Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο Αρχηγαντώνης με τις λέξεις του πρω-Γιώργου

«Αλλαξέ τα όλα». Το σύνθημα αυτό άκουσε τις πρώτες ημέρες του στην προεδρία του ΠαΣοΚ, το 2004, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Το ίδιο σύνθημα ακούει έξι χρόνια μετά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς.
 Οι δυο τους συμφωνούν σε πάρα πολλά σημεία και έχουν κοινές απόψεις για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος, εμμένοντας στην ανάγκη εξουδετέρωσης των «εσωκομματικών μηχανισμών», των «φέουδων», των «βαρονιών» και των βιλαετιών.

Οι δυο τους συγκλίνουν στην άποψη ότι είναι μονόδρομος, εάν θέλει να επιβιώσει ένα κόμμα και να γίνει ελκυστικό στους πολίτες, να αλλάξει πλήρως τη ραχοκοκαλιά του, να μετεξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί.

Ο κ. Σαμαράς έχοντας ενστερνιστεί τις κινήσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ΠαΣοΚ, ξεκίνησε ήδη την «επανίδρυση της ΝΔ», όπως λέει, με τις αλλαγές που προανήγγειλε στο πρώτο προσυνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Παρατηρώντας πολύ προσεκτικά τους δυο αρχηγούς, πολλοί παραδέχονται ότι ο κ. Σαμαράς, κινείται με μαθηματική ακρίβεια στα βήματα του ...

....Πρωθυπουργού, όταν ανέλαβε το ΠαΣοΚ. Παρατηρώντας κανείς τις κινήσεις και τις ομιλίες τους και συγκρίνοντας τον κ. Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση με τον κ. Σαμαρά εντοπίζει πολλές ομοιότητες.

Η βασική ομοιότητά τους είναι η αναφορά και των δύο στη λαϊκή νομιμοποίηση της εκλογής τους, όπως λένε. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόταν στο ένα εκατομμύριο πολίτες που συμμετείχαν το 2007 στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ και ο κ. Σαμαράς στους 800.000 που ψήφισαν τον περασμένο Νοέμβριο. Και οι δύο μιλάνε για τη σχετικότητα της «ήττας του δικομματισμού» και συμφωνούν, όπως λένε συνομιλητές τους, ότι το αποτέλεσμα προήλθε από τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς και για νίκη της πολιτικής που δεν υποκαθίσταται από το θεαθήναι ή την επικοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται με τη λογική ότι η εσωκομματική εκλογή του λειτούργησε και ως ένα είδος κάθαρσης της εκλογικής ήττας του κόμματος που δεν οφειλόταν σε εκείνον και δεν του αποδόθηκε. Το ίδιο πίστευε και ο κ. Παπανδρέου μετά την εκλογική ήττα του ΠαΣοΚ το 2004. Ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε στοιχεία άμεσης δημοκρατίας στο κόμμα με το άνοιγμα της ΝΔ στη βάση και στην κοινωνία, με την εκλογή των οργάνων με άμεση και καθολική ψηφοφορία κτλ. Το κυριότερο είναι η κατοχύρωση της διάταξης ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγεται από τα μέλη και τους φίλους. Αντίστοιχες κινήσεις έκανε και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος διέγραψε και στελέχη του κόμματος το πρώτο διάστημα, κάτι αντίστοιχο που σχεδιάζει και ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη και η συνθηματολογία τους είναι σχεδόν ίδια, με πιο χαρακτηριστική τη φράση «αλλάζουμε». Ως και οι αναφορές για το τέλος των εσωκομματικών φέουδων, βαρονιών και βιλαετιών είναι κοινές. Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί το «μοντέλο Γιώργου»: νέες αντιλή ψεις για την πολιτική, νέες πολιτικές προτάσεις για την κοινωνία, νέες εσωκομματικές λειτουργίες και νέες στρατηγικές επιδιώξεις.

Κατ΄ ουσίαν ο κ. Σαμαράς θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «ανοιχτού κόμματος» το οποίο θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τα μέλη και τις οργανώσεις βάσης του και θα είναι σε θέση να υποδεχθεί και να ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα ιδεών, απόψεων και προσώπων και κυρίως να ενσωματώσει στελέχη από την κοινωνία που θα αποτελέσουν το νέο στελεχικό δυναμικό. Τις ίδιες επιλογές είχε κάνει και ο κ. Παπανδρέου επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό ΠαΣοΚ.Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Σαμαρά, όπως ήταν και του κ. Παπανδρέου στην αρχή, είναι να γίνουν γνωστά τα «άγνωστα» στελέχη στα οποία ανέθεσε ρόλο τομεαρχών.

Στο κλίμα των αλλαγών στη ΝΔ, όπου έχουν αλλάξει ονομασία ως και τα κομματικά όργανα, βρίσκει έδαφος η φιλολογία ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει «νέο κόμμα, με νέα σύμβολα» και νέο όνομα. Ο κ. Σαμαράς, όπως λένε συνομιλητές του, ουδόλως ενδιαφέρεται για τους τύπους και τα σύμβολα και προτάσσει την άποψη ότι η ουσία δεν είναι ο τίτλος του κόμματος αλλά το περιεχόμενο της δραστηριότητάς του και οι πολιτικές που προτείνει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, μέσω του «Βήματος», ότι δεν θα αλλάξει το όνομα και τα σύμβολα. «Δεν μας έφταιξαν τα σύμβολα.Ούτε ζητώ να αλλάξει ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :