Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η ώρα της κολοκυθιάς


Αρκετά με την σοβαρότητα ήρθε η ώρα της κολοκυθιάς. Να αρχίσουμε τον απολογισμό από τα χρόνια του Κωστάκη. Και γιατί να αρχίσουμε από τα χρόνια του Κωστάκη και να μην αρχίσουμε από τα χρόνια του Κώστα (Σημίτη). Και γιατί να αρχίσουμε από τα χρόνια του Κώστα και να μην αρχίσουμε από τα χρόνια του Κωνσταντίνου (Μητσοτάκη). Και γιατί να αρχίσουμε από τα χρόνια του Κωνσταντίνου και να μην αρχίσουμε από τα χρόνια του Ανδρέα; Κάπου εκεί άφησα την αντιπαράθεση χθες το βράδυ. Σήμερα θα έχουν φτάσει στον Παπάγο κι αν δεν διακόψουν για τυρόπιτες το σαββατοκύριακο θα συζητούν αν οι κλέφτες (ή οι αρματολοί;) παρείχαν πρώτοι υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία άνευ αποδείξεων. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα της εξεταστικής. Ο ένας μου λέει ο... Παπουτσής, ο άλλος ο Πετσάλνικος και κάποιος άλλος ο Παμπούκης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πιο παραγωγικοί υπουργοί του Παπανδρέου, η Διαμαντοπούλου, ο Χρυσοχοίδης και ο Λοβέρδος, φαίνεται ότι διαφωνούν. Κυκλοφορούν οι άνθρωποι στο δρόμο και μαθαίνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για την οικονομία. Φαίνεται και στα γκάλοπ. Ο Καραμανλής έχει την μεγάλη ευθύνη. Μια βόλτα έκανα «προχθές» στο καφενείο της Βουλής και δεν βρήκα έναν νεοδημοκράτη Βουλευτή να υπεραμύνεται των επιλογών του Κωστάκη (μιλώ για το καφενείο των μη καπνιστών γιατί στο καπνιστών δεν μπήκα). Από εκεί και πέρα σίγουρο είναι ότι έγιναν και λάθη και την περίοδο του Σημίτη για να μιλήσουμε μόνο για τα χρόνια του ευρώ.
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι τα είχε όλα τακτοποιημένα ο Παπαντωνίου και ο Χριστοδουλάκης και ήρθε μετά ο Αλογοσκούφης και ο Παπαθανασίου και τα έκανα μπάχαλο. Άλλωστε το πελατειακό κράτος (ρουσφέτια, χαριστικές ρυθμίσεις, σπατάλες, λεφτά σε ημετέρους, διαφθορά) δεν είναι εφεύρεση των τελευταίων πέντε χρόνων, μην τρελαθούμε και εντελώς. Και εκεί που ο κόσμος είχε αποφασίσει, ήρθε το κομματικό σύστημα να κάνει την δική του Εξεταστική. Για να γεμίσει τα «παράθυρα» και να καταλήξει που;
Σε πέντε τουλάχιστον –αριθμός 5– διαφορετικά πορίσματα (ένα του ΠΑΣΟΚ, ένα της Νέας Δημοκρατίας, ένα του ΚΚΕ, ένα του ΛΑΟΣ, ένα του Σύριζα). Και λέω «πέντε τουλάχιστον» γιατί είναι και το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», «τα ορφανά του Καραμανλή», «ο Συνασπισμός», «η τάση Αλαβάνου», «η Ντόρα» και τόσοι άλλοι που δεν μπορεί, θα μπουν στο πειρασμό να παίξουν και αυτοί… κολοκυθιά.

του Σταύρου Θεοδωράκη - protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια :