Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κλιματική αλλαγή ή παραξενιές του καιρού;

Από τα φεστιβάλ της ανοησίας που κατά καιρούς καταλαμβάνουν την αμερικανική πολιτική, σίγουρα το πιο ανόητο είναι το επιχείρημα πως η φετινή βαρυχειμωνιά στην Ουάσιγκτον αποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα κακόγουστο αστείο και συνεπώς δεν χρειάζεται να μας απασχολούν ασήμαντα θέματα όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, οι ηλιακοί συλλέκτες και ο φόρος του άνθρακα.

Οταν ακούς γερουσιαστές όπως ο Τιμ Ντεμίντ της Νότιας Καλιφόρνιας να λένε χαζά αστειάκια, του τύπου «θα συνεχίσει να χιονίζει έως ότου ο Αλ Γκορ φωνάξει «φτου και βγαίνω», ή ειδήσεις όπως αυτή των εγγονών του γερουσιαστή Τζέιμς Ινχοφ της Οκλαχόμα, που χτίζουν ένα ινγκλού δίπλα στο Καπιτώλιο με την επιγραφή «Το Νέο Σπίτι του Αλ Γκορ», πραγματικά υποψιάζεσαι ότι δεν μπορούμε πια να έχουμε καμία σοβαρή συζήτηση για το κλίμα και την ενέργεια.

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Γνώριζε ότι ....
.... μάχεται εναντίον μεγάλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου και άνθρακα -που χρηματοδοτούν τις μελέτες των σκεπτικιστών για την κλιματική αλλαγή- αλλά και των συντηρητικών οι οποίοι μισούν οτιδήποτε θα μπορούσε να επιτρέψει την επιβολή φόρων στην ενέργεια. Ετσι, οι ειδικοί για το κλίμα μένουν ανίσχυροι, καθώς επικαλούνται μη διασταυρωμένες αναλύσεις ή αδυνατούν να απαντήσουν σε φλέγοντα ερωτήματα.

Παρότι υπάρχει σωρεία στοιχείων από έρευνες διαφόρων θεσμών για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, το κοινό έχει θορυβηθεί. Τι είναι πραγματικό; Κατά τη γνώμη μου, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να συγκαλέσει τους κορυφαίους επιστήμονές της -από τη NASA, από εθνικά εργαστήρια, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Στάνφορντ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία- και να συντάξει μια απλή έκθεση 50 σελίδων. Θα την αποκαλούσαν «Οσα γνωρίζουμε», συνοψίζοντας όλα όσα είναι ήδη γνωστά για την κλιματική αλλαγή σε μια γλώσσα που θα κατανοούσε και ο μαθητής του Δημοτικού.

Την ίδια ώρα, θα έπρεπε να συντάξουν έναν κατάλογο όλων των σφαλμάτων και ακραίων υπερβολών των σκεπτικιστών του κλίματος - με σημειώσεις για την προέλευση της χρηματοδότησής τους. Ηρθε η ώρα για τους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την πολιτική της απλής άμυνας.

Ο φυσικός Τζόζεφ Ρομ, επιφανής συγγραφέας ο οποίος ειδικεύεται στο κλίμα, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του climateprogress. org τον δικό του κατάλογο των καλύτερων επιστημονικών εγγράφων για κάθε πτυχή της κλιματικής αλλαγής για οποιονδήποτε επιθυμεί μια γρήγορη ενημέρωση άμεσα.

Παραθέτω ορισμένα σημαντικά σημεία:

1. Αποφύγετε τον όρο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Προτιμώ τον όρο «φαινόμενο της παραξενιάς», διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει με την άνοδο των θερμοκρασιών και τις αλλαγές του κλίματος. Ο καιρός γίνεται παράξενος. Η ζέστη αναμένεται πιο ζεστή, η υγρασία πιο υγρή, η ξηρασία πιο ξηρή και οι βίαιες θύελλες πιο πολλές.

Το γεγονός ότι έριξε χιόνι με το τουλούμι στην Ουάσιγκτον -ενώ έβρεχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον Καναδά την ώρα που η Αυστραλία ζούσε ξηρασία ρεκόρ 13 ετών- ανταποκρίνεται πλήρως στις προβλέψεις κάθε μεγάλης μελέτης για την κλιματική αλλαγή: Ο καιρός θα γίνει παράξενος. Σε ορισμένες περιοχές οι βροχές θα είναι εντονότερες από ποτέ. Αλλες θα γίνουν πιο ξηρές από ποτέ.

2. Ιστορικά, γνωρίζουμε ότι το κλίμα έχει θερμανθεί και ψυγχρανθεί αργά, από την εποχή των παγετώνων έως θερμότερες περιόδους, ωθούμενο εν μέρει από αλλαγές στην τροχιά της Γης και λόγω της ποσότητας του ηλιακού φωτός που συγκεντρώνεται σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Η σημερινή διαμάχη αφορά το αν οι άνθρωποι ευθύνονται για την αλλαγή.

3. Εκείνοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων λένε: «Επειδή η θερμότητα που παράγουν οι άνθρωποι είναι μη αναστρέψιμη και δυνάμει καταστροφική, ας αγοράσουμε κάποια ασφάλεια -επενδύοντας στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην ενεργειακή αποδοτικότητα-επειδή αυτή η ασφάλεια θα μας κάνει επίσης πλούσιους και πιο ασφαλείς». Θα εισαγάγουμε λιγότερο πετρέλαιο, θα εφεύρουμε και θα εξαγάγουμε προϊόντα καθαρής τεχνολογίας και κυρίως θα μειώσουμε τα δολάρια που στέλνουμε στους πετρο-δικτάτορες του κόσμου, οι οποίοι χρηματοδοτούν τρομοκράτες και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.

4. Ακόμη και αν η κλιματική αλλαγή αποδειχθεί λιγότερο καταστροφική από ό, τι φοβούνται ορισμένοι σε έναν κόσμο με 6,7 δισεκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι θα γίνουν 9,2 δισεκατομμύρια έως το 2050, ενώ όλοι και περισσότεροι από αυτούς ζουν ζωές αμερικανικού τύπου, η ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια και καθαρό νερό θα αυξηθεί. Προφανώς, αυτό θα είναι η επόμενη μεγάλη παγκόσμια βιομηχανία.

Η Κίνα φυσικά το κατανοεί, γι’ αυτό και επενδύει στην καθαρή τεχνολογία. Αντιλαμβάνεται τις τάσεις του μέλλοντος και στοιχηματίζει σε αυτές. Πράγματι, υποπτεύομαι ότι οι Κινέζοι τώρα γελούν μαζί μας. Και το Ιράν, η Ρωσία, η Βενεζουέλα και όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ δίνουν συγχαρητήρια το ένα στο άλλο. Τίποτε δεν εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους από τη σύγχυση των Αμερικανών για την κλιματική αλλαγή.

/ The New York Times / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /

Δεν υπάρχουν σχόλια :