Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ εμπειρία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όχι όμως και της ευρωζώνης) που δέχθηκαν την «επέμβαση» του Ταμείου, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία, τείνει να επιβεβαιώσει τη γνωστή ρήση «από όπου περνάει το ΔΝΤ δεν ξαναφυτρώνει χορτάρι». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εν λόγω χώρες βρίσκονται ακόμη στη δίνη των κοινωνικώς επαχθών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που τους επέβαλε το Ταμείο. Η εμπειρία τους είναι ακόμη μικρή. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπειρία χωρών που προσέφυγαν προ αρκετών ετών στο Ταμείο, όπως η Σερβία και η Τουρκία, οι οποίες θα έλεγε κανείς ότι... «έμαθαν να ζουν με το ΔΝΤ». Διότι η Σερβία έχει εμπειρία 10 ετών, ενώ η Τουρκία σχεδόν μισού αιώνα! Ξεχωριστή αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της βρετανικής προσφυγής, το 1976. Αλλωστε είναι και η μοναδική προσώρας «ανεπτυγμένη» οικονομία που έχει ...
.... καταφύγει σε κονδύλια του Ταμείου. «Το Βήμα» ζήτησε τις απόψεις τριών δημοσιογράφων από τη Σερβία, την Τουρκία και τη Βρετανία οι οποίοι, σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε κανείς, δεν μίλησαν με ζόφο για την εμπειρία των κρατών τους.
Βελτιώθηκε η διεθνής εικόνα της Σερβίας
Από τότε που έφθασε στη Σερβία, αμέσως μετά τη δημοκρατική αλλαγή το 2000, το Ταμείο υπήρξε ο κηδεμόνας που διατήρησε τη σερβική μετάβαση και τις μεταρρυθμίσεις σε μια σταθερή γραμμή. Χωρίς το ΔΝΤ δεν θα υπήρχε η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, ενώ το Ταμείο επέβαλε την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων που ανήκαν στο κράτος. Το ΔΝΤ υπέδειξε τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο. Σε κάθε στάδιο η σερβική κυβέρνηση έπρεπε να αποδεχθεί την υποχρέωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Τα χρήματα που δάνεισε το ΔΝΤ στη Σερβία βοήθησαν στη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη διατήρηση της ισοτιμίας του δηναρίου σε σχετική σταθερότητα. Το σημαντικότερο: έπειτα από κάθε συμφωνία της Σερβίας με το ΔΝΤ, η χώρα προσέλκυε διεθνείς επενδυτές. Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ κινητοποίησε τις μεταρρυθμίσεις, βοήθησε στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και του νομίσματος και βελτίωσε την εικόνα της χώρας προς τους διεθνείς επενδυτές.
* Ο κ. Ζόραν Σέκουλιτς είναι αρχισυντάκτης του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων FoΝet στο Βελιγράδι.
Δεκαεννέα συμφωνίες σε μισό αιώνα
Η Τουρκία από το 1961 ως σήμερα έχει συνάψει 19 stand by συμφωνίες με το ΔΝΤ, εκ των οποίων κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις τις δύο. Ενώ όμως η Τουρκία ανέμενε νέα επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του Ταμείου τον Μάιο του 2010, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αντιδρώντας στους όρους του ΔΝΤ που θέλει να επιβάλει δραστικές περικοπές πόρων στις τοπικές αυτοδικήσεις (σχεδόν το σύνολο των δήμων και των νομαρχιών ελέγχονται από το κυβερνώνκόμμαΑΚΡ), ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι η Τουρκία δεν θα συνάψει καμία συμφωνία με το Ταμείο. Με τις επαναλαμβανόμενες stand by συμφωνίες με το ΔΝΤ, η Τουρκία έχει απορροφήσει μέσα σε 47 χρόνια 50 δισ. δολάρια. Με τη βαριά βιομηχανία της, με τα μεγέθη των εξαγωγών της, με την ευκολία που υποτιμάται κατά διαστήματα η τουρκική λίρα, με τα αναπτυξιακά τουριστικά προγράμματα, με τις διευκολύνσεις που παρέχει στις ξένες επενδύσεις, η Τουρκία- παρά τις οικονομικές δυσκολίες της- καταφέρνει να εισάγει στη χώρα ζεστό χρήμα από ξένους επενδυτές. Το στοίχημα της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η ανόρθωση της οικονομίας χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει διαρκώς στο ΔΝΤ.
/ / Στέλιος Μπερμπεράκης / / ΤΟ ΒΗΜΑ / /
* Ο κ. Στέλιος Μπερμπεράκης είναι δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» και του τηλεοπτικού σταθμού ΝΤV.
/ / Στέλιος Μπερμπεράκης / / ΤΟ ΒΗΜΑ / /
* Ο κ. Στέλιος Μπερμπεράκης είναι δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» και του τηλεοπτικού σταθμού ΝΤV.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου