Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ιστορικές οι ευθύνες του Καραμανλή για τη χρεωκοπία της Νέας Δημοκρατίας

Όταν κάποιοι έλεγαν για τη ΝΔ «Καραμανλής την έφτιαξε, Καραμανλής θα τη διαλύσει», το αντιμετωπίζαμε ως χαριτολόγημα… Τα τελευταία 6 χρόνια και το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτώβρη, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τα χειρότερα. Ο τέως πρωθυπουργός δεν οδήγησε στη χρεωκοπία μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ίδιο το κόμμα του! Στάθηκε μικρός και ανάξιος απέναντι στις μεγάλες προσδοκίες που είχαν επενδύσει πάνω του οι Έλληνες αηδιασμένοι από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τους πρόδωσε, τους διέσυρε και τους παρέδωσε αμαχητί στα χέρια της «άτυπης συγκυβέρνησης» των «φίλων»… Οι ευθύνες του είναι ιστορικές. Η τραγική προσωπική του αποτυχία βάζει ταφόπλακα στον...«καραμανλισμό», απαξιώνει ό,τι έχει να κάνει μαζί του.
Το μέγεθος της αναξιότητας του Καραμανλή αποτυπώνεται από την έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», στην οποία ήδη αναφερθήκαμε. Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματά της αφορά στην «αξιολόγηση των Κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.» της περιόδου 2003-2010 (κάντε κλικ στον πλαϊνό πίνακα). Πρώτη στην κατάταξη έρχεται η Κυβέρνηση Καραμανλή του 2004… Αποκαλύπτοντας πόσα περίμεναν από τον πρώην πρωθυπουργό οι πολίτες, όταν ήλθε στην εξουσία. Η ευφορία που προκάλεσε η τότε νίκη της ΝΔ όχι μόνο δεν δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, αλλά η αποτυχία Καραμανλή ταυτίστηκε με τον ισχυρό κλονισμό όλου του πολιτικού μας συστήματος!
Το 2004 ήταν ένα ορόσημο στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η αντιδιαστολή του προς το 2009 οδηγεί με ασφάλεια στην εκτίμηση, ότι ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε τελικά ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής περιόδου… Κρίμα. Και για τον ίδιο και για τη Νέα Δημοκρατία, που πολύ δύσκολα θα ανανήψει από τα τραύματα του νεοκαραμανλισμού. Ιδιαίτερα με ένα αρχηγό που στήριξε την εκλογή του σ’ αυτό το αποδοκιμασμένο σύστημα παρακμής και καταστροφής…

Δεν υπάρχουν σχόλια :