Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ποιοι είμαστε τελικά Έλληνες και Γερμανοί

Ρατσιστικές απόψεις όπως αυτές που διατυπώθηκαν σε άρθρο της «FΑΖ» με τίτλο «Τι είναι τελικά οι Έλληνες» είναι πολιτικά επικίνδυνες και λόγω της εμπειρίας του Β΄ Παγκοσμίου, αλλά και επιστημονικού λάθους. Δεν υπάρχουν «καθαροί» λαοί που δεν έχει προέλθει στη διάρκεια της ιστορίας «εμπλουτισμός» τους με επιμειξία με άλλους λαούς, πράγμα απόλυτα θετικό από κάθε άποψη, γενετική, πολιτισμική κ.λπ.

Θα πρέπει όμως συγκεκριμένα να θυμίσουμε στους φίλους Γερμανούς τα ακόλουθα:

  1.  Οι Πρώσοι ήταν σλαβικό φύλο που εκχριστιανίστηκαν και εκγερμανίστηκαν από τους Τεύτονες Ιππότες τον 12ο-13ο αιώνα μ.Χ.
  2. Μετά το τέλος του Επταετούς Πολέμου, το 1763, η Πρωσία του ...


    ... Φρειδερίκου του Μεγάλου είχε χάσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της. Ο Φρειδερίκος εισήγαγε πολιτική προσέλκυσης αποίκων- νέων κατοίκων, από άλλες χώρες, Σλάβους, Σκανδιναβούς κ.π., ακόμα και αρκετούς Έλληνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ορισμένοι ιστορικοί (π.χ. Νancy Μitford, «Frederick the Great», Ρengain 1973) εκτιμούν ότι οι νέοι άποικοι αποτέλεσαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Πρωσίας μετά το 1765.Ωστόσο κανείς δεν θα σκεφτόταν σήμερα να αποκαλέσει τους Βερολινέζους ή γενικότερα τους κατοίκους του Βραδενβούργου ή άλλων γερμανικών Lander μη Γερμανούς.
  3. Σε όλη τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ιστορίας Γάλλοι (πρώτα διαμαρτυρόμενοι Ουγενότοι και μετά αριστοκράτες, για να αποφύγουν την τρομοκρατία του Ροβεσπιέρου, 1793) κατέφυγαν στη Γερμανία. Να θυμίσω ορισμένα γνωστά παραδείγματα: Ο άσος των άσων των γερμανικών υποβρυχίων του Α΄ Παγκοσμίου (βύθισε 400.000 τόνους συμμαχικών πλοίων) ονομαζόταν Walter von Αrnault de la Ρerriere. Ο στρατηγός των καταδιωκτικών της Λουφτβάφε, άσος με 105 καταρρίψεις, (General der Jadgflieger) ήταν ο Αdolf Galland (gallant, ευγενής, ανοιχτοχέρης στα γαλλικά). Ο νυν επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι ο Guy Feaux de la Croix.
  4. έλος, ας μην ξεχνάμε το πλήθος των Γερμανών με πολωνική προέλευση, με κατάληξη των ονομάτων τους σε Ski, όπως ο μαθηματικός μου στη Γερμανική Σχολή Αθηνών Jareski, ή ο γνωστός οικονομολόγος του 19ου αιώνα von Οpeln - Βronikouski.

Αλλά το σημαντικότερο νομίζω πως είναι να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες έγραψαν (Ισοκράτης) πως Έλλην είναι όποιος είναι κοινωνός της παιδείας μας, άσχετος φυλής και γλώσσας.

Το 2010, την 2500ή επέτειο της μάχης του Μαραθώνα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η ευρωπαϊκή παιδεία είναι η κοινή που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα, τα ιδεώδη της δημοκρατίας, τα ατομικής ελευθερίας, ισότητας, ελεύθερης έκφρασης κ.λπ.

Αυτά τα ιδεώδη μάς ενώνουν σήμερα, πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούν να μας χωρίζουν οποιεσδήποτε νεφελώδεις και μη επιστημονικές απόψεις περί εθνικής καθαρότητας.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη σύγχρονη Γερμανία, όπως μεθοδικότητα, εργατικότητα, οργάνωση. Λανθασμένη Ιστορία όμως όχι.

/ /Τoυ Νίκου Κυριαζή / /  ΤΑ ΝΕΑ / / 
Ο Νίκος Κ. Κυριαζής είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια :