Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ωσμή σκανδάλου η σύμβαση της Intralot με τον ΟΠΑΠ με λεία 400 εκατ. ευρώ!

ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΔΗΣΗ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ...
ΟΠΑΠ και Intralot ανακοίνωσαν ότι το τίμημα της σύμβασης ήταν 96,5 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής υπολογίζεται -γιατί κανείς δεν γνωρίζει- ότι έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Intralot την 1η Αυγούστου 2007 ανέφεραν ότι το τίμημα που θα πλήρωνε ο πρώτος στη δεύτερη για την ανάληψη της μηχανογραφικής υποστήριξης του επί τριετία ήταν 96,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Όμως, το συνολικό ποσό που έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει ο ΟΠΑΠ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα... 400 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλές «ουρές» σε αυτή την περίφημη -πλέον- σύμβαση που αποτελεί υπόδειγμα αδιαφάνειας δεδομένου ότι ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ είναι μία εταιρεία που ανήκει στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, προκειμένου να μην υπάρχει φόβος διαρροής, η σύμβαση περιλαμβάνει και μία ρήτρα της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δοθεί σε ανθρώπους που δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» και από τις δύο πλευρές! Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα μίας δημόσιας εταιρείας που ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία μία δουλειά για την οποία κατέβαλλε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (κανείς δεν γνωρίζει, εκτός των Intralot - ΟΠΑΠ το ακριβές τίμημα) χωρίς ποτέ η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί και αποκρύπτοντας μάλιστα το πραγματικό κόστος.


Τα επιπλέον στοιχεία


Πέραν των δύο λιτών ανακοινώσεων, τα μόνα επιπλέον στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και σχετίζονται με οικονομικές παραμέτρους της σύμβασης με την Intralot παρουσιάστηκαν στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 9μηνου 2007 του ΟΠΑΠ. Οι συγκεκριμένες καταστάσεις δημοσιεύτηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2007, περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού από τον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.

Δικαιοσύνη

Τη σύμβαση είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση των κ. Σ. Κωστάκου και Β. Νειάδα, προφανώς, όμως, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, γνώριζε ότι κάποια σημεία της σύμβασης θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν και φοβούμενος ότι θα βρεθεί ο ίδιος αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη δημοσιοποίησε πτυχές της σκανδαλώδους σύμβασης. Σε σχέση με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηεμμανουήλ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά: «Επίσης, καθορίζονται τα δικαιώματα προαίρεσης που διατηρούν τα δύο μέρη, όσον αφορά στη μεταβίβαση της υλικοτεχνικής υποδομής και των αδειών χρήσης λογισμικών έως 31.12.2016 στην ΟΠΑΠ Α.Ε., με τίμημα 20 εκατ. ευρώ και 58,52 εκατ. ευρώ αντιστοίχως πλέον ΦΠΑ. Τέλος, με τη σύμβαση αυτή ρυθμίζονται επιπλέον οι όροι και το κόστος για την παροχή από την ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού (με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης από την ΟΠΑΠ Α.Ε. για ένα επιπλέον έτος)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intralot έσπευσε να εξασκήσει το δικαίωμα της και να προχωρήσει στη μεταβίβαση της υποδομής και των αδειών χρήσης λογισμικού, εισπράττοντας επιπλέον 78,52 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), χωρίς να το μάθει κανείς. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η τελευταία πρόταση της προαναφερθείσας παραγράφου. Η σύμβαση ρυθμίζει και το κόστος για τη συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη και τη λειτουργία του εξοπλισμού. Άρα, επιπλέον έσοδα για την Intralot. Το «κόλπο» ήταν ότι δεν αναφέρθηκε το ακριβές ποσό που θα πλήρωνε ο ΟΠΑΠ αλλά αυτό θα υπολογιζόταν με διάφορες παραμέτρους. Το αποτέλεσμα είναι να εκτιμάται πως η Intralot έχει εισπράξει και επιπλέον 90 εκατ. ευρώ μόνο για τη συντήρηση των μηχανημάτων που ενοικίασε ο ΟΠΑΠ!


Και άλλα 65 εκατ.


Αν κάνει κάποιος μία απλή πρόσθεση προκύπτει ότι από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2010 που λήγει η τρέχουσα σύμβαση, τα συνολικά έσοδα της Intralot από τον ΟΠΑΠ διαμορφώνονται περίπου στα 315 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που στο παραπάνω ποσό προστεθούν στα 315 εκατ. ευρώ και τα περίπου 65 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) που πλήρωσε ο ΟΠΑΠ στις αρχές του 2007 για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής υποδομής για το Πάμε Στοίχημα, τότε συνολικά η Intralot έχει κερδίσει από τον Οργανισμό περί τα 380 εκατ. ευρώ. Μαζί με τον ΦΠΑ, το ποσό αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 450 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα του ΟΠΑΠ να ανανεώσει τη σύμβαση του με την Intralot για έναν ακόμη χρόνο.
Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα είναι μόνο ο εξοπλισμός και οι αναβαθμίσεις του λογισμικού, για τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει και πάλι, αλλά και για τη συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη και τη λειτουργία όλων των συστημάτων. Τα ποσά αυτά αποτελούν ρεκόρ και για έναν ακόμη λόγο: πρόκειται για μία απευθείας ανάθεση, καθώς δεν έγινε κανένας διαγωνισμός. Είναι γνωστή σε όλους η ιστορία των καθυστερήσεων που παίχθηκε από τις αρχές του 2006 μέχρι το καλοκαίρι του 2007 που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού των 232 εκατ. ευρώ.
Ποσό, το οποίο περιελάμβανε το σύνολο των προαναφερόμενων υπηρεσιών. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απευθείας ανάθεση έργου που έγινε από εταιρεία του δημοσίου τομέα σε μία ιδιωτική εταιρεία. Και αποτελεί «ρεκόρ», αδιαφάνειας, ότι η τελική σύμβαση δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ είναι μία εταιρεία που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο.
Με ρήτρα εχεμύθειας!

Τη στιγμή που μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, ήταν να δημοσιοποιούνται όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με εταιρείες του δημοσίου τομέα είναι απορίας άξιον που η σύμβαση ΟΠΑΠ ? Intralot δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της και με τα παραρτήματα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από μία ρήτρα εχεμύθειας προκειμένου να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία για τους όρους σύμβασης και τον τρόπο εκτέλεσης. Η ρήτρα αυτή ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 εκατ. ευρώ, και φέρεται να παραμένει σε ισχύ για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την 3ετία ισχύος της σύμβασης.
Παραπλάνηση των επενδυτών

Οι ελλιπείς, όπως αποδεικνύεται, ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ και της Intralot την 1η Αυγούστου 2007, θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Ο ΟΠΑΠ, όπως και η Intralot, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες. Στον ΟΠΑΠ μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να αποτελεί τον βασικό μέτοχο, υπάρχουν όμως δεκάδες -Έλληνες και ξένοι- θεσμικοί επενδυτές όπως χιλιάδες μικροί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές. Επενδυτές που θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για τις δαπάνες της εταιρείας όπου έχουν επενδύσει κεφάλαια, άσχετα από το ύψος τους, ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν αν η τοποθέτηση που έχουν κάνει έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση και, φυσικά, να είναι σε θέση να ελέγχουν τη διοίκηση της εταιρείας για τις αποφάσεις της. Αυτή είναι άλλωστε και μία από τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Δεδομένου κιόλας ότι ο ΟΠΑΠ είναι από τις μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, η διαφάνεια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις ΟΠΑΠ και Intralot έκαναν λόγο για 96,5 εκατ. ευρώ και φαίνεται πως έφθασε ίσως (γιατί κανείς δεν ξέρει) ίσως και τα 450 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, τότε τι είναι και τι λέει γι’ αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Ημερησία - UDemand

Δεν υπάρχουν σχόλια :