Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ιδιωτικοποιείται η αστυνομία στη Βρετανία;

Αυτό προβλέπει ο επικεφαλής της G4S, της μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλειας.
Ο διαγωνισμός, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών, θα ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας των Μίντλαντς, από τη φύλαξη και τη μεταφορά κρατουμένων μέχρι και την πραγματοποίηση εγκληματολογικών ερευνών. 
Ο Ντέιβιντ Τέιλορ–Σμιθ, επικεφαλής της ...


G4S σε Βρετανία και Αφρική, υποστηρίζει πως μέσα στην επόμενη πενταετία ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών στην αστυνόμευση θα αυξηθεί ραγδαία. 
Ο ισχυρισμός του στηρίζεται στο γεγονός πως, εκτός από τον διαγωνισμό για τα Μίντλαντς, άλλα δέκα αρχηγεία της βρετανικής αστυνομίας εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσληψης ιδιωτικών εταιρειών. Θεωρεί πως «η κοινωνία θα δει το ίδιο επίπεδο αστυνόμευσης, αν όχι καλύτερο. Από εκεί και πέρα, δεν τους ενδιαφέρει ποιος οδηγεί τα περιπολικά ή εκδίδει τις άδειες», ενώ αναφέρει την ολοένα και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση στρατιωτικών υπηρεσιών ως παράδειγμα προς μίμηση.
Η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλειας στον κόσμο, έχει πάνω από 650.000 υπαλλήλους. Ηδη είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία έξι φυλακών στη Βρετανία και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει την κατασκευή αστυνομικού τμήματος στο Λίνκολνσαϊρ, το οποίο και θα διαχειρίζεται όταν τελειώσει.
Η αυξημένη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της αστυνομίας. Τον περασμένο μήνα, πάνω από 20.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν σε μια ολοένα και πιο ιδιωτικοποιημένη αστυνομία. 
Τα προβλήματά τους δεν είχαν μόνο να κάνουν με τους χαμηλούς μισθούς και την προβλεπόμενη μείωσή τους, αλλά και με τους ηθικούς ενδοιασμούς που είχαν με την ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού δημόσιου φορέα. 
Το συνδικάτο αστυνομικών ανακοίνωσε ότι το πιθανό μέγεθος της ενασχόλησης ιδιωτικών εταιρειών στην αστυνομία είναι «ένα φαινόμενο που φοβίζει». Ενας αστυνομικός μίλησε, λέγοντας πως οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αναλάβουν μόνο τη διαχείριση γραφείων και λογισμικών, αλλά σύντομα θα απειλεί και θα παρεμποδίζει τις κύριες δικαιοδοσίες του αστυνομικού σώματος σε όλη τη χώρα.

Ο Τέιλορ–Σμιθ είπε ότι, ενώ αρχικά υπήρχε η αντίληψη στον χώρο του ότι οι κύριες αρμοδιότητες της αστυνομίας θα έπρεπε να παραμείνουν δημόσιο αγαθό, τελευταία έχει αναπτυχθεί η άποψη πως η τωρινή κατάσταση της αστυνομίας την καθιστά αδύναμη να αντεπεξέλθει στις ευθύνες της. Θεωρεί προσβλητική την ιδέα που επικρατεί πως οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα έχουν πιο υπεύθυνο ήθος. «Η ιδέα ότι το κύριο κίνητρο ενός ιδιωτικού υπαλλήλου είναι το κέρδος, ενώ του δημόσιου είναι κάτι πιο ηθικό, είναι απλώς λάθος», συνεχίζει.
Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος των Μίντλαντς θεωρεί πως ο πρωτοποριακός διαγωνισμός που γίνεται από το τμήμα του, θα αποτελέσει καλό και ενημερωτικό πείραμα για την περαιτέρω ενασχόληση ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αστυνομία. 
Θεωρεί ότι με τις νέες περικοπές που γίνονται στα έξοδα του κράτους, πολλά αστυνομικά τμήματα θα στραφούν στις φθηνότερες ιδιωτικές λύσεις, μια και πάρα πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 
Ενδεικτικά, το αστυνομικό τμήμα των Μίντλαντς έχει έλλειμμα 126 εκατομμυρίων λιρών ενώ το τμήμα του Κεϊμπριτζσάιρ έχει έλλειμμα 73 εκατομμυρίων λιρών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι σημαντικές αρμοδιότητες θα παραμείνουν με την ορκωτή αστυνομία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μελλοντικής ενασχόλησης των ιδιωτικών εταιρειών.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :