Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Δαγκώνουν και... ταμεία τα βαμπίρ της «Εκλειψης»

Εισπράξεις-ρεκόρ 30 εκατ. δολαρίων έκανε η τέταρτη ταινία της σειράς «Λυκόφως» μέσα σε μόλις τρεις ώρες στις ΗΠΑ, ενώ κατά την πρώτη ημέρα προβολής της στην Ελλάδα «έκοψε» τον πρωτοφανή αριθμό των 50.500 εισιτηρίων

Διαστάσεις φαινομένου τείνει να λάβει η επιτυχία της τελευταίας ταινίας της κινηματογραφικής «σειράς» «Λυκόφως» η οποία βασίζεται στα μπεστ σέλερ της αμερικανίδας συγγραφέα Στέφανι Μέγερ. Οπως όλες οι ταινίες αυτής της σειράς, έτσι και η «Εκλειψη» θριάμβευσε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός όμως ότι στις ΗΠΑ πέτυχε εισπράξεις 30 εκατ. δολαρίων μέσα σε μόλις τρεις ώρες δεν έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με το CΝΝ και το ΒΒC, τόσα ήταν τα έσοδά της τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, όταν έκανε την πρεμιέρα της στις αίθουσες των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η «Εκλειψη» κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ που ως τώρα διατηρούσε η προηγούμενη ταινία του «Λυκόφωτος», η «Νέα Σελήνη», η οποία στις πρώτες ώρες του ανοίγματός της τον περασμένο Νοέμβριο απέφερε στα αμερικανικά ταμεία... 26 εκατ. δολάρια.
Οι θαυμαστές του «καταραμένου» έρωτα ανάμεσα στο βαμπίρ Εντουαρντ ( Ρόμπερτ Πάτινσον ) και στην αιθέρια Μπέλα ( Κρίστεν Στιούαρτ ) που έπλασε ο δαιμόνιος εγκέφαλος της μορμόνου συγγραφέα, έχει προκαλέσει πανζουρλισμό. Στην Αμερική τα εισιτήρια των πρώτων προβολών της ταινίας είχαν προπωληθεί εδώ και μήνες, ενώ για τη μεταμεσονύκτια πρεμιέρα της περασμένης Τρίτης η ουρά έξω από τις αίθουσες ξεκίνησε από τις τρεις το απόγευμα! Ανάλογη απήχηση για τα δεδομένα της χώρας μας είχε και η υποδοχή της «Εκλειψης» στην Ελλάδα. Ανοίγοντας με 80 κόπιες σε όλη τη χώρα, η ταινία που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Σλέιντ έκανε τον πρωτοφανή αριθμό των 50.500 εισιτηρίων μόλις στην πρώτη ημέρα προβολής της. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι ταινίες του «Λυκόφωτος» παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Η πρώτη κατά σειρά, το «Λυκόφως» (2008), έκλεισε την πορεία της στην Ελλάδα με 250.000 εισιτήρια, ενώ η δεύτερη, η «Νέα Σελήνη», που προβλήθηκε το 2009, έφθασε στα 360.000 εισιτήρια. Είναι πλέον βέβαιο ότι η «Εκλειψη» θα ξεπεράσει και τις δύο προηγούμενες σε έσοδα, ενώ... ποιος ξέρει τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη «Χαραυγή», την τέταρτη ταινία, η οποία μάλιστα θα προβληθεί σε δύο μέρη, έτσι ώστε να πετύχει τα διπλάσια έσοδα.

Σε γενικές γραμμές πάντως ούτε η κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει την κίνηση των ταινιών στις ελληνικές αίθουσες ούτε όμως και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Οι ταινίες που προορίζονται για πολλά εισιτήρια... τα κάνουν. Το «Τoy Story 3», για παράδειγμα, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Ιουνίου, σημείωσε επίσης εκπληκτική επιτυχία- πόσο μάλλον για ταινία κινουμένων σχεδίων. Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής του, ως σήμερα υπολογίζεται να έχει ξεπεράσει τα 80.000 εισιτήρια στη χώρα μας.

η Η «Εκλειψη» προβάλλεται από την περασμένη Τετάρτη σε 80 ελληνικές αίθουσες η Ολα τα βιβλία της Στέφανι Μέγερ («Λυκόφως», «Νέα Σελήνη», «Εκλειψη» και «Χαραυγή») κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Περίπλους


Δεν υπάρχουν σχόλια :