Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Συνεπής συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια...

Μια που σήμερα αναμένεται να επανεκλεγεί θριαμβευτικά από τη Βουλή των Ελλήνων ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή με επίκεντρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος υπήρξε πάντοτε συνεπής "συνοδοιπόρος" και "δεκανίκι" του συστήματος ΠΑΣΟΚ και των συμφερόντων που το στηρίζουν, τουλάχιστον από το 1992 και εντεύθεν. Και μπορεί τώρα να κρύβεται πίσω από τη δέσμευση Καραμανλή για επανεκλογή του Παπούλια, όμως στο παρελθόν, ως κομματάρχης της ΠΟΛ.ΑΝ., προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την οργή και τις αποδοκιμασίες της ΝΔ...
Ας δούμε λοιπόν τι έγινε με την περίφημη εκλογή Στεφανόπουλου το 1995, όταν ο Αντώνης Σαμαράς -παρά τις εκκλήσεις του τότε αρχηγού της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ- έδωσε "ψήφο εμπιστοσύνης" στην παραπαίουσα Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου... Τα κείμενα έχουν ληφθεί από το αρχείο του "Ριζοσπάστη". Διαβάστε τα παρακάτω...
Αντικείμενο συναλλαγής
Συνδέει τη στήριξη υποψηφιότητας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με το όνομα των Σκοπίων ο Αντ. Σαμαράς
Σε πεδίο συναλλαγής με το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει την προεδρική εκλογή ο Αντ. Σαμαράς,ο οποίος επιχειρεί να αναδείξει το "ρυθμιστικό ρόλο" του κόμματός του σε αυτή τη διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών και έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να ψηφίσει "υπερκομματική" υποψηφιότητα, συνδυάζει τώρα την υποστήριξη υποψηφιότητας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με την ονομασία των Σκοπίων.
Στο ερώτημα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα στηρίξει υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε, στο "Εθνος της Κυριακής": "Είμαστε σαφείς. Για μας, για παράδειγμα, η τριπλή ονομασία είναι απαράδεκτη. Τυχόν αποδοχή της από την κυβέρνηση θα όρθωνε αξεπέραστα εμπόδια για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη σύμπλευσή του με το ΠΑΣΟΚ, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από τους ανέξοδους λεονταρισμούς για την ονομασία των Σκοπίων. "Θα ρίξω τον Α. Παπανδρέου, δήλωσε στην "Α. τ. Κ", εάν δε χειριστεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σύμφωνα με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου του '92".
Επιβεβαιώνοντας τον καιροσκοπικό χαρακτήρα της πρότασης του ο Αντ. Σαμαράς, σε χτεσινές δηλώσεις του, στον "9,84", ομολόγησε, αν η κυβέρνηση δηλώσει μετά την προεδρική εκλογή ότι αλλάζει γραμμή για το όνομα... "εγώ δεν έχω μια τέτοια δυνατότητα ελέγχου".
Τρίτη 24 Γενάρη 1995

Δεν αντέχει μόνη της
Ασφαλώς και δεν πρέπει να ένιωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Αντ. Σαμαράς, ακούγοντας τον Β. Γιαννόπουλο να τον αποκαλεί "πατριώτη" και "δημοκράτη", εξαιτίας της θέσης του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εστω και αν ο "αστέρας των 2.500 τηλεοπτικών εμφανίσεων" προδιέθετε θετικά για το κόμμα του, κάποιους από την "εκλογική επιρροή" του, μάλλον ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης θα προτιμούσε να έλειπαν αυτά τα "εύσημα".
Ο λόγος είναι ότι στην Πανδρόσου δε νιώθουν καθόλου ευχαριστημένοι από την έκταση που πήρε το δημόσιο ειδύλλιο με την κυβέρνηση, όπως καταγράφηκε και στο σχετικό διάλογο στη Βουλή μεταξύ Α. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.
Ο υπαρκτός κίνδυνος να εμφανιστεί στα μάτια της νεοδημοκρατικής προέλευσης εκλογικής επιρροής του, ως "συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ" και ως "σωσίβιο" για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, έχει δημιουργήσει πανικό στο κόμμα Σαμαρά, η ηγεσία του οποίου τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί σύμπλευσης με το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από την αρχή αυτό το ρόλο επιφύλαξε για τον εαυτό του ο Αντ. Σαμαράς, γοητευμένος από το "ρυθμιστικό ρόλο" στο παιχνίδι εξουσίας, ο οποίος του επιτρέπει να επιβεβαιώνει, όπως πιστεύει, την ανάγκη ύπαρξής του ως κόμμα.
Είναι αλήθεια, επίσης, ότι αυτή η ανάγκη επαναβεβαίωσης της θέσης του στο παιχνίδι εξουσίας και οι εξετάσεις απέναντι στα "μεγάλα αφεντικά", τον οδήγησαν από νωρίς να δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και επιπλέον να υποδείξει την κατάλληλη διαδικασία για την ανάδειξη "υπερκομματικού" υποψηφίου, μέσω της σύγκλησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.
Επιπλέον δε δίστασε, όπως το συνηθίζει, να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή, ως ένα ακόμα πεδίο για συναλλαγή με την κυβέρνηση, επιλέγοντας για το παζάρεμα το "προσφιλές" του θέμα των Σκοπίων.
Το πολιτικό κόστος, όμως, της επιλογής "να διατηρήσει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ", όπως ήδη κατηγορείται από τη νεοδημοκρατική προπαγάνδα, δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Πολιτική Ανοιξη, η οποία τα τελευταία 24ωρα αρχίζει να κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Μάλιστα, για την εξέλιξη αυτή, την ευθύνη φροντίζει να μεταφέρει εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν εξασφαλίζει την ενιαία στάση των 170 βουλευτών της πλειοψηφίας. Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, "η πολιτική αριθμητική εξίσωση 170 συν 11 δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, επειδή το 170 δεν μπορεί και δεν είναι συμπαγές. Αντίθετα, οι 11 είναι μια ενωμένη γροθιά".
Είναι προφανές, ανεξάρτητα από το πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί, ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν αντέχει να σηκώσει μόνος του το βάρος και αναζητεί βοήθεια από τους υπόλοιπους εταίρους του δικομματισμού και μάλιστα από τη ΝΔ, την οποία θέλει συμμέτοχο και συνυπεύθυνο στην ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα που αναμένεται να προτείνει τις επόμενες μέρες, η οποία θα έχει "ενδεικτικό" χαρακτήρα, θα δείξει και προς τα πού γέρνει το κόμμα Σαμαρά.
Είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, έστω και αν τα γκάλοπ τον φιλοδωρούν, σε αυτή τη φάση, ως "ανερχόμενη δύναμη". Στην κρίσιμη ώρα, τα γκάλοπ δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν...
Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995

Σπουδή για όνομα υποψηφίου
Απεγνωσμένη προσπάθεια καταβάλλει ο Αντ. Σαμαράς να δείξει ότι "δεν είναι δεδομένος" και "δε συναλλάσσεται" με τα δύο μεγάλα κόμματα
Η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την προεδρία, η οποία αναμένεται εντός της βδομάδας, αποτελεί την επόμενη κίνηση του Αντ. Σαμαρά στο παιχνίδι εξουσίας και συναλλαγής στο οποίο έχει εμπλακεί "μετά πάθους", ενόψει της προεδρικής εκλογής. Με την κίνηση αυτή επιδιώκεται αφ' ενός να μετατεθεί η ευθύνη για πρόωρες εκλογές στα δύο μεγάλα κόμματα και αφ' ετέρουνα δείξει ότι δε βρίσκεται σε συναλλαγή μαζί τους αλλά δρα δήθεν αυτόνομα.
Εξαντλώντας τα όρια της "υπεύθυνης" και "εποικοδομητικής στάσης" του ο Αντ. Σαμαράς, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή του ονόματος δεν είναι οριστική και είναι ανοιχτός σε προτάσεις άλλων κομμάτων. Μάλιστα δεν απέκλεισε υποψηφιότητα μη πολιτικού προσώπου, λέγοντας "τα πάντα είναι ανοιχτά".
Η τακτική του κόμματος Σαμαρά καθώς και διάφορα ονόματα υποψηφίων, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος για την τελική επιλογή του ονόματος. Οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος είχαν προθεσμία να υποβάλλουν προτάσεις για ονόματα υποψηφίων μέχρι χτες το βράδυ, ενδεικτικό της σπουδής που διακατέχει την Πανδρόσου, να πάρει την "πρωτοβουλία των κινήσεων".
Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ περιλαμβάνονται οι Κ. Στεφανόπουλος, Αθ. Τσαλδάρης, Γ. Πεσματζόγλου, Κ. Δεσποτόπουλου, Αρ. Μάνεσης - για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς ομολόγησε ότι είχε γίνει παλιότερα επαφή αλλά δεν αποδέχτηκε την πρόταση - ενώ συζητήθηκε και η στάση του κόμματος απέναντι σε τυχόν υποψηφιότητες των Αλευρά και Χαραλαμπόπουλου.
Ηγετικά στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης εξηγώντας την "αλλαγή τακτικής" του κόμματος, όπως εκφράστηκε με την τελευταία συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά, την απέδιδαν στη μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στο ειδύλλιο που προέκυψε στη Βουλή μεταξύ Α. Παπανδρέου και του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης. "Αντί να επικροτήσουν την υπεύθυνη στάση μας, η μεν ΝΔ την προβόκαρε με τα γνωστά περί αρραβώνων, το δε ΠΑΣΟΚ διέδιδε ότι μας είχε δεδομένους", δήλωναν χτες στην Πανδρόσου, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να παίξουν όσο μπορούν στο παιχνίδι εξουσίας. Τα ίδια στελέχη επέμεναν ότι το κόμμα τους "δε σηκώνει παντιέρα εκλογών" αλλά ισχυρίζονταν ότι οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι "50% - 50%".
Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995

"Μπερδεύεται" ο Αντ. Σαμαράς
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και η παραίτηση Κουβελάκη, φαίνεται πως "μπέρδεψαν" τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά,ο οποίος δεν ανακοίνωσε χτες το όνομα του υποψηφίου προέδρου και δεν αναμένεται να το κάνει ούτε σήμερα.
Η εικόνα της κυβέρνησης που διαρκώς χειροτερεύει αποτελεί το σοβαρότερο λόγο για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς διστάζει να προχωρήσει στην ανακοίνωση του ονόματος, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του. Μάλιστα, αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην παραίτηση Κουβελάκη, παρά στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας.
Αυτό άφησε εμμέσως να εννοηθεί ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η θετική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, επηρεάσει τη θέση του για την προεδρική εκλογή, απάντησε ότι "η απόφασή μας θα απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού και δε θα έρχεται σε αντίθεση με τις ευαισθησίες του για διαφάνεια και καθαρότητα".
Στην Πανδρόσου δε λείπουν οι φωνές στελεχών που συμβουλεύουν τον πρόεδρο του κόμματος να μην στηρίξει την κυβέρνηση στην προεδρική εκλογή και να διευκολύνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με επιφύλαξη αντιμετωπίζονται επίσης οι προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συγκλίνουν στο όνομα του Κ. Στεφανόπουλου, ώστε να διευκολυνθεί ο Αντ. Σαμαράς να στηρίξει κοινή υποψηφιότητα.
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995

"Όρους" θέτει ο Αντ. Σαμαράς
Παρατείνει την "αγωνία" των υπόλοιπων παικτών στο παιχνίδι της εξουσίας αλλά και το κέντρισμα της δημοσιότητας ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντ. Σαμαράς,αποφεύγοντας και χτες να ανακοινώσει το πρόσωπο του υποψηφίου που θα προτείνει για Πρόεδρο. Είναι αμφίβολο αν θα το κάνει σήμερα ή αύριο. Δείχνοντας να "απολαμβάνει" το ρόλο του "ρυθμιστή των εξελίξεων" και επιχειρώντας να επωφεληθεί όσο είναι δυνατόν "πολιτικά" από την "ευνοϊκή συγκυρία", ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δε φαίνεται διατεθειμένος να συγκατανεύσει εύκολα σε μια άμεση λύση του θέματος της προεδρικής εκλογής. Ο σοβαρότερος λόγος είναι ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αναλάβει το κόστος να στηρίξει μια κυβέρνηση της οποίας "η εικόνα διαρκώς χειροτερεύει και δεν μπορείς να ξέρεις τι θα ξημερώσει αύριο", όπως επισημαίνουν στην Πανδρόσου.
Υπό το νέο αυτό πρίσμα, ο Αντ. Σαμαράς αναζητά τρόπους που θα του επιτρέψουν να αποφύγει το χαρακτηρισμό του σωσίβιου της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται από το σκεπτικό του το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του και να εμφανιστεί ως "σκληρός διαπραγματευτής" του Α. Παπανδρέου, θέτοντας "όρους" κατά την προσφιλή τακτική του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του ονόματος, μάλλον αύριο η μεθαύριο, θα συνοδεύεται από όρους, τους οποίους θα πρέπει να ικανοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να "πάνε μαζί". Οι "όροι" θα αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, θεσμικές αλλαγές, οικονομικά αιτήματα κ.ά. Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, ο Αντ. Σαμαράς θα αποσύρει τον υποψήφιο, ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Κ. Στεφανόπουλος.
Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έχει πυκνές συναντήσεις με διάφορους επιχειρηματίες, τους οποίους "συμβουλεύεται" για την τακτική του.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 7 από τους 10 βουλευτές του κόμματος του, προτείνουν το όνομα του Κ. Στεφανόπουλου,ενώ 2 προτείνουν τον Α. Μάνεση. Οσον αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης τάσσονται κατά, ενώ τα λεγόμενα κομματικά στελέχη επιζητούν τη διεξαγωγή τους.
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995

"Εφ' ω ετάχθη"
Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επιβεβαίωσε και στο θέμα της προεδρικής εκλογής ο Αντ. Σαμαράς
Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επαλήθευσε, άλλη μια φορά, οΑντ. Σαμαράς,αναλαμβάνοντας να προσφέρει "λύση" στο πρόβλημα της προεδρικής εκλογής.
Παρά την αντιδικομματική φρασεολογία ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης απέδειξε ότι αποτελεί συστατικό τμήμα του δικομματισμού, τη "χρυσή εφεδρεία" του και όταν καλείται προς βοήθεια του πολιτικού συστήματος την προσφέρει απλόχερα. Στην τελική επιλογή του Αντ. Σαμαρά φαίνεται ότι μέτρησαν καθοριστικά οι επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με διάφορους επιχειρηματίες.
Στα πλαίσια αυτά έσπευσε να προσφέρει μία επιλογή στον Α. Παπανδρέου για την άρση του αδιεξόδου μπροστά στην προεδρική εκλογή προτείνοντας τονΚ. Στεφανόπουλο, ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αντιλαμβανόμενος την πολιτική σημασία της κίνησής του ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε προκαταβολικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποδίδοντας ενδεχόμενες επιθέσεις "στην ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Χαρακτήρισε βαρύ το φορτίο για τις πλάτες του τρίτου κόμματος, γιατί "πέρα από τη δύσκολη (!) απόφασή μας, αντιμετωπίζουμε και την ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ αποφεύγουν τις ευθύνες τους, πρωταγωνιστούν στη διαβολή, με στόχο να βαφτίσουν "συμφωνία" την όποια απόφασή μας".
Ακριβώς επειδή ο Αντ. Σαμαράς "αναλαμβάνει τις ευθύνες" του, με στόχο βέβαια τη στήριξη του δικομματισμού, απέφυγε να θέσει οποιονδήποτε όρο, "ξεχνώντας" ακόμα και τον όρο για "τριπλή ονομασία" στο Σκοπιανό που είχε θέσει επίσημα πριν λίγες μέρες.
Επιχειρώντας να διασώσει τα προσχήματα ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στην προηγηθείσα "λαχανιασμένη" ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τσαλδάρη, υποστηρίζοντας, δίκαια εν μέρει, ότι "αποκαλύπτει ολοζώντανα την πολιτική αγωνία της ΝΔ να μη γίνουν εκλογές, γιατί ο κ. Τσαλδάρης, επειδή ακριβώς είναι ευρύτερα συμπαθής και στους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ο μόνος κομματικός υποψήφιος της ΝΔ που θα μπορούσε να αποτελέσει σωσίβιο σωτηρίας του κόμματός του για αποφυγή εκλογών".
Χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Στ. Στεφανόπουλος,επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, προκειμένου να συζητήσουν τις διαδικασίες επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Εξερχόμενος δήλωσε ότι "οφείλουμε να απαλλάξουμε μια ώρα αρχύτερα τη χώρα από τις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης προεδρολογίας".
Ο Κ. Στεφανόπουλος
Υποστήριξη και από άλλα κόμματα ζήτησε ο Κ. Στεφανόπουλος,απαντώντας στην πρόταση της υποψηφιότητά του από το κόμμα Σαμαρά. Για να έχει αποτέλεσμα η πρόταση της υποψηφιότητας, αναφέρει στη δήλωσή του, πρέπει να υποστηριχτεί και από άλλα κόμματα, προ της ενάρξεως της διαδικασίας εκλογής. Αλλως, προσθέτει, η πρόταση της υποψηφιότητάς μου θα παραμείνει ατελέσφορη και θα ευρεθώ σε αδυναμία να την αποδεχτώ. 
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995

Σε θέση άμυνας απέναντι στη ΝΔ
Διχάζει την Πανδρόσου ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ο Αντ. Σαμαράς
Σε "θέση άμυνας" απέναντι στη νεοδημοκρατική προπαγάνδα βρίσκεται από χτες η ηγεσία της Πολιτικής Άνοιξης, μετά την επιλογή Στεφανόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.
Στην Πανδρόσου αναζητούν τρόπους απάντησης στη βασική κατηγορία που τους απευθύνει η Ρηγίλλης ότι "παρατείνουν τη ζωή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιπλέον έχουν φέρει στην εξουσία".
Στα πλαίσια αυτά, τα στελέχη του κόμματος Σαμαρά οχυρώνονται πίσω από τη δικαιολογία ότι "το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ακολούθησε στην επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου", χωρίς όμως ιδιαίτερη πειστικότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Γεροντόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού λένε ότι θα ψηφίσουν το δικό μας υποψήφιο".
Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ για συμφωνία ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης, υποστήριξε ότι "όλος ο κόσμος ξέρει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Ούτε καν με τον Κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε πριν ανακοινώσουμε τη δική μας πρόταση".
Ταυτόχρονα όμως τα στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης εμφανίζονται διχασμένα απέναντι στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η ηγεσία του κόμματος.
Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι το χαρτί της Προεδρίας "ήταν το μόνο που είχαμε για να παίξουμε το ρυθμιστικό ρόλο μας. Τώρα που το κάψαμε, τι θα κάνουμε τα επόμενα δυόμισι χρόνια". Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης δηλώνουν ότι θα ήταν προτιμότερο να αφήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να εκλέξουν Πρόεδρο και "ο Σαμαράς να μείνει απ' έξω".
Από την άλλη οι υποστηρικτές της απόφασης του Αντ. Σαμαρά δηλώνουν ότι η επιλογή Στεφανόπουλου "προκάλεσε κραυγή ανακούφισης στην αγορά", πράγμα που ευελπιστούν ότι θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στη στήριξη του κόμματος από τους επιχειρηματίες και δεύτερον ότι εναρμονίζεται με το λαϊκό αίσθημα που δεν ήθελε πρόωρες εκλογές. Το τελευταίο, δηλώνουν, είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στις πιέσεις της ηγεσίας της ΝΔ.
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995

"Αποστολή εξετελέσθη"
Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης η Βουλή εξέλεξε χτες Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο
Συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες ψήφους εκλέχτηκε, χτες από τη Βουλή, ο Κωστής Στεφανόπουλος πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου ψήφισαν το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΑΚ και της Πολιτικής Ανοιξης, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού βουλευτή Εβρου Χρ. Κηπουρού,παρά τις σκοπίμως, όπως αποδείχτηκε τελικά, διφορούμενες δηλώσεις του, που είχαν αρχίσει ήδη από τη δεύτερη ψηφοφορία στην οποία όμως πάλι είχε ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν τον Αθ. Τσαλδάρη."Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου.
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο ευθύς αμέσως ανακοίνωσε στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,που επικεφαλής του προεδρείου του Σώματος επεσκέφθη τον Κ. Στεφανόπουλο στο σπίτι του στο Π. Ψυχικό, ήταν: Κ. Στεφανόπουλος 181 ψήφοι. Αθ. Τσαλδάρης109."Παρών" 10.
 Πέμπτη 9 Μάρτη 1995

"Ανοιξιάτικη" βοήθεια
Δεν ξαφνιάζει η θέση του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά, ότι το κόμμα του προσφέρεται να συμβάλλει σε κυβερνητική λύση μετά τις εκλογές, όταν, όπως εκτιμά, κανένα κόμμα δε θα έχει αυτοδυναμία.
Ο Αντ. Σαμαράς απλά επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, το ρόλο του ως εφεδρεία του δικομματισμού, που καλείται να δίνει λύση σε "δύσκολες καταστάσεις". Οπως άλλωστε το έκανε όταν χρειάστηκε να στηρίξει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αντ. Σαμαράς απλά υπενθυμίζει στα "μεγάλα αφεντικά" ότι παραμένει στοχοπροσηλωμένος στην αποστολή του.
Αλλά γιατί "παραπονιούνται" στην Πανδρόσου, που ο κόσμος προτιμά τους αυθεντικούς εκφραστές του δικομματισμού και όχι τις τσόντες του;
Πέμπτη 13 Ιούνη 1996

Άξια ... "τσόντα"
Προσποιήθηκε ότι δεν κατάλαβε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς την ερώτηση σχετικά με την από κοινού με το ΠΑΣΟΚ στήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρχισε να σφυρίζει αδιάφορα, περιγράφοντας την προσωπικότητα του νυν Προέδρου.
Ομως, όσοι τον άκουγαν, κατάλαβαν. Ο Αντ. Σαμαράς στην ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ξέχασε τους λεονταρισμούς του για πρόωρες εκλογές και έπαιξε το ρόλο του ως "ρυθμιστής του δικομματισμού", ακριβώς γιατί τα "μεγάλα αφεντικά" δεν ήθελαν τότε εκλογές.
Τότε φάνηκε στην πράξη και σε όλη τη μεγαλοπρέπεια ότι το κόμμα Σαμαρά είναι άξια "τσόντα" του δικομματισμού, αφού προτίμησε να θυσιάσει τις κομματικές του επιδιώξεις χάρη των συμφερόντων του σημερινού πολιτικού συστήματος, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα, υποκριτικά και δημαγωγικά, καταγγέλλει.
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια :