Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο Τσίπρας στον καθρέφτη του βλέπει τον Τσε Γκεβάρα!

«Θεωρείτε τον εαυτό σας Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας;». Αυτή την ερώτηση υπέβαλε στον Αλ. Τσίπρα ο γερμανός δημοσιογράφος του «Στερν», για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού. Ο περιζήτητος στα ...


γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής: «Σε κάθε φάση της Ιστορίας υπάρχουν προσωπικότητες, τις οποίες υποχρεώνει η μοίρα να παίξουν αποφασιστικό ρόλο. Δεν κάνω όμως τίποτα άλλο από το να εκπροσωπώ μία άλλη γενιά και ένα άλλο μοντέλο πολιτικής. Δεν χρωστώ την παρουσία μου στην προέλευσή μου από μια οικογένεια με πολιτική επιρροή».

Κατά τα άλλα, στη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας απειλεί ανοιχτά με κατάρρευση της ευρωζώνης αν σταματήσουν οι εταίροι τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως στον Ψυχρό Πόλεμο τη δεκαετία του ‘80. Και οι δύο πλευρές έχουν στα χέρια τους ατομικά όπλα», λέει. «Οι δανειστές μας διαθέτουν ως ατομικό όπλο τη διακοπή της χρηματοδότησης. Εμείς, αντίθετα, απειλούμε ότι θα σταματήσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Σε όλους είναι συνειδητό ότι, εάν κάποιος πατήσει το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρχουν νικητές».

Τι θα συμβεί όμως εάν η τρόικα δεν υποκύψει στον εκβιασμό και παραμείνει ακλόνητη στη γραμμή της; «Ευχαριστούμε πολύ, αλλά εσείς αναλαμβάνετε την ιστορική ευθύνη για την καταστροφή της ευρωζώνης», είναι η απάντηση του κ. Τσίπρα. Πάντως, υπόσχεται ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να διασώσει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού. Στην επισήμανση, «ποια αξιοπρέπεια όταν η κυβέρνηση, με δραχμή, δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, συντάξεις ούτε να εισάγει πετρέλαιο», ο κ. Τσίπρας απαντά με την παροιμία, «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».

Τέλος, όταν του ζητείται να περιγράψει τη διαφορά του από την Καγκελάριο Μέρκελ απαντά παραπέμποντας σε «ένα συγκριτικό πλεονέκτημα»: ο ίδιος από το γραφείο του, λέει, βλέπει την Ακρόπολη με 2.500 χρόνια ιστορία της δημοκρατίας, ενώ «εκείνη βλέπει μόνο το Ράιχσταγκ».

ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ. Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τσε Γκεβάρα έχει περάσει φαίνεται από πολλές κρίσεις. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Ταχυδρόμο» τον Οκτώβριο του 2006, όταν ρωτήθηκε για τον επαναστάτη - σύμβολο είχε απαντήσει:

«Προχθές ήμουν σε ένα σπίτι και, στο τραπέζι, μας είχαν δώσει μια χαρτοπετσέτα Τσε Γκεβάρα. Εγώ την πήρα και τη χρησιμοποίησα, οι σύντροφοί μου δίπλα δεν τόλμησαν να το κάνουν. Σου λέει “δεν είμαστε για ιεροσυλίες”...».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :