Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πού κολλάει το ένα δισ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων;

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ότι θα της δώσει ως εγγύηση κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ προκειμένου εκείνη να ...


μοχλεύσει πολλαπλάσια κεφάλαια, 1 δισ. ευρώ. 
Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας, που θα χορηγεί δάνεια προς τους μικρομεσαίους. Εδώ και καιρό ωστόσο η ΕΤΕΠ, με επιχείρημα το κακό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να τρέξει τις διαδικασίες. Εχει αποφασίσει μάλιστα η τελική μόχλευση να γίνει σταδιακά, δηλαδή, στα πρώτα 150 εκατ. ευρώ να είναι μηδενική, και αυτή να αυξάνεται σιγά σιγά έως τα 500 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η εκταμίευση από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας των πρώτων 150 εκατ. ευρώ. Πηγές άλλωστε του υπουργείου αναφέρουν ότι «είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με την ΕΤΕΠ, με στόχο να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω κάποιες αποφάσεις που η τράπεζα έχει λάβει τους τελευταίους μήνες».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το άλλο Ταμείο που είχε εξαγγελθεί, εκείνο για τα μεγάλα οδικά έργα. Δυσκολίες υπάρχουν και στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων και οι σκέψεις του υπουργείου είναι να οριστεί ένας διαπραγματευτής με την ΕΤΕΠ.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Η χθεσινή συζήτηση Χατζηδάκη - Ράιχενμπαχ δεν περιορίστηκε στην ΕΤΕΠ. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας της ομάδας δράσης. Εξάλλου, με αντικείμενο την ταχύτερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης επανέφερε το θέμα της δημιουργίας ελληνικού επενδυτικού ταμείου, ενώ επισήμανε ότι σε κάποια θέματα έχει υπάρξει πρόοδος όπως η διευκόλυνση των εξαγωγών και των αδειοδοτήσεων, και σε άλλα καθυστερήσεις με χαρακτηριστικότερο τον κλάδο των προμηθειών και ειδικά των ηλεκτρονικών. Προανήγγειλε παρεμβάσεις για επιτάχυνση 181 μεγάλων έργων και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες Αρχές, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :