Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αυτόν τον πρωθυπουργό χρειαζόμαστε στην Ελλάδα!

Τον επίζηλο τίτλο “Αυστραλός της χρονιάς” κέρδισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ραντ, από την εφημερίδα «The Weekend Australian», η οποία αποκαλύπτοντας τα κριτήρια στα οποία στήριξε την επιλογή της αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων: Με εξαίρεση τον Τζον Κέρτιν, λίγοι Αυστραλοί ηγέτες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη κρίση στην πρώτη περίοδο της θητείας τους, από αυτή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κέβιν Ραντ.

Ο νυν πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δεν ήταν ούτε ένα χρόνο στην πρωθυπουργία, όταν η κρίση στην χρηματαγορά των ΗΠΑ, άπλωσε τα πλοκάμια της σ’ όλον τον κόσμο, προς το τέλος του 2008, βυθίζοντας τις περισσότερες χώρες σε οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ό,τι συνέβη στην Αυστραλία, την χρονική αυτή στιγμή υπήρξε...
καθοριστικό τόσο για την χώρα, όσο και για τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν είχε ποτέ στην κατοχή του χαρτοφυλάκιο Οικονομικών. Τι έκανε; Aντί να περιμένει άπρακτος να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο Κέβιν Ραντ και η ομάδα του, πήραν δραστικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν την οικονομία.

Έδωσαν, άνευ προηγουμένου, οικονομικά πακέτα στήριξης στους φορολογούμενους και τεράστιες εγγυήσεις στις τράπεζες της χώρας. Στην ουσία ήταν ένα στοίχημα το οποίο έπρεπε ο πρωθυπουργός να κερδίσει. Αν έχανε, σήμαινε οικονομική κρίση και απώλεια θέσεων εργασίας σε τρομακτικό βαθμό. Θα προκαλούσε φοβερά προβλήματα και δυστυχία στον μέσο Αυστραλό, ενώ θα αμαύρωνε συνάμα και την εικόνα της νέας κυβέρνησης και του αρχηγού της.

Σε λιγότερο όμως από 18 μήνες, είναι πλέον φανερό ότι ο Κέβιν Ραντ κέρδισε το στοίχημα. Η Αυστραλία ξεχωρίζει ως η μόνη μεγάλη χώρα της Δύσης που πέρασε τη μεγάλη κρίση σχεδόν αλώβητη. Σήμερα, η οικονομική δραστηριότητα κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, το ηθικό των καταναλωτών και των επιχειρηματιών έχει τονωθεί, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 5,5% που μεταφράζεται σχεδόν σε πλήρη απασχόληση. Ως συνέπεια της ιστορικής αυτής επιτυχίας, το ανάστημα του πρωθυπουργού είναι ασύγκριτα υψηλότερο των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτός είναι και ο λόγος που το Weekend Australian τον ονόμασε “Αυστραλό της Χρονιάς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :