Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Cal Orko – Το τοίχος των δεινοσαύρων.

Ένα λατομείο τσιμέντου κοντά στο Sucre της Βολιβίας αποτελεί την μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο, με αποτυπώματα δεινοσαύρων, γνωστή από τους ντόπιους ως Cal Orko.
Πριν από περίπου 68 εκατομμύρια χρόνια, χιλιάδες δεινόσαυροι πέρασαν από το Cal Orko (που ήταν παράλια λίμνης εκείνη την εποχή), σε αναζήτηση τροφής και νερού.




Αυτό εξηγεί τα περισσότερα από 5.000 ίχνη δεινοσαύρων σε περίπου 350 μονοπάτια που διατρέχουν όλο το προς κατάρρευση τείχος. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι έχουν αποτυπωθεί χνάρια από 330 είδη δεινοσαύρων, από την Κρητιδική περίοδο, μέχρι λίγο πριν την εξαφάνισή τους.
Η περιοχή ανακαλύφθηκε από εργάτες το 1994 και εκτείνεται 1,5 χιλιόμετρα σε μήκος και περίπου 150 μέτρα σε ύψος. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές που διαθέτουν ίχνη από δεινόσαυρους σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, το Cal Orko είναι μακράν η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη.
Δυστυχώς, η περιοχή είναι σε συνεχή κίνδυνο για κατάρρευση και οι αρχές της χώρας δαπανούν περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να το αποτρέψουν. Παρόλα αυτά μέρος του τείχους κατέρρευσε στις αρχές του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 300 ίχνη.


/ psaxtiria /

Δεν υπάρχουν σχόλια :