Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η Κλεοπάτρα δεν πέθανε από δάγκωμα φιδιού

Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τρίερ, Κριστόφ Σέφερ, η Κλεοπάτρα δεν πέθανε από δάγκωμα φιδιού όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα. 
Στην πραγματικότητα, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής, η Κλεοπάτρα επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της καταπίνοντας δηλητήριο. «Για μένα είναι βέβαιο ότι δεν επρόκειτο για κόμπρα» δήλωσε ο κ. Σέφερ. 
Ο κ. Σέφερ μελέτησε μαρτυρίες της εποχής και συμβουλεύτηκε τοξικολόγους. Κατέληξε έτσι, στο ότι η Κλεοπάτρα πέθανε από έναν συνδυασμό τοξικών δηλητηρίων, που της προκάλεσαν έναν ήρεμο και ........

......... χωρίς πόνους θάνατο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ρωμαίος ιστορικός Δίων Κάσιος. 
Ο καθηγητής τονίζει πως το δάγκωμα της αιγυπτιακής κόμπρας δεν προκαλεί ήρεμο θάνατο. Αντιθέτως το θύμα παραλύει σιγά σιγά και βασανίζεται επί ώρες προτού καταλήξει. Επιπρόσθετα, οι θερμοκρασίες τον μήνα Αύγουστο στην Αίγυπτο είναι πολύ υψηλές και είναι επομένως εντελώς απίθανο ένα φίδι να μην είχε πέσει σε χειμερία νάρκη. Εξάλλου, αρχαίοι πάπυροι αναφέρουν επίσης ότι η Κλεοπάτρα ήξερε από δηλητήρια και τα δοκίμαζε κιόλας.Ο θάνατος από δηλητήριο, υποστηρίζει ο καθηγητής, ταιριάζει με τον τρόπο που ήθελε να πεθάνει η Κλεοπάτρα, όπως επίσης και με το γεγονός ότι ήθελε να τη συνοδεύσουν στον άλλο κόσμο και δύο υπηρέτριές της. Ο καθηγητής Σέφερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κλεοπάτρα πήρε μάλλον κώνειο μαζί με ακόνιτο και όπιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :