Μοιάζουν σαν τα ρομπότ στην ταινία «Εξολοθρευτής». Φτιαγμένα από ρευστό μέταλλο, ανακτούσαν την αρχική τους μορφή κάθε φορά που... στραπατσαρίζονταν. Αυτήν την «εφιαλτική» ικανότητα φαίνεται πως έχουν και κάποιοι αστεροειδείς που πλησιάζουν κατά καιρούς τη Γη.
Αν πληγούν από πυρηνική βόμβα μπορούν να ανακτήσουν τα αποκολληθέντα κομμάτια τους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ και από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, προσομοίωσαν την έκρηξη ενός αστεροειδούς που έχει διάμετρο ένα χιλιόμετρο και διαπίστωσαν ότι τα κομμάτια του που διασκορπίζονται μπορεί ύστερα από 2 έως 18 ώρες να επανασυγκολληθούν.
«Αν η έκρηξη είναι πολύ ισχυρή, τότε τα τμήματα του αστεροειδούς θα ...
... χαθούν στο Διάστημα. Αν όμως η έκρηξη είναι μικρότερης ισχύος, τότε τα απομεινάρια του θα συσσωματωθούν ξανά σε λίγες ώρες εξαιτίας της βαρύτητας που θα τα έλξει». Σύμφωνα πάντως με μια περυσινή μελέτη που έγινε από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, για να διαλυθεί εντελώς ένας αστεροειδής με διάμετρο ενός χιλιομέτρου θα πρέπει να πληγεί με μια πυρηνική βόμβα 900 κιλοτόνων, η οποία μπορεί με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία να κατασκευαστεί και να εκτοξευτεί στο Διάστημα.
/ / TA NEA / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου