Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα

Στο Όσλο βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ομπάμα τον Οκτώβριο για «τις εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχυθεί η διεθνής διπλωματία και η συνεργασία του με τους ανθρώπους».

Η τελετή απονομής του βραβείου γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ότι θα στείλει 30.000 επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη Δευτέρα ότι ο Μπ.Ομπάμα «ασφαλώς και συνειδητοποιεί ότι παραλαμβάνει το βραβείο ως πρόεδρος σε πόλεμο», συμπληρώνοντας ότι... «θα θίξει την σύμπτωση ανάμεσα στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης και την απόφασή του να αποστείλει ενισχύσεις στο Αφγανιστάν».

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει το Νόμπελ Ειρήνης 2009. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον θεώρησαν ακατάλληλο, καθώς συμμετέχει στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη νορβηγική πρωτεύουσα, καθώς πάνω από 2000 Νορβηγοί αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σκοπευτών και ομάδων με σκύλους έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ.

Ένα τμήμα της νορβηγικής πρωτεύουσας θα αποκλειστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου σε αυτήν, σκοπευτές θα πάρουν θέση στις στέγες ενώ πολλοί υπόνομοι έχουν ήδη σφραγιστεί.

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου θα λάβει χώρα η τελετή.

«Διαμαρτυρόμαστε εναντίον του, γιατί πρόκειται να λάβει αυτό το βραβείο και δεν νομίζουμε ότι είναι άνθρωπος της ειρήνης», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο πρακτορείο AFP.

«Το Νόμπελ Ειρήνης δημιουργεί υποχρεώσεις. Η απόφαση αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν είναι λυπηρή και κυνική και δείχνει ότι ο Ομπάμα δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις του» εξηγεί ο Μπέντζαμιν Έντρε Λάρσεν, ο ηγέτης της Fredsinitiativet, ομάδας οργανώσεων που διοργανώνουν των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :