Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία για τις ισπανικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ισπανία, η οποία, όπως σημείωσε, βρίσκεται «σε καλό δρόμο».
"Χαιρετίζω, όπως και οι ...


άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ή στο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) με τους αντίστοιχους όρους», σημειώνει ο Σόιμπλε σε ανακοίνωσή του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

"Το ΕΤΧΣ είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ΕΜΣ, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», προσθέτει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Μαδρίτη αναμένει τα αποτελέσματα μιας δεύτερης ανεξάρτητης αξιολόγησης της ανάγκης των τραπεζών της για να καταθέσει ένα συγκεκριμένο αίτημα» βοήθειας.

"Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα», καταλήγει ο Σόιμπλε στην ανακοίνωσή του.

Για τον Σόιμπλε η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι η μόνη για τη χώρα αυτή

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι πιστεύει πως η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι η μόνη για τη χώρα αυτή.

Σε ερώτηση για το αν αυτό το αίτημα για βοήθεια θα είναι κατά την άποψή του το μόνο για την Ισπανία, ο Σόιμπλε απάντησε: «Ξεκινάω από την αρχή πως ναι. Καθώς η Ισπανία βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε: «Έλαβε μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα».

Η Ισπανία ανακοίνωσε απόψε ότι θα ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η ευρωζώνη ανακοίνωσε αμέσως ότι προτίθεται να της χορηγήσει έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Και αυτό το ποσό είναι σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη της ισπανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί εν τέλει να είναι απαραίτητο», κατέληξε ο Σόιμπλε.

Λαγκάρτντ: «Αξιόπιστη» βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ισπανία

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.

"Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη δήλωση του Eurogroup, η οποία συμπληρώνει τα μέτρα που έλαβαν οι ισπανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα» και η οποία προσφέρει ένα «αξιόπιστο τείχος προστασίας» στις πιο αδύναμες τράπεζες, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ.

"Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας μέσω τακτικών αναφορών», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το σχέδιο της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια και προσφέρει «την ασφάλεια ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως».

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή δράση για τις ισπανικές τράπεζες

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοπιστωτική ένωση, δηλώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν υποστήριξη», σημειώνει ο Γκάιτνερ στην ανακοίνωσή του.

«Αυτά είναι σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα» της ευρωζώνης, προσθέτει.

Κομισιόν: Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

"Χάρη στη βαθειά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν οι Μπαρόζο και Ρεν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι «χαιρετίζουν την ανακοίνωση από την Ισπανία της πρόθεσής της να ζητήσει την υποστήριξη της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και τη θετική απάντηση του Eurogroup».

Το Παρίσι χαιρετίζει «την πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη Μαδρίτη

Η Γαλλία χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ευρωζώνης για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η οποία συνιστά «μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης».

"Είναι κατ'αρχήν μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν «πολιτικές λιτότητας».

"Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο», «η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί ερωτηθείς αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.

"Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :