Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Γενετική προδιάθεση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο από τη νέα γρίπη

Μια γονιδιακή «διαταραχή» ανακάλυψαν οι ερευνητές του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι σε ασθενείς με νέα γρίπη οι οποίοι δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά παρουσίασαν πολύ σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές ύστερα από την προσβολή τους από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.
Όπως εξήγησε την Τετάρτη η καθηγήτρια Παθολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, εντοπίστηκε ένα αλληλόμορφο γονιδίου, ή γονιδιακή ποικιλία, η οποία σχετίζεται με την εκδήλωση σοβαρής φλεγμονής.
Με αυτή τη διαταραχή πιθανόν να... εξηγούνται οι περιπτώσεις νέων και υγιών ανθρώπων οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ υψηλό πυρετό και έντονη συμπτωματολογία εξαιτίας της νέας γρίπης. «Την συγκεκριμένη γονιδιακή διαταραχή είχαν και οι ασθενείς της νέας γρίπης που έχουν τη ζωή τους χωρίς να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα», ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου.
Τα αποτέλεσμα της μελέτης του Αττικού νοσοκομείου αναμένεται να δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, καθώς είναι αδύνατο να προβλεφθεί η ύπαρξη της γενετικής ποικιλομορφίας στον υγιή πληθυσμό, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός αλλά και η λήψη αντιικής φαρμακευτικής αγωγής από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης της νόσου, ώστε να προληφθούν τυχόν επιπλοκές.
Πάντως, μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μικρή.
Ήδη το υπουργείο Υγείας εξετάζει τις νομικές και διαδικαστικές δυνατότητές του ώστε να επαναδιαπραγματευτεί την συνολική παραγγελία εμβολίων κατά της νέας γρίπης, αφού εκτιμάται ότι αρκετά εκατομμύρια δόσεις θα μείνουν αδιάθετα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :