Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Χ. Κλίντον

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με ιδιαίτερη συνάντηση την οποία είχε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και με μια βαρυσήμαντη ομιλία σε φημισμένη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ επικεντρώθηκαν στην οικονομική κρίση και σε θέματα που αφορούν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών. Αμέσως μετά την συνάντηση οικοδέσποινα και προσκεκλημένος μίλησαν από κοινού στα Ελληνικά και τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων: ...

...«Μια από τις πιο επείγουσες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική κρίση, που αύξησε την ανεργία, έκλεισε επιχειρήσεις και στέρεψε τα κρατικά έσοδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Γνωρίζω πολύ καλά πως η Ελλάδα περνά δύσκολες μέρες. Εξαίρουμε τον Πρωθυπουργό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την πρόκληση που κληρονόμησε. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε την κυρία Clinton για τα θετικά της σχόλια, δήλωσε: «Πήραμε μερικές δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα. Στόχοι ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μας, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε μια πράσινη οικονομία η οποία είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουριστικός, ο γεωργικός και των υπηρεσιών. Αλλά παράλληλα καθιστούμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη, που διαφανή και πιο ανοιχτή. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές και σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας παρέχετε».

Ένα ερώτημα που απασχολούσε πολλούς ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την συνάντηση Clinton-Παπανδρέου ήταν τι θα ζητούσε και τι θα έπαιρνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ή τουλάχιστον τι θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Απάντηση την έδωσε η ίδια η κυρία Clinton στην δημοσιογραφική συνέντευξη της Δευτέρα. Κατά την έκφρασή της: «Ούτε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ούτε η Ελλάδα έχουν ζητήσει τίποτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και επαινούμε τον Πρωθυπουργό της που επέφερε γρήγορα τις αλλαγές που χρειάζονται εν όψει της οικονομικής κατάστασης που κληρονόμησε. Εκείνο που θέλει η Ελλάδα από εμάς είναι να συνεργαστούμε στα πλαίσια της διάσκεψης G-20 για την αλλαγή των κανόνων που διέπουν ορισμένες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών περιλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Στην συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε την Ελλάδα για τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τις προσπάθειές της που στοχεύουν στην ένταξη όλων των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από δικής του πλευράς ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση σε δύο θέματα εξωτερικής πολιτικής που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία για μας. Υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να διευθετούν στα πλαίσια της σχετικής διαδικασίας. Λόγου χάριν το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δεν ανάγεται στις διμερείς σχέσεις αλλά είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης το θέμα της Κύπρου, το οποίο διχάζει τις χώρες μας λόγω της μεγάλης κατοχικής δύναμης που υπάρχει στην Τουρκική πλευρά του νησιού. Πρέπει να απελευθερώσουμε το νησί και να επιτρέψουμε στις δύο κοινότητές του να χαράξουν το μέλλον τους. Η Κύπρος είναι τώρα μέλος της ΕΕ και ο Πρόεδρός Δημήτρης Χριστόφιας έχει την πλήρη υποστήριξή μου στην προσπάθεια να πετύχει δίκαιο διακανονισμό για την δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :