Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Wall Street Journal: Αντισημιτισμός – Η ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας

http://treyjackson.typepad.com/junction/images/antisemitism.jpgEκτεταμένο αντισημιτισμό διακρίνει στην ελληνική κοινωνία ο συγγραφέας Andrew Apostolou σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Οι επανειλημμένοι εμπρησμοί στις συναγωγές στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα στη Μεσόγειο με την κατάρα του αντισημιτισμού» σημειώνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος σε δύο – φέτος – εμπρηστικές επιθέσεις με στόχο τη Συναγωγής Etz Hayyim στην Κρήτη, αλλά και στους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων.
Η σιωπή όσον αφορά αυτές τις βίαιες επιθέσεις, αντανακλά την επαίσχυντη αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον αντισημιτισμό, προσθέτει ο κ. Apostolou, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μη Έλληνες (και συγκεκριμένα αλβανοί μετανάστες) ήταν αυτοί που ....

... έπαιξαν έναν αξιοθαύμαστο ρόλο στη διάσωση της Συναγωγής, ενώ ο Νίκος Σταυρουλάκης Δ/ντής της Συναγωγής και υπεύθυνος για την αναστήλωσή της, επισήμανε την απουσία των ντόπιων κατά τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στην πρώτη επίθεση. Γεγονός που προκαλεί εντύπωση, όπως τονίζει, δεδομένου ότι εάν η φωτιά εξαπλωνόταν οι ίδιοι θα διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους.



>Το βασικό πρόβλημα με τον αντισημιτισμό δεν είναι μόνο ότι είναι πανίσχυρος επισημαίνει ο αρθρογράφος – αλλά ότι σε μία χώρα με 11.000.000 Έλληνες και μόλις 5.000 Εβραίους, «λίγοι είναι αυτοί που νοιάζονται αρκετά ώστε να αντισταθούν», καθώς «δεν υπάρχει στη χώρα μία θρησκευτική, ηθική ή κοινωνική ηγεσία που να καταγγείλει αυτό το αίσχος».
Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η αδιαφορία των Ελλήνων «δεν αποτελεί έκπληξη», δεδομένου ότι η επίσημη εκδοχή της ιστορίας διασφαλίζει ότι ελάχιστοι γνωρίζουν το εβραϊκό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Αντί να αποτελεί μία στιγμή για ιστορική και ηθική περισυλλογή, το Ολοκαύτωμα αποτελεί μία ευκαιρία για την παροχή εθνικών συγχαρητηρίων για τη διάσωση ενός μικρού αριθμού Εβραίων, ενώ την ίδια ώρα αποσιωπείται η αδιαφορία και η συνεργασία πολλών Ελλήνων με τους κατακτητές, που καταδίκασαν σε θάνατο χιλιάδες Έλληνες Εβραίους.
Την άγνοια επιτείνουν οι ιστορικοί, Έλληνες και ξένοι, ενώ και οι Έλληνες πολιτικοί – με τη μοναδική εξαίρεση του Κων/νου Μητσοτάκη που καταδίκασε σθεναρά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Συναγωγή στην Κρήτη – αντέδρασαν στα τελευταία γεγονότα σαν να βρίσκονται σε λήθαργο.
realpolitics.gr

Πάντως στον ανακριτή οδηγήθηκαν χθες, οι συλληφθέντες για τους εμπρησμούς στην Εβραϊκή συναγωγή
Συνελλήφθη και ο ένας εκ των δυο Αμερικανών που αναζητούνταν για τους εμπρησμούς.
Το πρωί ο 24χρονος Αμερικανός ο οποίος διαμένει τους τελευταίους μήνες στα Χανιά κάνοντας διάφορες περιστασιακές δουλειές, μαζί με τους δύο Βρετανούς 33 και 23 ετών και τον 24χρονο Έλληνα που είχαν συλληφθεί από την περασμένη Πέμπτη, οδηγήθηκαν στον ανακριτή Χανίων. Οι δύο Βρετανοί και ο Έλληνας θα απολογηθούν το πρωί της Τρίτης, ενώ ο Αμερικανός πήρε 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων και οι τέσσερεις συλληφθέντες μαζί με έναν ακόμη Αμερικανό που θεωρείται πως βρίσκεται εκτός Ελλάδος, κατηγορούνται - εκτός του εμπρησμού - και για σύσταση εγκληματικής ομάδος με διαρκή δομή και δράση, κατηγορία που είναι σε βαθμό κακουργήματος. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και σύμφωνα με την ομολογία του 24χρονου Έλληνα, και οι πέντε συμμετείχαν στην πρώτο εμπρησμό της συναγωγής στις 5 Ιανουαρίου, ενώ στον δεύτερο εμπρησμό - από τον οποίο προκλήθηκαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές - συμμετείχαν μόνο οι δύο Βρετανοί και ο Έλληνας, ενώ ως «εγκέφαλος» φέρεται ο 33χρονος Βρετανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :