Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκική προβοκάτσια σε τριπλό ταμπλό


Ένταση παρατηρείται στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί εντέχνως να περάσει προς τα έξω ότι δεν υφίστανται προβλήματα μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης. Μία σειρά γεγονότων τις τελευταίες ημέρες, η απόπειρα δολοφονίας πολιτικού, οι συλλήψεις στρατιωτικών και Κούρδων, οι συλλήψεις πρακτόρων, η δίωξη κατά του Ντογάν, η εκ νέου αναφορά στην Εργκένεκον, η διάσταση που έλαβε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, καθώς και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τα Χριστούγεννα, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι στη γειτονική χώρα εξελίσσεται μία μάχη.
Τα νέα γεγονότα που αφορούν στην Ελλάδα είναι δύο. Συνήθως τέτοιου τύπου «αντιπερισπασμό» έχουμε όταν κάτι «τρέχει» στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αρχικά, λοιπόν, υπήρξε η είδηση ότι .....
συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι πολίτες που φωτογράφιζαν στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια «που δούλευαν για λογαριασμό της Ελλάδος», σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τουρκικές εφημερίδες. Το θέμα είχε περάσει στα ψιλά, αλλά το «ανέβασε» η «Χουριέτ» το Σάββατο, επισημαίνοντας στο σχετικό ρεπορτάζ ότι «έχει ζητηθεί η απομάκρυνση Ελληνα διπλωμάτη από τη Σμύρνη». Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Χουριέτ» ανήκει στον Ομιλο του Αϊντίν Ντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Φυσικά, καμία βάση δεν έχουν τα όσα εγράφησαν από τις τουρκικές εφημερίδες.
Το δεύτερο θέμα είναι οι παραβιάσεις που έγιναν στην περιοχή της Λήμνου ανήμερα τα Χριστούγεννα από οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είχαμε και μία εμπλοκή. Την παραμονή είχαμε υπερ-πτήσεις δύο τουρκικών Phantom πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Και για τα δύο περιστατικά εδόθησαν οι κατάλληλες οδηγίες για να γίνει το σχετικό διάβημα από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα. Και τα δύο αυτά περιστατικά παραβιάζουν το πνεύμα του μνημονίου Γιλμάζ- Παπούλια που είχε υπογραφεί από τους δύο, τότε, υπουργούς Εξωτερικών το 1997. Σύμφωνα με αυτό, κατά την περίοδο των εορτών και του καλοκαιριού δεν υπάρχει «δραστηριότητα» ασκήσεων στο Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε περίοδο εορτών από το 1997.
Η κινητικότητα αυτή προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως λένε αναλυτές, ίσως έχει να κάνει και με την πτώση της δημοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν.

E-Typos.com - Τουρκική προβοκάτσια σε τριπλό ταμπλό

Δεν υπάρχουν σχόλια :