ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ, ΤΗΛ.: 210 7248622-3
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τρεις περιπτώσεις απόφασης πολιτογράφησης, τις οποίες υπέγραψα ως αρμόδιος υφυπουργός, θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας οι αλλοδαποί πολίτες που έχουν κάνει αίτηση πολιτογράφησης υποβάλλονται σε συνέντευξη από την επιτροπή πολιτογράφησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά τη γνώμη της επιτροπής, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προτείνει προς τον υπουργό απόφαση. Τόσο η εισήγηση της επιτροπής όσο και η πρόταση της υπηρεσίας είναι γνωμοδοτικές προς τον υπουργό, ο οποίος μπορεί και να διαφοροποιηθεί. Επιπλέον θα ήθελα να υπενθυμίσω πως σύμφωνα με το νόμο όλες οι αποφάσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας, από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, είναι αναιτιολόγητες και αυτό γιατί μέχρι σήμερα έχει υπερισχύσει η άποψη πως η χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπό πολίτη δεν είναι ατομικό δικαίωμα αλλά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.
Η πρώτη αίτηση του Αιγύπτιου πολίτη κρίθηκε θετικά γιατί πρόκειται για πολίτη που διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα 29 χρόνια, ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα 16 χρόνια αλλά εξαιτίας του ότι ήταν αναλφάβητος δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις της επιτροπής που αφορούσαν θέματα ιστορίας ή γεωγραφίας του τόπου μας. Για ανθρωπιστικούς λόγους κρίθηκε πως το γεγονός πως ήταν αναλφάβητος δεν έπρεπε να υπερισχύσει του κριτηρίου της ενότητας της οικογένειας αλλά και της αποδεδειγμένης απόφασής του να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην Ελλάδα.
Η δεύτερη περίπτωση του Ιορδανού πιλότου, ο οποίος επίσης είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και πατέρας δύο Ελλήνων, έγινε δεκτή γιατί σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέλη πληρώματος αεροσκαφών SENGHEN δεν τίθενται στο διαβατήριό τους σφραγίδα των αφίξεων και αναχωρήσεων και συνεπώς δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο συνολικός χρόνος παραμονής τους στη χώρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες σφραγίδες αφιξοαναχωρήσεων στο διαβατήριο του φαίνεται να κατοικεί στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο αντί των τριών που απαιτείται από το νόμο για τους αλλογενείς συζύγους Ελλήνων αλλά εφόσον, σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν τίθενται σφραγίδες στα μέλη πληρώματος αεροσκαφών ο συγκεκριμένος μπορεί να είχε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο χρόνο από την τριετία που απαιτεί ο νόμος. Έτσι το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει οικογένεια στην Ελλάδα και μιλούσε Ελληνικά υπερίσχυσε της αντικειμενικής δυσκολίας για τον ίδιο να συγκεντρώσει τυπικά τον απαιτούμενο χρόνο που ουσιαστικά, όπως προέκυψε, τον είχε συγκεντρώσει πολύ πιο πριν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η επιτροπή πολιτογράφησης εισηγήθηκε θετικά.
Η Τρίτη περίπτωση αναφέρεται σε ομογενή από τη Βόρεια Ήπειρο, ο οποίος αν και είχε Ελληνική καταγωγή, δεν απάντησε σε ερωτήσεις της επιτροπής. Όμως την ίδια ακριβώς περίοδο που η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά για αυτόν, η Ελληνική Βουλή ψήφισε το νόμο 3731/2008 (ΦΕΚ 23-12-2008), σύμφωνα με τον οποίο οι ομογενείς δεν χρειάζεται να εξετάζονται από την επιτροπή πολιτογράφησης γιατί το κριτήριο της καταγωγής από Έλληνες υπερισχύει τυχόν αρνητικής εισήγησης της επιτροπής. Να σημειωθεί πως αυτή τη διάταξη για τη χορήγηση ιθαγένειας σε ομογενείς τη διατηρεί σε ισχύ και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (άρθρο 2). Από τη στιγμή που ο νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή όλοι οι ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο μπορούσαν να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια αυτόματα λόγω της Ελληνικής τους καταγωγής. Συνεπώς όταν υπέγραψα την απόφαση στις 23-02-2009 ίσχυε ο νόμος 3731 και η γνωμοδότηση της επιτροπής είχε πλέον καταργηθεί.
Τελειώνοντας, θα ήθελα μόνο να διευκρινίσω πως τα 5,5 χρόνια που υπήρξα Υφυπουργός Εσωτερικών υπέγραψα περίπου 20.000 αποφάσεις πολιτογράφησης και πως κάθε περίπτωση εξεταζόταν πάντοτε εξατομικευμένα ενώ το δικαίωμα διαφοροποίησης από την εισήγηση της επιτροπής, που ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας παρέχει στον αρμόδιο υπουργό, ασκήθηκε με εξαιρετική φειδώ.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να στηρίξει το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει για την ιθαγένεια και την ψήφο των οικονομικών μεταναστών, χρησιμοποίησε με απόλυτα στρεβλωτικό τρόπο τις τρεις παραπάνω αποφάσεις πολιτογράφησης, ενδεικτικές δήθεν της κακής κατάστασης που επικρατούσε. Δυστυχώς οι αρμόδιοι, στην αγωνιά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις, δεν διερεύνησαν την πραγματικότητα και εξετέθησαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου