Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ταξίδι στον κόσμο: Ο Παγετώνας Perito Moreno στην Παταγονία


Παγετώνας Perito Moreno. Ένας ασύλληπτος όγκος από τιρκουάζ πάγο, χιλιάδων χρόνων. Κόντρα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεγαλώνει κάθε μέρα κατά δύο μέτρα. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρούν οι επιστήμονες, ένα θέαμα που παρόμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο.
Το μήκος του φτάνει τα 30 χιλιόμετρα και το πλάτος του, τα 5 χιλιόμετρα. Ορθώνεται σαν ένα πελώριο τοίχος περίπου 70 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης η οποία δημιουργήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν στις αμέτρητες βουνοκορφές των Ανδεων.
Κάτω από τη λίμνη ο παγετώνας συνεχίζει να απλώνεται. Το ύψος του φτάνει σε κάποια σημεία και τα 700 μέτρα. Δεν είναι παγόβουνο. Ο πάγος φτάνει μέχρι το βυθό. Είναι ένα με τη γη. Κι όλος αυτός ο όγκος "σέρνεται" κάθε μέρα περίπου δύο μέτρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια "προχώρησε" τρία χιλιόμετρα. Σαν ένα προϊστορικό ερπετό που χιλιάδες χρόνια πριν η μητέρα της Μέδουσας το κοίταξε στα μάτια και με απίστευτη δύναμη το πάγωσε. Κι αυτό μέχρι σήμερα ζει και κουβαλά αυτή την κατάρα. Κινείται, μεγαλώνει και βρυχάται... (Διαβάστε περισσότερα εδώ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια :