«Μαμά και μπαμπά σταματήστε να είστε όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι μου γιατί μου βλάπτετε τον εγκέφαλο». Αυτά τα λόγια θα έλεγε, αν μπορούσε, ένα παιδί στους υπερπροστατευτικούς γονείς του, οι οποίοι- σύμφωνα με νεώτερες έρευνες- όσο περισσότερο πιεστικοί γίνονται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν στα παιδιά τους ψυχολογικά προβλήματα.
Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι υπερπροστατευτικοί γονείς έχει αντίκρυσμα σε ορισμένες ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι νέοι λίγο μετά την ενηλικίωσή τους. Οι διαταραχές αυτές φαίνεται πως σχετίζονται με ελαττώματα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.
Επιστήμονες από το ιαπωνικό πανεπιστήμιο Gunma μελέτησαν τους εγκεφάλους 50 ανθρώπων που είχαν συμπληρώσει τα 20 τους χρόνια και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την ποιότητα της σχέσης που είχαν με ...
.... τους γονείς τους, μέχρι την ηλικία των 16 χρόνων.
Το ερωτηματολόγιο, που αποκαλείται Όργανο Μέτρησης Γονεϊκού Δεσμού, αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνική αξιολόγησης της σχέσης παιδιών και γονέων. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους νεαρούς να γράψουν σε ποιο βαθμό ίσχυαν ορισμένου τύπου συμπεριφορές των γονιών τους, οι οποίες αποτυπώνονταν σε προτάσεις του στυλ «δεν ήθελε να μεγαλώσω ποτέ», «προσπαθούσε να ελέγχει οτιδήποτε έκανα», «προσπαθούσε να με κάνει να νιώθω ότι εξαρτιόμουν από αυτόν/αυτήν». Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς διέθεταν λιγότερη γκρι ουσία σε συγκεκριμένα τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού από ό,τι τα παιδιά που είχαν κανονικούς γονείς. Τα τμήματα αυτά του εγκεφάλου αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία και η ύπαρξη ανωμαλιών σε αυτά παρουσιάζονται σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές.
/ / TA NEA / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου