Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

10 ορθάνοιχτα μέτωπα για τον ελληνικό τουρισμό

Στα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Τουρισμού όπως συζητιούνται στους κύκλους των τουριστικών φορέων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
– Η δρομολόγηση βραχυπρόθεσμων ενεργειών για την τόνωση των ...


κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Από την αρχή της σεζόν, οι εκτιμήσεις ήταν αρνητικές για την εξέλιξη της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν. Η πολιτική αστάθεια που προέκυψε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου επέτεινε το πρόβλημα, προκαλώντας μεγάλη πτώση στον ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων.
– Η δημιουργία και υλοποίηση προγράμματος δράσεων τουριστικής προβολής του ελληνικού προορισμού με συγκεκριμένους στόχους ανά ξένη αγορά για τη σεζόν του 2013.
– Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού υπό τη νέα μορφή με συμπλήρωση των αρμοδιοτήτων του. Προς το παρόν ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Τουρισμού -14ο στη σειρά τάξης επί του συνόλου των 16 υπουργείων - και συγκροτήθηκε από τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κατά τη συγχώνευση του με το υπουργείο Πολιτισμού το 2009.
– Ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των υπηρεσιών εξωτερικού του δημόσιου τουριστικού μηχανισμού. Ο αριθμός των γραφείων εξωτερικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού είχε συρρικνωθεί το 2010.
– Η απελευθέρωση του έργου των επαγγελμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα όπως οι χερσαίες επιβατικές μεταφορές.
– Ο συντονισμός των ενεργειών με συναρμόδια υπουργεία για την επίσπευση υλοποίησης προγραμματικών δεσμεύσεων που αφορούν τον τουρισμό (όπως π.χ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, επαναπροώθηση σκαφών αναψυχής για ελλιμενισμό στις ελληνικές μαρίνες κ.ά.) και ενημέρωση των ξένων αγορών για την ωφέλεια των εν λόγω αποφάσεων στο μέτωπο της προσέλκυσης τουριστών.
– Η χάραξη πολιτικής αερομεταφορών προς όφελος του τουρισμού (μείωση Σπατοσήμου στο Ελ. Βενιζέλος, αεροπορικές συνδέσεις κ.ά.)
– Η παραγωγή νομοθετικού έργου για τη διευθέτηση εκκρεμών θεμάτων όπως η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
– Η τόνωση του επενδυτικού κλίματος στον χώρο του τουρισμού.
– H επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση θεωρήσεων σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές για τον ελληνικό προορισμό που διαπιστώνονται προβλήματα από τις προξενικές μας αρχές.
Στο μεταξύ, νέο πρόγραμμα σεμιναρίων από απόσταση εκπαίδευσης στον χώρο της διοίκησης τουρισμού θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :