Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ….. αναίσθητος;

Τρομοκράτες, media, συγγραφείς και λοιποί «ταραξίες» της σύγχρονης εποχής προσπαθούν με κάθε μέσο να εκπλήξουν το κοινό τους. Πόσο το πετυχαίνουν όταν ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά από το στοιχείο της έκπληξης; Ψαγμένοι φιλόσοφοι θεωρούν ότι ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί την σύγχρονη εποχή από αυτήν προ δύο και τριών αιώνων είναι το στοιχείο της γρήγορης μετάδοσης των γεγονότων και τα χαρακτηριστικά της έκπληξης, του τρόμου ή της σάτιρας που αυτά περιέχουν. Ειδικά σήμερα η ταχύτητα λόγω internet και τηλεόρασης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μεταδίδεται στον πλανήτη σχεδόν αστραπιαία. Με μια διαφορά. Η βία μεταδίδεται ωμά, χωρίς περικοπές και με εκφράσεις(δραματοποίηση) που έχουν στόχο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, ακόμα περισσότερα συναισθήματα. Αποτέλεσμα; Η συναισθηματική πόρωση του σύγχρονου ανθρώπου. Λες και τα μέσα αισθάνονται υποχρεωμένα να ........

.......... προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο πένθος σε ημερήσια βάση, με μεγαλύτερη καταστροφολογία, νεκρολογία και κινδυνολογία. Για διάλλειμα υπάρχει η σάτιρα και το χιούμορ. Χωρίς αυτά δεν περνά εύκολα στο υποσυνείδητο, η συναισθηματική πόρωση!
Είναι δύσκολο να «μετρηθεί» η διάρκεια και η ποσότητα της βίας, τον προηγούμενο ή προπροηγούμενο αιώνα. Δίνετε όμως η εντύπωση ότι τελικά σήμερα η βία και ο θάνατος μεταδίδονται άμεσα και τάχιστα. Σε αντιδιαστολή προς την έξαρση της σύγχρονης βίας, ατομική, μιντιακή, κοινωνική και πολιτική, η κοινωνία αντιπαρέρχεται με την καταδίκη της βίας που εκφράζεται σήμερα ευκολότερα και εδώ όμως εκφράζονται αμφιβολίες για την ειλικρινή διάθεση της. Μήπως και η καταδίκη, όπως και η μετάδοσή της είναι μπουχτισμένη από την «συνήθεια» της καθημερινότητας, οπότε και έχει χαθεί η ουσία της αντι-βίας από την «δραματοποίηση» της έκφρασης; Εξάλλου δραματοποίηση υπάρχει και στην μετάδοση των ειδήσεων. Γιατί να μην υιοθετείται και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων; Ο συγκινησιακός βομβαρδισμός του κοινού μάλλον προκαλεί αναισθησία στον κόσμο όσο και α τα κίνητρα των μέσων είναι αντίθετα….. (ελπίζουμε!)!
Ο σύγχρονος άνθρωπος πλήττει μέσα στην επαναλαμβανόμενη καθημερινότητά του. Τα μέσα υπάρχουν για να τον βγάζουν από την πλήξη και την ανία. Δεν έχουν καμιά διάθεση να καταφύγουν σε κανονική ροή των γεγονότων, ιδίως των «απευθείας» ή αυτών που περιέχουν από μόνα τους, το στοιχείο της έκπληξης και του τρόμου! Άρα από μόνα τους αποπλήττουν το κοινό και το βγάζουν από την κατάψυξη της καθημερινότητάς του. Άρα, τρομακτικά γεγονότα, δίνουν τροφή στα μέσα, που διαφορετικά για να επιτευχθεί η αναπαράστασή τους, πρέπει να επενδυθούν τεράστια ποσά σε εκπομπές και σήριαλ, συνήθως χαμηλού επιπέδου. Άρα γιατί να διαφοροποιηθεί η «εικονική πραγματικότητα» των μέσων; Άσχετα αν τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος αναισθητοποιείται μπροστά σε γεγονότα βίας, τρομοκρατίας και καταστροφής που δεν τον αφορούν άμεσα και προσωπικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :