Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε επίσημη τελετή που έγινε στο Όσλο στη Νορβηγία.τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην ομιλία του κατά την παραλαβή του Νόμπελ τόνισε ότι:

«Με βαθειά ευγνωμοσύνη και μεγάλη ταπεινότητα» παραλαμβάνει το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επίσημη τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Δημαρχείο του Όσλο.
«Σε σχέση με ορισμένους από τους γίγαντες της ιστορίας που έλαβαν αυτό το βραβείο (...) αυτά που έχω επιτύχει εγώ είναι μικρά», υπογράμμισε.
«Όταν ο (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ είχε κερδίσει το δικό του βραβείο, αυτό ενθάρρυνε τον κόσμο, αλλά μεγάλωσε και το κύρος του στις ΗΠΑ κατά τρόπο που του επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματικός», είχε δηλώσει λίγο πριν από την τελετή παραλαβής του βραβείου ο Ομπάμα.
Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος για να καταπολεμηθεί το κακό στον πλανήτη και για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το «υψηλό» ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.
Η χρήση βίας είναι μερικές φορές δικαιολογημένη, επέμεινε, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγούσαν στην κατάθεση των όπλων από τους μαχητές της.
Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θυσιάζουν τα ιδανικά τους για την αντιμετώπιση των εχθρών τους, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά του στην πολιτική του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους.
Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει σκληρή δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως κυρώσεις που «έχουν πραγματικό τίμημα».
Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να «περιπαίζουν το σύστημα», σημείωσε, αναφερόμενος στις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δύο χώρες στο παρελθόν σε σχέση με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :