Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Έκπληξη εκφράζουν οι Financial Times για την επιλογή του "αριστερού" Β. Ράπανου

«Επιλογή - έκπληξη» χαρακτηρίζουν οι Financial Times την τοποθέτηση του κ. Βασίλη Ραπάνου στην κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. 
Ο κ. Ράπανος προέρχεται από την Κεντροαριστερά με πλούσια ...


αντιδικτατορική δράση, η οποία του στοίχισε καταδίκη οκταετούς φυλάκισης από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών. Παρέμεινε κρατούμενος για 4,5 χρόνια στις φυλακές Αίγινας, Επταπυργίου και Κορυδαλλού. Οι πολιτικές του καταβολές είναι ο λόγος για τον οποίο οι FT χαρακτηρίζουν «επιλογή - έκπληξη» την τοποθέτηση «από τον κεντροδεξιό Αντώνη Σαμαρά» ενός «δημοσίου υπαλλήλου καριέρας», με «αριστερό ριζοσπαστικό παρελθόν» στη συγκεκριμένη θέση. 
Τονίζουν επίσης ότι έργο του 64χρονου οικονομολόγου, «ο οποίος έχει σπουδάσει μεταξύ άλλων στον Καναδά και γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα των δημοσίων οικονομικών», θα είναι να «πείσει τους διεθνείς δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει προσηλωμένη στους σκληρούς όρους που ακολουθούν το τεράστιο πακέτο οικονομικής της στήριξης». 
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του κ. Ράπανου («Μετά 30 χρόνια δουλειάς στον τομέα της δημόσιας οικονομίας νομίζω ότι τον γνωρίζω καλά»), όπως και σχόλιο συναδέλφου του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι διαθέτει «ισχυρές απόψεις» όσον αφορά «την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει θητεύσει στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωεπία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, υποδιοικητής και διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας. 
Μετά τη συγχώνευση της Κτηματικής με την Εθνική παρέμεινε μέλος του Δ.Σ. της τελευταίας έως το 2004. Επανήλθε το 2009 στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :