Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τί έλεγε πέρυσι τέτοιον καιρό ο Γ. Παπανδρέου για τους αγρότες

Πριν ένα χρόνο, πέρυσι τον Ιανουάριο, οι αγρότες ήταν και πάλι στους δρόμους και διεκδικούσαν την επίλυση των προβλημάτων τους. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ως αντιποπλίτευση τότε, επισκέφθηκε τις Σέρρες στις 9 Ιανουαρίου του 2009 και ανακοίνωσε 10 μέτρα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να τα υλοποιήσει. 
ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΚΑΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ; 
Τότε φώναζε να δοθεί 1 δισ. από τα 28 των Τραπεζών στους αγρότες και θεωρούσε λίγα τα 500 εκατομμύρια της Ν.Δ. Τώρα ο ίδιος δεν τους δίνει τίποτα. Μόνο τους καλεί για φιέστες και... πανηγυράκια στο Ζάπειο
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΕΡΥΣΙ .

Γ.Παπανδρέου:Δέκα άμεσα μέτρα για τους αγρότες.
Από εδώ, από τις Σέρρες, προτείνουμε την λήψη 10 άμεσων μέτρων, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να ....

διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

2) Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν' αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

3) Προτείνουμε το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

4) Προτείνουμε την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

5) Προτείνουμε την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

6) Προτείνουμε την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ήδη, καταθέσαμε εδώ και περίπου δύο μήνες σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία.

7) Προτείνουμε την χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή - εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες και ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι' αυτό καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη.

8) Προτείνουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.

9) Προτείνουμε την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Και βεβαίως, εμείς θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στην χώρα μας.

10) Προτείνουμε την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους Κανονισμούς 1405/06 και 1914/06.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας, αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας. Για αυτά μπορούμε να δεσμευτούμε αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο ζητημάτων. Είμαστε βεβαίως ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα αυτά, να τα επεξεργαστούμε, να τα προωθήσουμε, να δούμε πώς μπορούν ακόμα καλύτερα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά αυτά αποτελούν δεσμεύσεις μας. Είναι δεσμεύσεις, οι οποίες θα γίνουν πραγματικότητα, θα γίνουν πράξη
mavrosteiresias.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια :