Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Εγκαταλείποντας τα Social Media

Πρόσφατα συζητούσα στο Twitter με την sofiagk για την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τα Social Media του ΠΑΣΟΚ από τότε που έγινε κυβέρνηση. Προσπαθώντας να βρω μία εξήγηση θυμήθηκα μία ιστορία για ένα tweet το περασμένο καλοκαίρι που έπρεπε να σταλεί από τη Νέα Δημοκρατία ως απάντηση σε ερώτημα που τέθηκε στο Twitter. Χρειάστηκαν 2 ημέρες, εγκρίσεις από 4 ανθρώπους και γενικώς μία γραφειοκρατία άνευ προηγουμένου. Όταν πλέον είχε έρθει η “έγκριση” το πουλάκι είχε πετάξει και δεν υπήρχε πλέον λόγος να δοθεί η απάντηση μιας και στα Social Media 2 μέρες είναι μία αιωνιότητα.
Η δικαιολογία ήταν πως η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση έπρεπε να ελέγχει δύο και τρεις φορές όλες τις δημοσιεύσεις που κάνει επίσημα σε κάθε μέσο. Ακόμα και τα tweets. Κάτι αντίστοιχο φαντάζομαι πως ...

.... έχουν πάθει και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι εγκλωβισμένοι από το βάρος της διακυβέρνησης και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν ή φοβούνται το τι θα ειπωθεί. Κατανοητό και σεβαστό πως χρειάζεται λίγο χρόνο να βρει βηματισμό. Όχι 4-5 μήνες αλλά τέλος πάντων κάποιο χρόνο.

H συζήτηση αυτή όμως με έκανε να συνειδητοποιήσω πως η Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν είναι κυβέρνηση πλέον, έχει να ενημερώσει το Twitter της από τις 26 Ιανουαρίου. Σε ολόκληρο το 2010 δε έχουν γίνει 10 tweets. Στο Facebook και το Youtube, τα πράγματα είναι καλύτερα, όχι καλά, απλά καλύτερα. Για το blog της καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα και από το Twitter. Όλα αυτά ενώ το site της ΝΔ συνεχίζει να έχει ενημέρωση και ειδήσεις. Περιεχόμενο δηλαδή παράγεται με διάφορες μεθόδους. Απλά θαρρεί κανείς πως υπάρχει απόφαση αυτό το περιεχόμενο να μην το επικοινωνεί η Νέα Δημοκρατία μέσα από τα Social Media.
Δεν γνωρίζω αν η πρακτική είναι αποτέλεσμα στρατηγικής απόφασης ή οργανωτικών αδυναμιών της νέας διοίκησης και δεν θέλω και να επεκταθώ και παραπάνω γιατί κινδυνεύω να χαρακτηριστώ και εμπαθής μιας και μέχρι πρόσφατα ήμουν Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής., όμως η όλη λογική είναι εγκληματική απέναντι στο μέσο. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Αντώνης Σαμαράς μιλά συνεχώς για άνοιγμα στην κοινωνία και για διαδικασίες online προσυνεδριακού διαλόγου.
Πως μπορεί όμως να γίνει άνοιγμα στην κοινωνία όταν γυρνάς την πλάτη στα μέσα “κοινωνικής δικτύωσης”. Στα εργαλεία δηλαδή που θα σε διευκολύνουν στην διαδικασία ανοίγματος προς την κοινωνία. Στα εργαλεία τα οποία καλώς ή κακώς έχουν αξιοποιήσει τους τελευταίους 10 μήνες χιλιάδες στελέχη της ΝΔ για να επικοινωνήσουν με το κόμμα. Πως θα προχωρήσουμε σε online προσυνεδριακό διάλογο όταν τα δείγματα γραφής είναι τέτοια; Μία τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Οφείλει να έχει πίσω στρατηγική και συνέπεια λόγων και πράξεων.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει προβλήματα συντονισμού και να παρουσιάζει δυσλειτουργίες το τελευταίο καιρό όμως το θέμα του opengov έδειξε συνεπή στάση και διάθεση να χαράξει μία πορεία την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία. Μπορεί να είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο έχει κάνει προς στιγμής μιας και σε όλα τα υπόλοιπα έχει αποτύχει οικτρά προς το παρόν αλλά είναι οπωσδήποτε βήμα προς τα μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνέλθει διότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος να σπαταληθεί. Δεν είναι ανάγκη να προσλάβει social media manager όπως ο Barack Obama αλλά πρέπει να δείξει διάθεση να επανέλθει και να ενδυναμώσει την παρουσία της στα μέσα γιατί ήδη είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει το κοινό των Social Media.
/ stakon.wordpress /

Δεν υπάρχουν σχόλια :