Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Κώστας Μπακογιάννης στο ΒΗΜΑ: "Τα αρχηγικά κόμματα τελείωσαν"

Ο δήμαρχος Καρπενησίου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει ασκήσεις τζάμπα μαγκιάς και δηλώνει ότι είναι καιρός να κινηθούμε πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες.
«Μπορεί να έφθασε το τέλος του δικομματισμού, αλλά δεν ...


μπορεί ένα κόμμα του 16% να επιβάλλει τη θέλησή του σε όλους τους Ελληνες» επισημαίνει ο δήμαρχος Καρπενησίου και αρχιτέκτονας της επιστροφής της Ντόρας στη ΝΔ κ. Κ. Μπακογιάννης. Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας ο κ. Μπακογιάννης υπογραμμίζει ότι είναι καιρός να κινηθούν οι πολιτικοί πέρα και πάνω από κόμματα, ενώ σχολιάζοντας τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας που δεν είναι τίποτα άλλο από «ασκήσεις τζάμπα μαγκιάς».
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκλογές;
«Μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας με συνέχεια και συνέπεια, η οποία βήμα-βήμα θα αρχίσει να ξαναχτίζει εμπιστοσύνη διεθνώς και θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στο εσωτερικό σε σαρωτικές αλλαγές. Μια πραγματική Εθνική Ελλάδος η οποία θα αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες, οι οποίοι όμως οφείλουν να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τους εαυτούς τους για να σώσουν τον τόπο. Δεδομένων των συνθηκών, σήμερα μόνο το ευρωπαϊκό μέτωπο με κύριο μοχλό τη ΝΔ μπορεί να στηρίξει μια τέτοια λύση».
Πιστεύετε ότι μπορεί να σχηματιστεί μια βιώσιμη και λειτουργική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή θεωρείτε ότι θα έχουμε μια αναγκαστική συγκυβέρνηση που δεν θα διαρκέσει πολύ;
«Αν ο γάμος γίνει με το ζόρι ή από έρωτα, λίγη σημασία έχει. Αλλωστε καιρός είναι οι όποιες πολιτικές και προσωπικές διαφορές να παραμεριστούν και να κινηθούμε πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια σοβαρή προγραμματική συμφωνία, όχι στη βάση του χαμηλότερου κοινού παρονομαστή που νομοτελειακά οδηγεί στην αδράνεια, ούτε στη λογική της καρέκλας και της εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να ξεκινήσουμε με κάποιες άμεσες ενέργειες, οι οποίες θα μας κερδίσουν χρόνο στην Ευρώπη και θα έχουν απτό όφελος, όπως να προχωρήσουν επιτέλους οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ και να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον ελλειμματικών οργανισμών όπως ο ΟΣΕ».

Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σάς τρομάζει ;
«Οχι. Με τρομάζουν όμως - και δεν χρησιμοποιώ το ρήμα ελαφρά τη καρδία - οι μήνες που έρχονται και ειδικά ο επόμενος χειμώνας. Ξέρετε, τον τελευταίο χρόνο, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες, εμείς στο μικρό ορεινό Καρπενήσι δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο, γεύματα αγάπης με συσσίτια για τους απόρους, μοιράσαμε πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση πως όλες αυτές οι κοινωνικές δομές δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσωρινά ημίμετρα. Το πρόβλημα είναι αλλού. Γι' αυτό και δεν σας κρύβω πως με εξοργίζουν όλοι αυτοί που προεκλογικά λένε μεγαλοστομίες στα κανάλια, υπόσχονται μαγική επιστροφή στους μισθούς και στις συντάξεις του 2009 ή προσπαθούν να μας πείσουν πως με μια θεαματική κίνηση θα εξαναγκάσουμε την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στην υποταγή. Την επόμενη ημέρα των εκλογών όλοι αυτοί που σήμερα τάζουν ή θα λουφάξουν ή θα πίνουν καφέ στο Κολωνάκι. Εμείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την πλευρά μας, θα είμαστε στα γραφεία μας και θα προσπαθούμε, ο καθένας όσο μπορεί, να δημιουργήσουμε καταφύγια από το τσουνάμι».
Η μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μήπως ήταν λάθος στρατηγική του κόμματός σας;
«Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Καλά κάνει και αναδεικνύει το εμπόριο ελπίδας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ασκήσεις τζάμπα μαγκιάς. Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι, το θέμα μας δεν είναι η όποια σύγκρουση αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος εν γένει σε "ρυθμιστή" του σκηνικού και θέτει την πολιτική ατζέντα. Κατανοώ την έκπληξη κάποιων που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το τέλος του δικομματισμού όπως τον γνωρίζαμε και το τέλος της Μεταπολίτευσης, είναι όμως εξόχως παράδοξο ένα κόμμα του 16% να επιβάλλει τη θέλησή του σε όλους τους Ελληνες».

Επανένωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς μπορεί να υπάρξει και με ποιον τρόπο;
«Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία πως μια επανένωση δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος αλλά μόνο με όρους μέλλοντος. Προϋποθέτει να αφήσουμε τις παλαιοκομματικές ταμπέλες πίσω μας, για παράδειγμα το τεχνητό δίλημμα "Αριστερά - Δεξιά" που δεν αφορά την κοινωνία, μαζί με ξεπερασμένες ιδεοληψίες και παλαιακά δόγματα. Με όρους της δεκαετίας του 1970 δεν μπορείς να προσεγγίσεις το εκλογικό σώμα και ιδιαίτερα τους νέους σήμερα. Η διαχωριστική γραμμή του μέλλοντος είναι μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών όπως τα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που επιθυμούν έναν άλλον δρόμο, αυτόν της απομόνωσης και του αναχωρητισμού. Η διαχωριστική γραμμή του μέλλοντος χωρίζει εκείνους που μιλάνε τη γλώσσα της πραγματικής ζωής και της αλήθειας, που προτιμούμε να είναι χρήσιμοι από το να είναι αρεστοί, από εκείνους που τάζουν ξεδιάντροπα αναδεικνύοντας το κυνήγι της εξουσίας σε αυτοσκοπό. Η διαχωριστική γραμμή του μέλλοντος απομακρύνει εκείνους που επιθυμούν μια επιστροφή στο παρελθόν με αρχηγικά πρότυπα και φέουδα οργανωμένων συμφερόντων, που λυμαίνονται τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».

Η πολιτική και τα άκρα
«Στις 18 Ιουνίου ξεκινά η μητέρα των μαχών»

Δεν ήταν ακραία η κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη που επιχείρησε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία;
«Αντιθέτως. Απλώς παρέθεσε ένα γεγονός το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Επειδή όμως το σίριαλ ΣΥΡΙΖΑ - 17Ν έχει κουράσει, αντί για αυριανιστικές επιθέσεις, ας δεσμευτεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα εισηγηθεί ή δεν θα αποδεχθεί αμνήστευση ή μείωση της ποινής των δολοφόνων».

Για όλα λοιπόν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ δεν έχει καμία ευθύνη που δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει ακόμη και τους πιστούς ψηφοφόρους της;
«Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που θέτετε το ερώτημα. Δεν υπάρχουν "πιστοί" ψηφοφόροι και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Στην Ελλάδα του 2012 οφείλεις να κερδίζεις την εμπιστοσύνη ξανά από την αρχή του καθενός και της καθεμιάς. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθώς η κρίση κατάφερε ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτό το σάπιο πελατειακό σύστημα, με τους διορισμούς και τα ρουσφέτια, το οποίο πληρώνουμε σήμερα τόσο ακριβά».

Αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές;
«Προφανώς. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και δεν σας το λέω με την πολιτικάντικη έννοια διότι δεν αναφέρομαι μόνο στη μάχη των εκλογών, αλλά κυρίως στη μητέρα όλων των μαχών που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, όταν η ΝΔ θα επωμιστεί το βαρύ φορτίο της διακυβέρνησης».

Δεν είναι παράδοξο να επιτίθεται μονίμως η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να διεκδικεί ψηφοφόρους από κόμματα που αφήνει στο απυρόβλητο;
«Εχετε δίκιο ως προς το απαράδεκτο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Είναι αδιανόητο η βία να μετατρέπεται σε μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας και το οργανωμένο έγκλημα σε πολιτικό χώρο. Η τηλεοπτική εικόνα της ντροπής ήταν πολύ ανησυχητική. Ηταν μια εικόνα που με τρόμαξε».

Γιατί σας τρόμαξε;
«Διότι φοβάμαι πως μπορεί να είναι μια εικόνα από ένα σκοτεινό μέλλον. Η λύση όμως δεν είναι να μην αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους και να προσποιούμαστε πως δεν υπάρχουν αλλά να τους αντιμετωπίσουμε πολιτικά στα ίσια με όλη την ηθική υπεροχή, την ακεραιότητα και την αυτοπεποίθηση της δημοκρατίας. Οπως πολύ ορθά παρατήρησε ένας έγκριτος συνάδελφός σας στο φως θα καούν».

Συνέντευξη στον Βασίλη Χιώτη // από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :