Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

To προφίλ των Ελλήνων χρηστών Διαδικτύου

 Στους άνδρες, τους νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου στη χώρα μας. Αυτό επισημαίνει το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του για το προφίλ των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου.
 
Σημειωτέον πάντως πως τα στοιχεία που αναφέρονται προέρχονται από την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2008, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσα στο 2009. Στο σημείωμα του, το Παρατηρητήριο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφιακά χάσματα που δημιουργούνται. Κατ’ αρχήν, υπάρχει το γεωγραφικό χάσμα, δεδομένου ότι στις ...

... Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου είναι κατά 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες μικρότερου του μέσου όρου της επικράτειας που είναι στο 39%.
 
Η μεγαλύτερη απόκλιση είναι της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το δεύτερο χάσμα είναι αυτό μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, το ποσοστό των ανδρών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι στο 52%, ενώ το αντίστοιχο των γυναικών μόλις στο 37%. Μόνο στους νέους ηλικίας 16-24 ετών, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεδομένου ότι το ποσοστό διείσδυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία φθάνει στο 94%.
 
Όμως, το ποσοστό διείσδυσης μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλιακικής κατηγορία με αποτέλεσμα στους Έλληνες 35-44 ετών, το ποσοστό να είναι στο 56% και σε εκείνους άνω των 65 ετών μόλις 5%. Ποσοστά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε κάθε περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :