Ελληνική κρίση χρέους
Πώς Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα να "καλύψει" το αληθινό χρέος της / Der Spiegel /
Η Goldman Sachs βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στην συγκάλυψη του πραγματικού ελλείμματος με τη βοήθεια μιας διαπραγμάτευσης παραγώγων που παράκαμψε τους νόμιμους κανόνες για τα ελλείμματα όπως αυτοί καθορίστηκαν στο Μάαστριχτ. Σε κάποιο σημείο τα swaps (κάτι σαν διαγώνιες ανταλλαγές νομισματων) ωρίμασαν, "πρήστηκαν" και φούσκωσαν το ήδη αυξημένο έλλειμμα της χώρας.
Οι Έλληνες δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι στην "Rue Alphones Weicker" στο Λουξεμβούργο. Όπου βρίσκεται η έδρα της EUROSTAT, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί είναι βαθειά ενοχλημένοι με την Αθήνα από τα πλαστά στοιχεία που έδινε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Οι σχετικές εκθέσεις της επιτροπής φανερώνουν ότι σημαντικά στοιχεία "δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν" ή έχουν ζητηθεί αλλά "ποτέ δεν παραλήφθησαν."
Η δημιουργική λογιστική έγινε προτεραιότητα του ελληνικού υπουργείου οικονομικών μόλις το κυβερνητικό χρέος άρχισε να αυξάνεται επικίνδυνα Από το 1999, οι κανόνες του Μάαστριχτ απειλούν με βαριά πρόστιμα όσες χώρες μέλη στη ζώνη του euro υπερβαίνουν το δημοσιονομικό όριο του 3% επί του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος. Το συνολικό κυβερνητικό χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%.
Οι Έλληνες δεν έχουν κατορθώσει ποτέ να κολλήσουν στο όριο χρέους 60% και παρέμεναν σταθερά στο ανώτατο όριο ελλείμματος 3%. Mε τη βοήθεια βεβαίως, κραυγαλέων "καλλωπιστικών" ισολογισμών. Οι γιγαντιαίες στρατιωτικές δαπάνες και τα δισεκατομμύρια χρεών στο σύστημα υγείας, έριξαν έξω τους .....
... ισολογισμούς τους. Οι εμπειρογνώμονες στην EUROSTAT ανακάλυψαν τις διαφορές. Στην αλήθεια, το έλλειμμα κάθε χρόνο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το όριο του 3%. ¶Το 2009, εξερράγη πάνω από 12%!
Τώρα, εν τούτοις, τα πράγματα μοιάζει να είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι υπολογίζονταν αρχικά. "Περίπου το 2002 διάφορες επενδυτικές τράπεζες προσέφεραν σύνθετα οικονομικά προϊόντα σε κυβερνήσεις με τα οποία θα μπορούσαν να ωθήσουν μέρος των στοιχείων του παθητικού τους στο μέλλον". Οι μεσογειακές χώρες αμέσως "προσφέρθηκαν" να ακολουθήσουν την εύκολη τακτική και έπεσαν με τα μούτρα σε τέτοια προϊόντα.
Οι υπεύθυνοι για το χρέος της Ελλάδας μπήκαν στο παιχνίδι της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs στις αρχές του 2002. Η διαπραγμάτευση συμπεριέλαβε και τις περίφημες ανταλλαγές-swaps στις οποίες το κυβερνητικό χρέος εκδόθηκε σε δολάρια και γεν με σκοπό την ανταλλαγή σε euro για μια ορισμένη περίοδο -- Σκοπός ήταν να ανταλλαχθεί πίσω στα αρχικά νομίσματα σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία.
Πλασματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες
Τέτοιες συναλλαγές ήταν μέρος της "νόμιμης" κυβερνητικής αναχρηματοδότησης. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης λαμβάνουν τα κεφάλαια από τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο με την έκδοση των πακέτων σε γεν, δολάρια ή ελβετικά φράγκα. Αλλά χρειάζονται τα euro για να πληρώνουν τις τρέχουσες συμφωνίες τους. Πολλά χρόνια μετά οι συμφωνίες με τις κυβερνήσεις ξεπληρώνονται στις αρχικές ξένες μετονομασίες.
Στην ελληνική περίπτωση οι αμερικανοί τραπεζίτες επινόησαν ένα πολύπλοκο είδος ανταλλαγής με τις πλασματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Υποτίθεται η Ελλάδα θα ελάμβανε ένα πολύ υψηλότερο ποσό σε euro από την πραγματική αγοραστική αξία των 10 δισεκατομμύριο δολαρίων ή γεν. Με εκείνο τον τρόπο Goldman Sachs τακτοποίησε κρυφά την πρόσθετη πίστωση μέχρι 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τους Έλληνες.
Αυτή η πίστωση που μεταμφιέστηκε ως ανταλλαγή δεν παρουσιάστηκε στις επίσημες ελληνικές στατιστικές. Οι κανόνες υποβολής εκθέσεων της EUROSTAT δεν καταγράφουν περιεκτικά τις συναλλαγές που περιλαμβάνουν τα οικονομικά παράγωγα. "Οι κανόνες του Μάαστριχτ μπορούν να παρακαμφθούν νόμιμα μέσω των ανταλλαγών," λέει ένας γερμανός έμπορος παραγώγων.
Στα προηγούμενα έτη, η Ιταλία χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο τέχνασμα για να καλύψει το αληθινό χρέος της με τη βοήθεια μιας άλλης αμερικανικής τράπεζας. Το 2002 το ελληνικό έλλειμμα ανήλθε σε 1,2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Αφότου αναθεώρησε η EUROSTAT τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο του 2004, η αναλογία αναθεωρήθηκε στο 3,7 τοις εκατό.
Σε κάποιο σημείο η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπληρώσει για τις συναλλαγές ανταλλαγής και θα προσκρούσει στο έλλειμμά της. Οι συμφωνίες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 έτη.Η Goldman Sachs κατάφερε να πουλήσει τα swaps σε μια ελληνική τράπεζα το 2005.
Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την αμφισβητούμενη διαπραγμάτευση. Το ελληνικό Υπουργείο οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό μας αίτημα για να σχολιάσει το γεγονός.
Σχετικά άρθρα:
Euro Zone 'Could Cope with Greek Bankruptcy'
Brussels Intervenes to Slow Greece's Plunge
Hedge Funds Speculate on Greek Debt
How Goldman Sachs Helped Greece to Mask its True Debt
European Union Puts Greece under Financial Surveillance
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου