Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ποιά είναι τα λάθη της γραμμής Σαμαρά, δηλαδή "ΟΧΙ, ελπίδα, τιμώ το συμφωνητικό".

Το ΟΧΙ δεν είναι πολιτική θέση. Η πολιτική θέση λαμβάνει υπ΄ όψιν της την πραγματικότητα, και με οδηγό τις αρχές του κόμματος προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις. Η οικονομική κρίση της Ελλάδος, με κορυφαία σύμπτωματα, την μερική αδυναμία ανακύκλωσης των δανείων και την πλήρη αδυναμία εξόφλησής τους, δεν έχει καμμία απολύτως άλλη λύση εκτός της συμφωνηθείσης με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Σημειώνω ότι η λύση θεραπεύει μόνον το πρόβλημα της επαναχορήγησης των δανεικών, και όχι της αποπληρωμής των κεφαλαίων.

Συνεπώς δεν γεννάται θέμα ΟΧΙ για την Ελλάδα. Και επειδή υπάρχει κυβέρνηση, η συμφωνία θεωρείται δεδομένη. Παρενθετικά αναφέρω ότι η συμφωνία διάσωσης αποτελεί και πολιτική απόφαση όλης της Ευρωζώνης. Η άρνηση στην έγκριση της συμφωνίας ισοδυναμεί με .....

..... μόνιμη εξουσιοδότηση πρός το ΠΑΣΟΚ, να κυβερνάει, γιατί κάποιος τελικά πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η πώληση της "ελπίδας" ως οικονομική λύση.
Θα υπενθυμίσω απλά ότι η συγκεκριμένη λέξη υπήρξε το αγαπημένο εργαλείο του Αδόλφου Χίτλερ, στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει τον ορθολογισμό στη σκέψη των Γερμανών, και να τους οδηγήσει με συναισθηματικά αντανακλαστικά στην καταστροφή. Η πολιτική δράση σήμερα οφείλει να είναι απόλυτα τεχνοκρατική και ωμή ώστε να καταλάβει και ο έσχατος των Ελλήνων που ακριβώς βρισκόμαστε και κυρίως τι πταίει. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν και οι απαραίτητες ρήξεις σήμερα. Η ελπίδα σε στέλνει στο μέλλον, αλλά δεν σε ταίζει σήμερα.

Τα περί σεβασμού στην συμφωνία.
Και να θέλει αύριο η οποιαδήποτε κυβέρνηση να υπεκφύγει των όρων του υπογεγραμμένου μνημονίου δεν μπορεί. Βέβαια δεν πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός, αλλά αυτό δια το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμμία σημασία.

Η ουσία του μνημονίου είναι ότι εμείς πράττουμε και αυτοί δίνουν δανεικά. Στην εναντία περίπτωση θα έχουμε κάτι σαν το γνωστό "No Martini? No party".
Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια :