Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Φοβούνται μην εκραγεί ο... μεγάλος αδελφός

Οι επιστήμονες ανησυχούν μην ξυπνήσει το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο Κάτλα
Βελτιωμένη ήταν χθες η κατάσταση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες, όπου πραγματοποιήθηκε το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων, και ακόμα καλύτερη θα είναι τις επόμενες ημέρες εφόσον επαληθευθεί η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και διαλυθεί το ηφαιστειακό νέφος πάνω από την Ευρώπη χάρις (και) στο χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία.
Τα μηνύματα αισιοδοξίας, εντούτοις, εναλλάσσονται με προειδοποιήσεις και ανησυχητικές εκτιμήσεις. «Από μετεωρολογικής άποψης, όλες οι ενδείξεις για το δεύτερο μέρος της εβδομάδας προς το Σαββατοκύριακο είναι πολύ θετικές», δήλωσε εκπρόσωπος του ....

..... Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέποντας πως οι άνεμοι θα σπρώξουν το νέφος προς την Αρκτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επιστήμονες φοβούνται πως η σεισμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιόκουλ- η οποία ήταν χθες αυξημένη, με λιγότερη τέφρα αλλά περισσότερη λάβα- μπορεί να ξυπνήσει την επονομαζόμενη «Οργισμένη Αδελφή», το πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο ηφαίστειο Κάτλα. Τρεις φορές στη σύγχρονη Ιστορία έχει εκραγεί το Εϊγιαφιαλαγιόκουλ και τις τρεις ακολούθησε έκρηξη στο Κάτλα.

Η Εurocontrol, πάντως, προέβλεπε χθες πως μέχρι την Παρασκευή, απογειώσεις και προσγειώσεις θα γίνονται σχεδόν κανονικά. Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου της αεροπλοΐας, που επιφορτίστηκε από την Ε.Ε. να επανεξετάσει τους περιορισμούς στους ευρωπαϊκούς αιθέρες, ανακοίνωσε το απόγευμα πως κανένα αεροδρόμιο της Ε.Ε. δεν βρισκόταν σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων: μία ζώνη απαγόρευσης άγγιζε τμήμα του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και ένα τμήμα της Ιρλανδίας, και μία δεύτερη βρισκόταν στον Ατλαντικό, εκτεινόταν από τη Γροιλανδία έως το μέσο της Ισπανίας και πλησίαζε τον Καναδά.

Χειροκροτήματα
Πράγματι, αρκετά αεροδρόμια επαναλειτούργησαν χθες, έστω και μερικώς· σε σημαντικούς κόμβους όπως το Παρίσι και το Αμστερνταμ, παγιδευμένοι επί πενθήμερο ταξιδιώτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κραυγές χαράς. Από την άλλη πλευρά, τα αεροδρόμια του Λονδίνου, που αναμενόταν κανονικά να ανοίξουν, παρέμειναν τελικά κλειστά εξαιτίας του φόβου ενός νέου κύματος στάχτης από την Ισλανδία. Το ένα από τα τρία σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που έστειλε η κυβέρνηση να «διασώσει» τους παγιδευμένους βρετανούς υπηκόους απέπλευσε χθες από το Σανταντέρ της Ισπανίας μεταφέροντας πίσω στην πατρίδα τους 450 στρατιώτες και 300 πολίτες. Η διεθνής ομοσπονδία πιλότων, πάντως, προειδοποίησε πως η στάχτη παραμένει επικίνδυνη για τα αεροσκάφη και πως η ασφάλεια πρέπει να τίθεται πάνω από τις οικονομικές ανησυχίες (τρία δισ. δολάρια εκτιμούν οι αναλυτές πως θα κοστίσει συνολικά το εναέριο μπλακάουτ στους αερομεταφορείς επιβατών και κάργκο), ενώ οι επιστήμονες ομολογούν πως δεν μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα και ακρίβεια ούτε το όριο της πυκνότητας κάτω από το οποίο η στάχτη είναι ασφαλής για τους κινητήρες ούτε την ποσότητα της στάχτης που θα συναντήσει ένα αεροσκάφος σε κάθε συγκεκριμένο σημείο ενός αεροδιαδρόμου.
/ / Κίττυ Ξενάκη / / TA NEA / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :