Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Διεθνείς αντιδράσεις για τη βία στο Ιράν


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την «χρήση βίας από το ιρανικό καθεστώς σε βάρος διαδηλωτών...που θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του να συνέρχονται ειρηνικά».
Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική την έλλειψη αυτοσυγκράτησης»από τις δυνάμεις της τάξης στην καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν.Ο βρετανός υπουργός χαιρέτισε το «μεγάλο θάρρος» των διαδηλωτών κατά την διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων που στοίχισαν την ζωή σε οκτώ ανθρώπους σε όλη την χώρα, σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό.
Στη Ρώμη,σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει «σθεναρά τα βίαια κατασταλτικά μέτρα που προκάλεσαν τον τραγικό θάνατο, τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών» στο Ιράν όπου η κατάσταση παρακολουθείται με «προσοχή και ανησυχία».
Νωρίτερα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια σε βάρος των διαδηλωτών και η γερμανίδα καγκελάριος ....
Ανγκελα Μέρκελ.
H Μόσχα εκφράζει την «ανησυχία» της για τις βιαιότητες της Κυριακής. H Ρωσία εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» της για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Ιράν, και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ιράν μας ανησυχούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Κατά τη γνώμη μας, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να επιδιώξουν συμβιβασμό με βάση τη νομοθεσία, τις πολιτικές προσπάθειες για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής προκάλεσαν οκτώ νεκρούς στο Ιράν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ιρανικές αρχές. Όμως ο ακριβής απολογισμός των συγκρούσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των συγκεντρώσεων σε πολλές μεγάλες πόλεις, παραμένει πολύ αβέβαιος.
Έκκληση Νορβηγίας στο Ιράν να «σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία»
Η Νορβηγία καταδίκασε σήμερα την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν και καλεί το ιρανικό καθεστώς να «σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία».
«Η Νορβηγία καταδικάζει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών και εκφράζει την ανησυχία της για τις πληροφορίες για συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.
«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την προσφυγή στη βία και τις συλλήψεις πολιτικών. Όλοι εκείνοι που κρατούνται αδικαιολόγητα πρέπει να απελευθερωθούν», πρόσθεσε.
Ο Στέρε εξέφρασε την λύπη του επειδή οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.
Η αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής στο Ιράν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (SNSC) όπως μετέδωσαν η κρατική τηλεόραση και η Press TV.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
kathimerini.gr - Διεθνείς αντιδράσεις για τη βία στο Ιράν

Δεν υπάρχουν σχόλια :