Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Ο “Επαναστατικός Αγώνας” τελείωσε»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρά την επιτυχία, κρατά τα χείλη του σφραγισμένα- Η συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, το ρίσκο των συλλήψεων και ο φόβος για νέα χτυπήματα
«Ο “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ Αγώνας” τελείωσε. Εξαρθρώθηκε όλος ο επιχειρησιακός κορμός του» ακούστηκε να λέει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης
σε συνεργάτες του την Παρασκευή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρά την επιτυχία του και τα συγχαρητήρια που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, είναι
ιδιαιτέρως φειδωλός στις δηλώσεις του και στην ουσία έχει εξαφανιστεί. Ακόμη και την ενημέρωση στο υπουργείο του την έχει αναλάβει αποκλειστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.
O κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική και για τις επιχειρήσεις που θα ξεκινούσαν τα ξημερώματα του προπερασμένου Σαββάτου. Η απόφαση αυτή είχε .....

...... μεγάλο ρίσκο καθώς η Αντιτρομοκρατική, μολονότι είχε ξεκάθαρη εικόνα με τη βοήθεια και της ΕΥΠ, δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι πληροφορίες όμως ότι ετοιμαζόταν μεγάλο χτύπημα και ο κίνδυνος να χτυπηθούν στόχοι μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας καθιστούσαν την επέμβαση επιβεβλημένη. Η απόφαση που έλαβαν από κοινού ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν να εξελιχθούν οι έλεγχοι και οι συλλήψεις αναίμακτα, να ληφθεί κάθε πρόνοια ώστε να μη χαθούν ζωές. Πράγματι στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας δεν άνοιξε ρουθούνι και στην Αντιτρομοκρατική μιλούν για «ελληνική πατέντα».

Οι επιπτώσεις στην κρίση
Στην κυβέρνηση υπήρχε και μία επιπλέον ανησυχία: ότι, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση και τις πιέσεις των κερδοσκόπων, η ανεξέλεγκτη δράση των τρομοκρατών θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. «Είναι πιθανόν να μην αντέξουμε ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που θα πλήξει την εικόνα της Ελλάδας ανεπανόρθωτα. Θα τελείωνε την οικονομία μέσα σε ώρες» σχολίαζαν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες.

Οι διωκτικές αρχές πάντως δεν ξεμπέρδεψαν με την τρομοκρατία. Υπάρχουν ακόμη οργανώσεις που δεν έχουν εξαρθρωθεί και ασύλληπτοι θύλακοι τρομοκρατών, με αποτέλεσμα η Αντιτρομοκρατική να μην αποκλείει νέο χτύπημα, πιθανόν σύντομα, πιθανόν από μια καινούργια οργάνωση, ώστε τα μέλη που δεν έχουν συλληφθεί να δείξουν ότι η δράση τους δεν σταματά. Η Αστυνομία δεν έχει σταματήσει τις παρακολουθήσεις σε ένα ευρύ δίκτυο ατόμων καθώς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ίδιο νήμα διαπερνά όλες τις οργανώσεις της νέας τρομοκρατίας· ενός φαινομένου που μόνο μακρινή συγγένεια έχει με τη «17 Νοέμβρη», μολονότι ξεπήδησε από τις στάχτες της: τα μέλη της δεν ζουν στην παρανομία όπως οι «παππούδες» της τρομοκρατίας. Εχουν κανονική ζωή, εργασία, κοινωνικές σχέσεις, συμμετέχουν σε κινήματα, σε συνδέσμους φιλάθλων. Η μαρξιστική ιδεολογική συγκρότηση έχει υποχωρήσει χάριν του ισπανικού αναρχισμού. Οι παράπλευρες απώλειες αποτελούν αποδεκτό κομμάτι της δραστηριότητάς τους, όπως φαίνεται από τις προκηρύξεις τους. Επί έξι έτη η τρομοκρατία μετεξελισσόταν σε ένα σκληρό και επιχειρησιακά ικανό μόρφωμα και στο ίδιο διάστημα η Αστυνομία εγκατέλειπε ένα ένα τα οχυρά της παραδέρνοντας ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιλήψεις και σε κρίσεις ρωμαϊκού μεγαλείου.

Το μυστικό της επιτυχίας
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει πάψει να μιλάει για τη διάλυση που παρέλαβε όταν άλλαξε η κυβέρνηση προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπουργών της ΝΔ. Πηγές από την Αντιτρομοκρατική λένε ότι η επιτυχία της υπηρεσίας δεν οφείλεται στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας στα πρότυπα εξάρθρωσης της «17Ν» αλλά στο γεγονός ότι συγκεντρώθηκε ξανά μια ομάδα ικανών ανθρώπων που συνέλεγε και επεξεργαζόταν συνεχώς στοιχεία. «Το 2004 μας έλεγαν ότι χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών και των Αγγλων δεν θα καταφέρναμε τίποτε. Τώρα ποιος μας βοήθησε; Στους τρεις μήνες είχαμε ξεκινήσει την παρακολούθηση» επισημαίνουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :