνεις τον κόσμο να φάει ψωμί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή αφήνεις και τα άλλα φτωχαδάκια να ταξιδέψουν.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα ΚΑΠΗ πήγαν κ. Οικονομέα. Δεν είδα εγώ κανέναν ο οποίος να είναι ζάπλουτος, ο οποίος έχει τα κότερά του να στήνεται στην ουρά με το εισιτήριο της 3ης θέσης για να μπει στο καράβι να πάει στην Κρήτη. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή και σε αυτή τη χώρα πια!
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Θα τα ξαναπούμε κα Μπακογιάννη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σεπτέμβριο – Οκτώβριο; Πότε το βλέπετε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να βγάλουμε το καλοκαίρι!
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μην βιάζεστε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι εγώ δεν βιάζομαι, εσείς δεν ξέρω αν βιάζεστε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ούτε εγώ βιάζομαι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα; Μέχρι τον Οκτώβριο; Πέστε μας κάτι, δεν είναι και μυστικό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν σας λέω! Έτσι, για να σκάσετε! Δεν σας λέω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Α, να σκάσουμε! Ωραία ευχαριστούμε πάρα πολύ, σας το φυλάμε αυτό! Ευχαριστούμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νά ‘στε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :