Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Οι 9 μικροί Καρατζαφέρηδες

Οι σκληροί βουλευτές της ΝΔ ξεθαρρεύουν μετά το σάλπισμα του κ. Σαμαρά για δεξιά στροφή
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Ο ευρωσκεπτικιστής
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ακραίων εθνικιστικών θέσεων, που έφθαναν ως το αίτημα αυτονόμησης της Βόρειας Ηπείρου, στο συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης του 1997, ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ρίξει τους τόνους. Αν και δέχεται τη στήριξη του κ. Καρατζαφέρη για να είναι ξανά υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων, είναι από τους γνήσιους εκφραστές της «λαϊκής Δεξιάς». Μιλάει για την Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών, υπεραμύνεται μιας εθνοκεντρικής πολιτικής και δεν διστάζει να στηλιτεύει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Ο δεξιός σαμουράι
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της Βουλής είναι ο κυριότερος εκφραστής των αποκαλουμένων και «δεξιών νοικοκυραίων», αν και τηρεί σιγήν ιχθύος. Χαρακτηρίζεται θεωρητικός της Δεξιάς και πιστεύει ότι τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τη γραμμή των παλαιών πολιτικών από την εποχή του Εθνικού Συναγερμού και της ΕΡΕ. Σκληρός στις απόψεις του, εμμένει στην παλαιότερη άποψή του ότι «δεν είναι η Αριστερά μόνο η παράταξη των θυμάτων ούτε και η μόνη αμυνόμενη». Μιλά για εθνοκεντρική πολιτική και θεωρεί ότι η Ορθοδοξία δικαιώνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ο σκληροπυρηνικός
ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ θέσεις στα εθνικά θέματα, ο βουλευτής Β Δ Αθηνών και πρώην υφυπουργός δεν διστάζει να υπεραμυνθεί των παραδοσιακών απόψεων της Δεξιάς. Σε άρθρο του πριν από τις εκλογές του 2007 αναφερόταν σε «αλησμόνητες πατρίδες», στις «διώξεις κατά των Ελλήνων» και επέκρινε εκείνους που μιλούν για «συνωστισμό» στη Σμύρνη. Προ ημερών ταρακούνησε τα νερά με τη δήλωσή του ότι «για την υπόθεση της Siemens η ΝΔ δεν είναι αγία», μια θέση που ταυτίζεται με τον ΛΑΟΣ. Αν και δεν έχει υπογράψει το δημοψήφισμα του ΛΑΟΣ για το Μεταναστευτικό έχει ταχθεί παλαιότερα υπέρ των δημοψηφισμάτων. Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Ο ακραίος Μακεδονομάχος
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ Θεσσαλονίκης είναι από τους καλύτερους συνομιλητές του σκληρού Μητροπολίτη κ. Ανθιμου και οι θέσεις τους ταυτίζονται. Θεωρείται από τους πιο σκληρούς και διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον κ. Καρατζαφέρη και με οπαδούς του ΛΑΟΣ. Οι απόψεις του πολλές φορές προκαλούν, ενώ δεν διστάζει να μιλάει θετικά και για το ΚΚΕ, αν και παράλληλα την ίδια ώρα έχει σχέσεις με φιλοχουντικούς και πηγαίνει σε φιλοβασιλικές εκδηλώσεις.

Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ
Ο καθαρόαιμος δεξιός
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κιλκίς θεωρείται ο κύριος εκφραστής της «καθαρόαιμης Δεξιάς» στη Βόρεια Ελλάδα και «ανάχωμα» της ΝΔ για να μην υπάρξουν διαρροές στον ΛΑΟΣ. Αρνείται τους όρους «λαϊκή Δεξιά» και «κοινωνική Δεξιά» και απορρίπτει το «κοινωνικό κέντρο» και τον «μεσαίο χώρο». Προερχόμενος στα νιάτα του από την οργάνωση της 4ης Αυγούστου, εμμένει στους όρους «πατριωτισμός» και «κοινωνική διάσταση της οικονομίας», υπεραμύνεται της δεξιάς άποψης και δηλώνει «έλλην και χριστιανός ορθόδοξος».

Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο εκρηκτικός δεξιός
ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ στις εκφράσεις του ο «εθνικός κόουτς», ως βουλευτής Α Δ Θεσσαλονίκης έχει επιρροή στους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Με εθνικές ευαισθησίες, συγκρατείται πολλές φορές, αφού έχει την άποψη ότι «αν μιλάς από ψυχής μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα».

ΑΘ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Απόγονος του... Λεωνίδα
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Φθιώτιδας και πρώην υφυπουργός έχει σκληρές απόψεις σε πολλά θέματα και πριν από καιρό έριξε και γέφυρες στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη με το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί όχι και συμπόρευση με τον ΛΑΟΣ». Πριν από τις τελευταίες εκλογές, ως ένθερμος πατριώτης, μίλησε σε εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες της μάχης των Θερμοπυλών. Μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα είπε με στόμφο: «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί εμείς δεν πρέπει να γιορτάζουμε ό,τι οι άλλοι λαοί θεωρούν αξεπέραστο ηρωισμό».
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ Η μανιάτικη Δεξιά
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σκληρός στις απόψεις του από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, επί εποχής Ευάγγελου Αβέρωφ , όπου μεσουρανούσαν οι «Κένταυροι» και οι «Ρέιντζερς», ο βουλευτής Α Δ Πειραιώς αποτελεί το ανάχωμα του κ. Σαμαρά σε διαρροές προς τον ΛΑΟΣ στην Α Δ Πειραιώς. Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμμένει στη φυσική επιστροφή της ΝΔ στις πατρογονικές ρίζες της σκληρής εποχής.

Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ Ο «εχθρός» του Καρατζαφέρη
ΕΝΑΣ εκ των εκφραστών της «λαϊκής Δεξιάς», ο βουλευτής της Β Δ Αθηνών αλιεύει ψήφους από όμορη δεξαμενή, αυτή του κ. Καρατζαφέρη, και πριν από λίγες ημέρες τάραξε τα νερά ζητώντας συγγνώμη επειδή δεν έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή. Με σκληρό δεξιό λόγο, ήταν ο μόνος που αποκάλεσε τον ΛΑΟΣ «κομματίδιο» και τον κ. Καρατζαφέρη «άκρο» που «κάνει μπαγαποντιά», ενώ ουκ ολίγες φορές πρωτοστατεί κατά των λαθρομεταναστών.

ΚΕΦΑΛΙ σηκώνουν σιγά-σιγά οι σκληροί της Νέας Δημοκρατίας, στη σκιά της ρητορικής του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά περί «πατριωτικής Δεξιάς» και στο κάλεσμά του προς τους δεξιούς ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν το «σύμπλεγμα ενοχής», επικαλούμενος τη «δεξιά συνείδηση». Ποια είναι η σχέση πολλών βουλευτών και προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ; Υπάρχει σημείο επαφής των δύο κομμάτων; Επίσημα όχι, αφού ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι δεν τον απασχολεί τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, παρά το γεγονός ότι κατά κοινή παραδοχή ο ΛΑΟΣ είναι ένοικος της δεξιάς πολυκατοικίας. Την άποψη αυτή ενισχύει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης επιμένοντας ότι η ΝΔ βρίσκει σιγά-σιγά τον δρόμο της και ακολουθεί τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα. Η δεξαμενή των ψηφοφόρων είναι κοινή και πολλά στελέχη της ΝΔ δεν διστάζουν να εμφανίζονται με θέσεις που συγγενεύουν με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Οι «σκληροί» της ΝΔ έχουν ευθεία σχέση με τους περισσότερους
ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, αφού ανήκουν στον χώρο της «λαϊκής Δεξιάς» και εμφανίζονται μόλις ανάψει η συζήτηση για κάποιο «ύποπτο» θέμα: ρατσισμός, μετανάστες, μειονότητες, θρησκευτικά ζητήματα, εξωτερική πολιτική, συνωμοσίες και διαπλοκή. Εξάλλου το κύριο σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ σαγηνεύεται από την κλασική ρητορεία της δεξιάς παράταξης που αντλεί τις αναφορές της από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα και θεωρεί κύριο προαπαιτούμενο της καθημερινότητας την κλασική δεξιά έννοια «έννομη τάξη», ενώ πλειοδοτεί σε συντηρητισμό. Αν και οι «σκληροπυρηνικοί» της ΝΔ αποφεύγουν εσχάτως να εμφανιστούν δημόσια με τις ακραίες απόψεις τους, παρασκηνιακά συζητώντας με τους ψηφοφόρους τους ενεργοποιούν τα «καθαρόαιμα δεξιά αντανακλαστικά». Ευελπιστούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την παρέμβασή τους, τονίζοντας στο σκληρό δεξιό ακροατήριο ότι είναι παρόντες. Προτάσσουν την επισήμανση ότι ο όρος «Δεξιά» αποτελεί μία από τις
συνιστώσες της παράταξης και το κόμμα δεν μπορεί να αφήσει κατά μέρος τις έννοιες έθνος, πατρίδα, παράδοση και γλώσσα, ενώ είναι υπέρ της Εκκλησίας και εμφανίζονται υπερπατριώτες αν χρειαστεί. Η αποκήρυξη των όρων «μεσαίος χώρος» και «κοινωνικό κέντρο» που εγκαταλείπει η νέα ηγεσία της ΝΔ, τους διευκολύνει να εμφανιστούν πιο σκληροί το επόμενο διάστημα. Διότι, όπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην τελευταία ΚΕ,
«είναι λανθασμένη η θεωρία ότι στην Ελλάδα το 60% των Ελλήνων είναι αριστεροί ή κεντροαριστεροί ενώ το 40% είναι δεξιοί ή κεντροδεξιοί και ότι πρέπει να υπάρξει μετακίνηση της Κεντροδεξιάς προς την Κεντροαριστερά για να προσελκύσει τις ψήφους της». Πάντως τα τελευταία χρόνια έκαναν πολλές προσπάθειες να αποποιηθούν τις σκληρές ιδεολογικές απόψεις που υποστήριζαν.

/ Οι 9 μικροί Καρατζαφέρηδες / ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ /

Δεν υπάρχουν σχόλια :